Minden, amit alkotott, jó!

A teremtett világ iránti felelősségünkre hívja fel a figyelmet az ökumenikus világimanap, melyet idén országszerte március 2-án, pénteken tartanak. A világimanap tematikáját ezúttal a világ tüdejének is nevezett Suriname keresztény asszonyai állították össze.

A teremtett világ iránti felelősségünkre, a környezetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmünket a a suriname-i asszonyok az idei ökumenikus világimanap alkalmával a Teremtés könyve 1. fejezetének első 31 igeverse alapján. A liturgia címe is erre utal: „Mindaz, amit Isten alkotott, nagyon jó!”

Suriname, avagy másik nevén Holland-Guyana a dél-amerikai kontinens északi részén fekvő, magyarországnyi méretű kis állam, amelynek népességszáma alig haladja meg az ötszázezer főt. Ezzel a népsűrűséggel a világ legritkábban lakott térségei közé tartozik, ugyanakkor az egyik legszínesebb etnikai és vallási összetételű állam, ahol a különböző gyökerű népcsoportok békességben, jól megférnek egymás mellett. Az ország különlegessége az is, hogy területének 94%-át esőerdők borítják, ezért nevezik a világ tüdejének is. Ám a természeti kincsek – bauxit, arany, gyémánt, kőolaj – iránti emberi kapzsiság, valamint a globálisan szűkülő ivóvízkészletek egyre súlyosabb mértékű környezetkárosításhoz, többek között higanymérgezéshez vezetnek.

Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára tájékoztatása szerint az ökumenikus világimanapot 1870 óta tartják meg világszerte, a MEÖT pedig az idén szervezi meg ezt az eseményt 33. alkalommal.

A főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a gyülekezetek az Ökumenikus Tanács által megjelentetett kiadványok segítségével készülhetnek fel, hangolódhatnak rá az eseményre, és „élhetik meg az imanapi liturgia tartalmának kiteljesedését”.

A világimanapra való felkészülést segítő anyagok elérhetők és letölthetők a www.meot.hu honlapról vagy a www.vilagimanap.hu oldalról.