Őbenne

„Őbenne élünk, mozgunk, vagyunk” – ez a bibliai Ige a fő témája a Sófár református dicsőítő mozgalom őszi konferenciájának. Az október 29-ei találkozó teológiai, életviteli és művészeti előadásain, szemináriumain és műhelyein a többi közt szó esik a dicsőítésről mint életstílusról, a hétköznapi elcsendesedésről és a Szentlélek erejével végzett szolgálatról is. A nap dicsőítő esttel zárul.

Konferenciára és dicsőítő estre várják az érdeklődőket október 29-én, szombaton a Lágymányosi Ökumenikus Központba (Bp., Magyar tudósok körútja 3.) a Sófár református dicsőítő mozgalom önkéntesei. Szabó András, a program egyik koordinátora szerint a kettő jól kiegészíti egymást. „Eleinte vagy egynapos Sófár-konferenciákat vagy dicsőítő napokat szerveztünk, ezeket az utóbbi időben összekapcsoljuk. Azt tapasztaltuk ugyanis, hogy a dicsőítésről szóló tanítás és a dicsőítés tapasztalata egyaránt fontos, és mindkettőre van igény. Az októberi összejövetel egyben a nyári dicsőítő iskola utótalálkozója, ahol újra fel lehet eleveníteni a kapcsolatokat, de szeretnénk, ha ennél több lenne: elmélyülés az ismeretben és bátorítás a továbbiakhoz.”
Őbenne élünk, mozgunk és vagyunk – Az Apostolok cselekedeteiből idézett Ige a jelmondata az október végi találkozónak. „Tavasszal látástisztázási folyamat indult el a Sófár vezetőségében ezzel a szolgálattal, illetve közösséggel kapcsolatban” – árulta el Szabó András. „Mivel egy évtizede indult a Sófár református dicsőítő mozgalom, itt az ideje újragondolni a céljainkat. A mostani találkozó alapvetéséül szolgáló Ige olyan közös pont a sokszínűségen belül, ami jó irányt ad az egész Sófárnak. Magába foglalja a mindennapi istenkeresést, a dicsőítést, az imádságot, a hitből fakadó jócselekedeteket. Egyaránt kifejezi az elmélyülést és a dinamikát, ami a különféle művészeti ágakban megélt dicsőítésnek is sajátja.”

Az érzelmek előtérbe kerülése miatt sokak szerint a kortárs zenés dicsőítés is az egyház elnőiesedésének a jele. „Érdemes ezt árnyaltabban látni” – reagált a dicsőítésvezető. „A férfiaknak is fontos lehet az érzelmek megélése akár Isten iránt is, és ebben segíthet a dicsőítés. Másrészt, fontos tudatosítanunk, hogy a dicsőítés elsősorban nem érzelmekről szól, hanem Isten dicsőségének és hatalmának kinyilvánításáról: olyan tett, amiben gyönyörködik az Úr, ami átformál és megváltoztat.”
A Sófár-találkozón ezzel együtt a férfiakra is gondoltak. „Az alkotóműhelyekben ők is elemükben érezhetik magukat. A fazekasműhelyben munka közben például szó lesz arról, hogyan lehet az anyagot formálni és azon keresztül mit lehet megtudni Istenről. Az előadások pedig arról gondolkodtatnak el mindenkit, hogyan dicsérhetjük Istent tudatosan az életünkben. A programok minden nőt és férfit megszólíthatnak, akik szeretnének egyre inkább dicsőítő életet élni.”

Ami az érzelmeket illeti, Szabó András úgy véli, ha valaki csak azokra alapoz, könnyen hullámvasúttá válhat az élete. Ugyanakkor az Istennel való kapcsolatnak része az ember érzelemvilága is. „Van, akinek a zenés dicsőítés inkább a szeretetnyelve Isten felé, és van, akinek kevésbé. Ezzel együtt törekedhetünk arra – és mi a Sófárban is ezt tesszük –, hogy a közös dicsőítésbe minél szélesebb réteget vonzzunk és vonjunk be például a lassú, lírai és a dinamikusabb, erőteljesebb részek váltakoztatásával, a különféle ritmus- és hangzásvilág, zenei stílusok alkalmazásával."


Több stílust képviselnek a találkozón zenés szolgálatot vállaló formációk is. A külső-üllői úti és a Szilágyi Dezső téri református gyülekezetek dicsőítő csapatai mellett a résztvevőket vezeti a dicsőítésben a dalszerző-énekes Dobner Illés és Dobner-Győri Évi zongorista-énekes is. 

Hogy kiket várnak a szervezők? „Az ős-sófárosok és a dicsőítő iskolába járók mellett mindenkit, akit érdekel a téma, mindenkit, aki keresi, hogyan élhetné meg mélyebben Isten közelségét. A helyszínből, a református egyetemi gyülekezetnek is otthont adó Lágymányosi Ökumenikus Központból adódóan pedig várjuk az egyetemistákat, főiskolásokat is, valamint a többi keresztyén felekezetből érkezőket. Kezdetektől fontosnak tartjuk, hogy kisgyermekes családok is részt vehessenek a programjainkon, most sem lesz másként. A gyermekmegőrzés mellett meseműhellyel, agyagozással és táncfoglalkozással várjuk a gyerekeket. Hisszük, hogy ők is részesei lehetnek Isten országának, ők is élhetnek, mozoghatnak és lehetnek Istenben.”
A Sófár október 29-ei konferenciájára és dicsőítő estjére október 20., csütörtök éjfélig jelentkezhetnek ezen a linken. A részletes programról itt tájékozódhatnak.