Neked mit üzen a Bibliamúzeum?

Filmes pályázat fiataloknak a Bibliamúzeumban

Tizenkét és tizennyolc év közötti fiataloknak szóló videófilmes pályázatot hirdetett meg a Ráday Gyűjtemény Bibliamúzeuma. Erre azon mozgóképes, legfeljebb két perc hosszúságú pályamunkák elkészítését és beérkezését várják, amelyekben az alkotók a Bibliamúzeumot az eddigi megjelenésektől eltérő, szokatlan, egyedi megvilágításban ajánlják a fiatal látogatóknak. A múzeum jövőjében kiemelt szerepet játszik a fiatalok megszólítása.

A beérkezett munkákat szakmai zsűri bírálja el, a nyertes filmek bemutatására pedig a Múzeumok Éjszakája idei rendezvényén kerül sor. A pályázat plakátját Felső Boróka tervezte, aki más bibliamúzeumos projektekbe is besegít. Az intézmény munkatársai ezzel a pályázati lehetőséggel is arra szeretnék bíztatni a fiatalokat, hogy ne csak látogatói, hanem kreatív alkotói is legyenek a Bibliamúzeum programjainak. A pályázatról és a jövőbeni tervekről a Bibliamúzeum munkatársait kérdeztük.

Lehetőség a megújulásra
A Dunamelléki Református Egyházkerület székházának felújítása alatt lehetőség nyílt arra, hogy át lehessen gondolni a múzeum mindennapi működését, az elért eredményeket, a látogatói szokásokat és igényeket. Az elmúlt időszakban kevés lehetőség volt látogatókkal személyesen találkozni, így a múzeum munkatársai igyekeztek felmérni, hogy hogyan és kiket kellene megszólítani a jövőben. Mindezt azért szeretnék újragondolni, hogy minél hatékonyabban érhessen célba a Bibliamúzeum üzenete. A munkatársak számára kiemelt fontosságú a látogatók visszajelzése és ezek tapasztalatainak összegzése. Fontos azt tisztán látniuk, hogy milyen elvárások mentén fordulhatnak a különböző korosztályok felé, hogyan találják meg azokat a közös pontokat, amelyekkel eltérő generációknál hatékonyan célt érhetnek.

A jelenlegi pályázati felhívás most a fiatalokat szólítja meg. A múzeum korábban is többféle korosztályú csoportot fogadott – a gyülekezeti közösségtől kezdve az iskolák csoportján át azok, akik különböző iskolai órák keretén belül látogatták meg a múzeumot – akiket a jövőben is szeretettel várnak. A klasszikusnak és megszokottnak mondható múzeumi programok mellett új megszólítást helyeznek most fókuszba. A Bibliamúzeum már készített rövidfilmeket, amelyekben egy-egy műtárgyat mutatott be. Ezek segítségével teológiai üzenetet és művészettörténeti érdekességeket emeltek ki. Ennek mintájára a mostani filmpályázat lényege, hogy kiderüljön, a fiatalok mit találnak izgalmasnak, mi az, ami felkelti a figyelmüket a Bibliamúzeumban, mit mutatnának be a kiállításból és mit üzennek a saját korosztályuknak.

A pályázat
A múzeum munkatársai kifejezetten örülnének annak, ha sokszínű alkotások érkeznének be. Nyitva hagyják annak lehetőségét, hogy a múzeumban szabadon forgathassanak a pályázók, de igény esetén a munkatársak szívesen segítenek mindenben. Készen állnak arra, hogy kérdésekre választ adjanak, szükség esetén elbeszélgessenek, de azt is örömmel fogadják, ha a diákok az önálló felfedezés és frissességgel fogalmazzák meg alkotásaikat. Munkájuk lehet egyéni vagy akár csoportos is. A film elkészítésében műfaji megkötés nincs, lehet animáció, élőszereplős, dokumentumfilm, videóklip, vagy bármi egyéb. Mivel a Bibliamúzeum állandó kiállítása a pályázati időszakban zárva lesz, a pályázóknak külön bejutási lehetőséget biztosítanak majd a felvételek elkészítésére.
 

A pályázat részletes leírása és minden további információ megtalálható a Bibliamúzeum honlapján:
https://bibliamuzeum.com/filmes-palyazat-kozepiskolasoknak/


Az eredményhirdetésre és a filmek nyilvános bemutatójára a Kálvin Kertben a Múzeumok Éjszakáján kerül sor. Természetesen a Bibliamúzeum más programmal is készül ezen az estén. A tavalyihoz hasonlóan ezúttal is gazdag kínálattal vesztnek részt a rendezvényen, melyen koncert, kiállítás, előadás, séta és kézműves foglalkozás is megtalálható lesz. Ősztől pedig a felújított Ráday utca 28. szám alatti épületben várják a látogatókat – remélik, hogy nemcsak régiek térnek vissza, de a pályázatra beérkezett alkotásokkal felkeltik a fiatalok érdeklődését is.


Képek: Felső Boróka, Bán Boróka, Füle Tamás