Mozgalmas válogatás

Őbenne élünk, mozgunk, vagyunk – olvashatjuk az Apostolok cselekedeteiben. De tényleg élünk? Valóban mozdulunk? Tavaly megjelent írásainkból készítettünk mozgalmas válogatást.

Negyvenöt éves korában úgy döntött, hogy elég volt a mozgásszegény életmódból, változás kell! Futócipőt húzott és egyre nagyob távokat tett meg, míg végül a maratont is teljesítette. Sipos Aba Álmos azt mondja, hogy a lelkészek mozgáshiányos életmódot élnek, az pedig édeskevés az egészséghez, hogy felmennek a szószékre, majd lejönnek onnan. Úgy véli, hogy a lelkipásztorok élete is stresszes, de csak a stressz pszichét terhelő részétől képesek megszabadulni. A szomatikus rész azonban csak testmozgással semlegesíthető. Tapasztalatai szerint kollégái nincsenek túl jó egészségi állapotban, és mindenkit arra biztat, hogy húzzon futócipőt, és kezdjen el mozogni még ma. Sipos Aba Álmost margitszigeti futóedzésére kísértük el, tartsanak velünk, illetve vele.

Maraton az édesapámért

 

Futni nemcsak az egészségünkért, hanem jótékony célból is lehet. Jakus Ágnes kolléganőnk egy beteg, mégis boldog kisfiúnál és családjánál járt tavaly, amikor Szabó Ádám megsegítésére rendezték a VIII. Zsámbéki Templomfutást. A futóverseny résztvevői nevezési díjukkal abban próbáltak segíteni, hogy a nyolcéves kisfiúhoz utazópedagógus járhasson, aki szakszerű segítséget nyújthat gyógypedagógiai fejlesztésében.

Futni a cél felé

 

Bagdy Emőke pszichológus szerint „az egészség jeltelen". Komolyan elgondolkodni bizonyos tünetek jelentkezésekor szoktunk akkor, amikor a mindennapok ritmusát komolyan megbolygatja egy-egy betegség. Szabó Dóra Sarolta írásában a test és a lélek egységének felismeréséről és a táncról mint univerzális nyelvről szól, amely mindenhol létezik.

Táncba vitt imádság

Szerkesztette: Fekete Zsuzsa

Az írások szerzői: Jakus Ágnes, Szabó Dóra Sarolta, Fekete Zsuzsa.