Lovagok és hercegnők

Mi tesz valakit igazi lovaggá? Mit csinálnak ma a lovagok? Hogyan lehetek én is lovag? Ízelítő az idén ötéves CikCakk magazin szeptemberi lapszámából.

Szeptemberi lapszámunkban időutazásra hívtuk a gyerekeket: ellátogattunk a hercegnők és a lovagok világába. Megtudtuk, mi tesz valakit igazi lovaggá, bekukkanthattunk a legizgalmasabb lovagvárakba, leülhettünk Artúr király kerekasztala mellé. A bibliai hősnőkön és vitézeken kívül megismerhették az ifjú olvasók a magyarok kedvenc királynéjának életét, és a kislányok azt is megtudhatták, hogy melyik Disney-hercegnőhöz hasonlítanak. 

Mai lovagok

Szép, szép ez a lovagi élet… De én hogy lehetek ma lovag?

A lovagok aranykora
A lovagrendek fénykora a középkor első századaira tehető. Az első rendet a johanniták hozták létre 1113-ban. A lovagok célja a keresztény hit megvédése volt. Léteztek „világi” lovagrendek is, amelyek az uralkodót védték, a béke fenntartására törekedtek, vagy éppen a szegényeket gondozták.
Mit csinálnak ma a lovagok?
Ma Magyarországon összesen öt lovagrend működik. Ezek közül a legjelentősebb a máltai, a Szent György, a Szent Lázár és a Szent Sír lovagrend.
Az egyik legismertebb és legtevékenyebb lovagrend a máltai. Ők elsősorban szeretetszolgálati munkát végeznek, a tagjai szegényeknek segítenek, betegeket ápolnak, segélyakciókat szerveznek.
Lovaggá válni ma sem egyszerű. A Szent György lovagrendbe például évente csupán egy embert vesznek fel. 

Hogyan lehetek mégis lovag?
A lovagság lényege nem a kardforgatásban rejlik, hanem az úgynevezett lovagi erényekben. Lehet lovagias valaki akkor is, ha nem hord páncélt, viszont a lovagi kódex szerint él, amely a hét erényt tartalmazza.

Íme, a hét lovagi erény:

Légy bátor!

Légy hű!

Légy nagylelkű!

Segítsd a gyengét!

Légy illedelmes!

Légy higgadt!

Légy kitartó!

Lovagok az iskolában
Az igazi lovagoknak próbákat kellett kiállniuk. Lássuk, hogyan mutathatod be a hét lovagi erényt az iskolában!

1. Légy bátor!

„Lovagi tornák” ma is vannak az iskolában, csak másként hívjuk őket. Hiszen minden osztályban van egy nagyszájú hős, egy bandavezér, akivel szemben senki sem mer kiállni. A verekedés nem a legjobb módszer ilyenkor, de ahhoz is igazi bátorság kell, hogy a hatalmaskodó „nagyfőnöknek” a szemébe mondd, hogy nincs igaza. Meglásd, hamarosan más „lovagok” is csatlakozni fognak hozzád!

2. Légy hű!

A hűséget a lovagok nemcsak a párkapcsolatokra értették, hanem az egyházra is. Ez a mai világban talán még fontosabb, mint akkor. Légy hűséges az egyházadhoz, járj el templomba, valld meg a hitedet, még akkor is, ha ez „cikinek” tűnik, vagy ha mások csúfolnak érte! 

3. Légy nagylelkű!

Ez bizony nagy kihívás! De a lovag megosztja másokkal, amije van. Nem haragtartó, megbocsát annak, aki valami rosszat tesz ellene.

4. Segítsd a gyengét!

Szinte mindennap van rá lehetőséged, hogy segíts azoknak, akik bajba kerülnek. Segíthetsz a tanulásban egy osztálytársadnak, anyukádnak a házimunkában, a kistesódnak, ha nem boldogul valamivel. A szegényeket is tudod támogatni, hiszen minden éveben több egyház és gyülekezet szervez például olyan akciót, amelynek során nehéz sorsú gyerekeknek állíthatsz össze ajándékdobozt. 

5. Légy illedelmes!

Nem túl nehéz megtenni, mégis gyakran elfelejtjük, hogy köszönjünk, a lányokat engedjük előre az ajtóban, az időseknek adjuk át a helyet a buszon. Apróságok, mégis sokat jelentenek. 

6. Légy higgadt!

Nyugi, nyugi, nyugi! Ha valaki felhúzott, számolj el százig, és csak utána válaszolj! Máris gyakoroltál egy lovagi erényt!

7. Légy kitartó!

De ne csak a számítógépes játékokban, hanem a tanulásban, sportban is. Vagy bármi másban, amit elkezdtél.

A Harmat Kiadó családi és párkapcsolati lapja, a Family magazin kistestvéreként a Family CikCakk az elmúlt öt évben kiforrott, egyedi, az ismeretterjesztést a keresztény tartalommal ötvöző stílusa révén méltán vált népszerűvé a kis olvasók és a hitoktatók között. A bibliai igazságokat mai nyelven megfogalmazó, a gyerekek állandó, ugyanakkor mindig változó témáit boncolgató írások az egész család számára hasznos, beszélgetéseket és közös tevékenységeket inspiráló időtöltést jelenthetnek.
R
endelje meg gyermekének, unokájának! www.cikcakk.hu

Csatolt állományok