Megújult a templom és az iskola

Az idei az építkezések éve Majosházán, ahol nemrégiben a megújult templomért és a református általános iskola korszerűsített épületeiért is hálát adtak.

„Minden fáradságnak nyereség a vége” (Péld 14: 23) – ezzel az igével kaptak meghívást a vendégek a Majosházi Református Általános Iskola tanévnyitó istentiszteletére, valamint a megújult majosházi református templom és a Majosházi Református Általános Iskola korszerűsített épületének átadására 2022. augusztus 31-ére.

Nagy esemény volt ez a gyülekezet és az iskola közösségének életében. Majosháza község 1600 lakossal rendelkezik, Pest megye déli részén, a Duna partján található. Közel 350 fő vett részt e neves alkalmon.

A 2022-es év az építkezések éve lett Majosházán, hiszen két nagyszabású pályázat is megvalósult. A helyi református templom belső felújítása 15 millió forint állami támogatásból szépülhetett meg. Egy színesüveg-ablakot megerősítettek, a padokat felújították, az aljzatot kicserélték és Barabás kővel borították, a felületét színtelen műgyantával látták el. A község iskolája, a Majosházi Református Általános Iskola pedig a „Pályázatos épületenergetikai felhívás egyházak számára” elnevezésű pályázaton nyert több mint 170 millió forintot. Ebből megvalósult az iskola mindhárom telephelyén a régi, külső fa nyílászárók cseréje, a teljes épületegyüttes hőszigetelése, a teljes fűtésrendszer cseréje, a melegvíz-ellátás napelemekkel való biztosítása, valamint hat darab új mosdó kialakítása.

Egy korszak lezárult, s egy új korszak kezdődhet” – hangzott el a Délpesti Református Egyházmegye esperese, Takaró András átadó beszédében, aki szívébe zárta Majosháza, hiszen mint mondta: végtelenül hálás mindazért, amiről azt gondolta, hogy emberileg nem oldódik meg, ám a Gondviselő Isten megoldotta. Hármas ünnepnek nevezte a napot, hiszen mindannyiunk szíve megtelt hálával, reménységgel és örömmel.

„Vajon milyen ez a fáradság? Beletettünk-e elég munkát a fáradságba?” – kérdezte Beregszászi Marianne helyettes lelkipásztor a tanévnyitó istentiszteleten.
„Most kezdődik a nagy megmérettetés, az oktatás-nevelés felelős, ám örömteli munkája elsősöktől kezdve a végzős tanulóinkig. A szülőkre, pedagógusokra, a gyülekezetre is feladatok várnak. Hittel és bizalommal tölt el bennünket, hogy a fáradozások nem hiábavalók az Úrban! A megszépült iskola és templom új köntösben várja a diákokat, hogy élettel töltsék be a tereket, Isten és mindannyiunk dicsőségére” – fogalmazott.

Az új tanévet Kégli Erzsébet intézményvezető asszony nyitotta meg, idén 146 gyermek kezdi meg, illetve folytatja tanulmányait az intézményben.
„A tanévnyitót ünnepként tartjuk számon, a hálaadás és az áldáskérés ünnepeként. Hálát adunk az elért eredményeinkért, és áldást kérünk a folytatásra, tanítványainkra, az értékeink megőrzésére, a tervezett céljaink és feladataink megvalósítására” – mondta.

„Úgy éljetek, mint akik nem hiába kapták az Isten kegyelmét.” (2Kor 6:13) – az igazgatónő emlékeztette a diákokat: fogadják el Isten kegyelmét, és vigyázzanak, nehogy hiábavalóvá váljon, hogy megkapták – hanem mint jó sáfárok tegyék azt, amit Isten mond nekik. „A kegyelem elégséges arra, hogy békességben éljenek az iskola közösségében, a gyülekezetben, családjaikban.”

Az egyházközség esetében több száz évről, az iskola esetében 22 éves múltról beszélhetünk. Sok település megirigyelheti a közel 150 fős diáksereget. Majosháza mögött bőven van eredmény, ugyanakkor bőven van tennivaló is előttünk. „Majosházán az összefogás példaértékű. Kísérje útjainkat, egészség, áldás és békesség. Az alapító kövek ne csak kövek legyenek, hanem igazi lelki közösséggé váljanak” – fejezte ki jókívánságát Bóna Zoltán országgyűlési képviselő.

Zsíros Viktor polgármester köszönetet mondott a település fejlődéséhez hozzájáruló épületfelújításokért, Szabóné Réső Szilvia főgondnok asszony pedig azon személyeket köszöntötte, akik munkájukkal, támogatásukkal segítették a munkálatokat. Mindezek után nagytiszteletű asszony mondott köszönetet a felújításokban nagy szerepet vállaló, a munkálatokat összefogó két asszonynak: Kégli Erzsébet intézményvezető asszonynak, és Szabóné Réső Szilvia főgondnok asszonynak. Mindketten a szívükön viselték az iskola és templom felújításának gondjait.

A tanévnyitón elsős diákjaink versmondással, néptáncot tanuló alsósaink kalocsai táncokkal, társastáncot tanuló felsős diákjaink a palotás gyönyörű táncával szórakoztatták az egybegyűlteket. Farkas Bendegúz szavalata és a kiskunlacházi Volly István AMI tanári karának összjátéka igazi művészi élvezetet nyújtott.

A felújított épületekért és a megújult szívekért Istennek adunk hálát!

Soli Deo gloria!

 

Fibi Diána
intézményvezető-helyettes

Képek: Czuczor Kriszta, Kégli Erzsébet