Növekednek

A magvető, a mustármag és a magától növekedő vetés – három csodálatos képe a hit erejének és fejlődésének. A magok kikelése azonban nem egyértelmű, ezt Isten adja. A huszonötéves jubileumot ünneplő SDG Diákmozgalom Tavaszi Találkozóján a növekedésről lesz szó.

A múltszázad húszas éveiben kibontakozó Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom (SDG) az egyik legjelentősebb ifjúsági szervezetté vált Magyarországon a két világháború között. A szocialista időszak után, 1994-ben alakult újjá, huszonöt éves fennállása alatt számos középiskolás korú fiatalt szólított meg és vezetett Istenhez. A növekedést a szervezet vezetői is tapasztalják, nem véletlen, hogy ez lesz a témája a Tavaszi Találkozónak, amelyet április 12-14. között rendeznek Balatonszárszón. A szervezet céljairól, a találkozó hátteréről és a jubileum megünnepléséről Katona Viktort és Tolnay Ráchelt kérdeztük.

Közösségi programok a lelki érettségért
„Alapvetően református középiskolákban végzünk szolgálatot, amelyben az egyik kiemelkedő cél, hogy a középiskolások lelkileg is érettekké váljanak az érettségiig. Az iskolai hitéletet szeretnénk erősíteni többek között azzal, hogy ifis légkörű ima- és bibliaköröket hozunk létre. Ilyen közösségek alakultak például Pápán, Miskolcon, Békésen és a budapesti Baár–Madas Gimnáziumban” – fogalmazott Katona Viktor.

A szervezet elnöke elmondta, az SDG találkozókat, bibliaismereti versenyeket, nyári tábort és zarándoklatokat szervez, ezekre zömmel református középiskolások, egyetemisták jönnek el. Az egykori virágvasárnapi konferenciákat a tavaszi találkozók váltották fel, ez utóbbikat ezzel az elnevezéssel 2014 óta szervezik minden évben, húsvét és pünkösd között. A találkozóra a régi SDG-s tagokat is meghívják, akik már az idősebb korosztályhoz tartoznak, és közös hétvégén lehetnek együtt a mostani középiskolásokkal. A Tavaszi Találkozó főelőadója Hős Csaba felcsúti református lelkész, tiszteletbeli elnök lesz.

Növekedni hitben, tagokban
Tolnay Rácheltől megtudtuk, a hétvége témája a huszonöt éves szervezet életében különösen fontos. „Most kivételesen virágvasárnapon lesz a találkozó, ez a témánkra is rávilágít. A növekedés legfontosabb kérdései: Hogyan tudunk növekedni az Istennel való kapcsolatunkban, mit jelent, hogy őt követjük, hogyan formálódunk általa, hogyan jelenhet meg ez a hétköznapjainkban. Jézus Márk evangéliumában többször is növényekkel szemlélteti a növekedést, a várakozást, azt, ahogy Isten formálja teremtményei fejlődését. A magvető példázatában a földet a lelkünk, életünk szerzett és művelhető részéhez hasonlítva ismerhetjük meg, a magától növekedő vetés példázata Isten jelenlétét mutatja be, a mustármag példázatán keresztül pedig a keresztyén közösség, Isten országának és szavának csodáiba nyerhetünk bepillantást.”

A találkozó koordinátora, önkéntese szerint a fiatalok mentorálása, az értük vállalt szolgálat a szolgálókra is visszahat, így a szervezet mint közösség növekedik tagokban és hitben egyaránt. „Ennek stádiumai vannak, nem tudjuk, hogy az a kamasz, aki eljön a tavaszi találkozóra, pontosan hol tart az érettségben, a testi-lelki fejlődésben. Isten eszközei vagyunk ez utóbbi segítésében, a valódi munkát azonban ő végzi.”

Megtisztelő, elfogadó
A mostani szolgálókat, vezetőket, elöljárókat is Isten érintette meg az SDG programjain. Katona Viktor a pápai gimnáziumba járt, érdeklődő, nyitott fiatalként könnyen bekerült az ottani SDG-s közösségbe. Másodikos gimnazistaként kérték fel, hogy a helyi csoportot vezesse, mint mondta, nagyon megtisztelő volt számára, hogy ekkora felelősséget kapott. Később titkár lett, majd lelkészként fizetett munkatársává vált a szervezetnek.

Tolnay Ráchel tizenhat évesen vett először részt a szervezet bibliaismereti versenyén, a nyertes csapat tagjaként ingyen mehetett az SDG nyári táborába. Teljesen egyedül ment el Balatonszárszóra, ahol sok élménypedagógiai játékon, csoportbeszélgetésen vehetett részt, mint mondta, nagyon vonzó volt a tábor komplexitása. Megérintette, hogy kíváncsiak rá, fontos számukra a véleménye, azt érezte, hogy befogadják őt. Folyamatosan kapcsolódott be a szolgálatba, ahogy fogalmazott, „belenőtt” az SDG-be.

Új kezdet előtt
A szervezet jövőjéről, a huszonöt éves jubileumról Katona Viktor beszélt. „Nagy előretekintés van bennünk. Csábító, hogy a múlttal foglalkozzunk, és hálát is adunk érte, de inkább a jelent és a jövőt tartjuk fontosnak. Szeretnénk fejleszteni a kommunikációnkat, hatékonyabban képviselni azt, akik vagyunk. Honlapunkat is újratervezzük. Szeretnénk továbbá a saját működési területünket is bővíteni, ez nagyobb vállalkozás a részünkről. Célunk, hogy olyan központot alakítsunk ki, amelyet most »SDG-háznak« nevezünk, ahol a közösség otthonra lelhet, az ott élő tagok napi imádságban és munkában vannak együtt. Ez a ház vendégfogadásra is alkalmas lenne, és reményeink szerinte az épület lelki központtá, feltöltődési hellyé válhatna. Ahogy huszonöt éve, úgy most is új kezdet előtt állunk.”

Szombat estére szerveznek hálaadó estet a találkozón, ahol szeniorok, tagok, szervezők közös vacsorán vesznek részt, megemlékezéssel. Ide várják a régebbi tagokat is, hálát adva az elmúlt huszonöt esztendőért.

Az SDG Tavaszi Találkozójára itt jelentkezhetsz:

https://goo.gl/forms/mwHq0jdJRXh8l1Ko1

 

Képek: SDG Diákmozgalom