Nyári kalandok kisiskolásoknak

A Szentírás Szövetség célja, hogy a gyülekezetekkel együttműködve megismertesse Isten örömüzenetét a gyermekekkel és a fiatalokkal is. Kiadványait alapvetően gyülekezeti, közösségi használatra szánják. A Szövetség új műfajban is kipróbálta magát: 2022 nyarán ifjúsági regényt adott ki a Harmat Kiadóval közösen.

A Vadóc Németországban már igazi klasszikusnak számít, nagy sikerű tévéfilm- és képregénysorozat is készült belőle, elsősorban a kisiskolás korosztály számára izgalmas, lebilincselő olvasmány. Jó eszköz lehet ennek a korosztálynak az evangélizálásában: Istent nem ismerő gyerekek számára életszerű apró lépésekben mutatja be az Atya szeretetét. De a nagyobbak és a felnőttek számára is izgalmas olvasmány, ami többek között arról gondolkodtat el: vallásos tartalmú szavainkat miért és hogyan használjuk? Tudjuk-e mit és miért mondunk? Cselekedeteink hogyan lehetnek összhangban a hitünkkel? Mindezt csak úgy mellesleg, mert alapvetően a figyelmünket az a rejtély köti le: kicsoda Vadóc, és mi történt vele?

A regény szerzője, Harry Voß, aki a Bibellesebund (a nemzetközi Szentírás Szövetség német szervezete) munkatársaként sokoldalú művész, többek között író is. A nagysikerű hétrészes Schlunz című regénysorozat első kötete magyarul Vadóc és a múlt titkai címmel 2022 nyarán jelent meg.

Az első részben Vadóc – akire egy vasárnapi piknik során találnak rá az erdő mellett – belepottyanva egy harmonikus négytagú családba, a feje tetejére állítja az ottani két gyerek, Lucas és a húga megszokott, már-már unalmas, békés, keresztyén életét. Izgalmak, kalandok, bizony még botrányok is tarkítják a hétköznapokat, mióta Vadóc megjelent. Lucas családja Vadóc segítségére siet (befogadják az árva fiút), aki ezt viszonozza: bolondos ötleteivel, merészségével meggyógyít egy családot, miközben nem is sejti, milyen nagy szükségük van rá. Valójában a tékozló fiú története kíséri végig az olvasót a könyv lapjain. Válaszokat kapunk komoly kérdésekre: miért nevezhetjük Istent Atyánknak? Milyen az, amikor a fiú a saját útját akarja járni? Milyen érzés a hazatérés és a megbocsátás?

2023. május végén jelent meg a sorozat második kötete: Vadóc és a mezítlábas óriások címmel.
Akik olvasták az elsőt, már nagyon várták a folytatást. Vadóc bekerül az iskolába, ötödikes lesz, Lucassal egy osztályba járnak. A két barát először élvezi az új, közös élményeket, de hamarosan rájuk száll Knut és Brutus, az iskola két réme és megkeseríti az életüket. Miközben megpróbálják távol tartani magukat a kegyetlen óriásoktól, Vadócnak ismét támad néhány lehetetlenül őrült ötlete. Hogyan lehet egy párna segítségével a gyerekszobát hócsata helyszínévé változtatni? Mit keres húsz élesített egérfogó a bejárati ajtó előtt? Milyen messzire lehet lőni egy saját készítésű csúzlival? És vajon honnan ismeri egymást a gyermek-istentiszteleti tanító, Adelheid, és az iskola hittantanára, Preisel néni? Mindeközben Vadóc családjáról továbbra sem érkezik hír, de vajon van-e köze a fiú múltjához annak a titokzatos, ezüstszínű Audinak, amely újra és újra felbukkan az utcájukban?

A sorozat harmadik kötete 2023 novemberében jelenik majd meg A titokzatos árnyék címmel. Ebben a részben a Schmidtsteiner család nyaralni megy. A gyermekpszichológus tanácsára Vadócot is magukkal viszik, a céljuk bejárni Németországot, hátha egy helyszín hatására majd visszatér az emlékezőképessége, és megtalálja végre a saját családját. Lucas és Vadóc számára izgalmas kalandok helyszíne lesz Köln, Bensersiel, Frankfurt, München és Berlin, ahova ezen a nyáron elutaznak. Vadóc pedig mindig rácsodálkozik, amikor megtudja, hogy mindent Isten teremtett: a hatalmas hegyeket az Alpokban, az apró pókot Nelli hálózsákjában, a babát Lídia néni hasában, sőt, még a régmúltból származó dinoszauruszokat is! A fiúk azonban kissé megijednek, amikor rájönnek, hogy a családot valaki titokban követi. Ki ez a bamba külsejű furcsa férfi, aki mindenhol felbukkan a fényképezőgépével? És vajon véletlen, hogy Vadóc élete többször is veszélybe kerül?

A Vadóc-sorozat köteteit különösen is ajánljuk a nyári hónapokra, hiszen olvasmányosak és a szórakoztatók, miközben olyan fontos értékeket tesznek vonzóvá a kiskamaszok számára, mint a barátság, az őszinteség, a bátorság. Egyben felvillantják számukra azt is, hogy a felnőtteknek is meg kell küzdeniük azért, hogy helyesen cselekedjenek. A gyerekek jó példákat olvashatnak arról is, hogyan lehet jóvátenni a rossz döntéseket.

Napjainkban népszerűek a sorozatok (főleg fantasy vagy sci-fi műfajokban) – végre ajánlhatunk olyan regényt a fiataloknak, ami a keresztyén hit alapjait mutatja be úgy, hogy egy izgalmas „krimi” és egy ifjúsági regény határán mozog. A Vadóc körül is kialakulhat egy rajongói tábor, ez pedig lehetőséget adhat arra, hogy olyan témákról beszélgethessenek a fiatalokkal, mint például az, hogy hogyan állítható párhuzamaba a földi apa és a mennyei Atya szeretete.

A Vadóc-sorozat első két kötete megvásárolható a budapesti Bibliás Könyvesboltban is (Ráday utca 3) 2990 Ft/ db áron.