Ökumenikus imaest a dubaji klímacsúcsért

November 30-án kezdődik a COP-28 klímacsúcs az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban. A két hétig tartó tárgyalássorozaton az éghajlatváltozás enyhítéséről és az alkalmazkodásra való felkészülésről folynak magas szintű nemzetközi egyeztetések, a kormányok, a vállalkozások, a nem kormányzati szervezetek vezetőinek részvételével. Az eseményhez kapcsolódóan online imaalkalmat szervez az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport november 30-án 19:00-kor. Az imaest nyitott, a szervezők szeretettel várják mindazokat, akik szívükön viselik a klímaváltozás mérséklésének ügyét.

 

Az ENSZ 1992-ben elfogadott Éghajlatváltozási Keretegyezménye (UNFCCC) nyomán évente tartanak a részes felek konferenciát (klímacsúcsot), ahol áttekintik az eddigi eredményeket és új célokat tűznek ki. Az idei a 28. a konferenciák sorában (COP28), rendezvény több mint 80 000 küldött, köztük 140 állam- és kormányfő, valamint több mint 5000 médiaszakember részvételével idén is globális esemény lesz.

Az eddigi legnagyobb mérföldkő a COP21 (2015) során létrejött “Párizsi Megállapodás”, ahol először született kötelező erejű megállapodás az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében, azzal a céllal, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedés biztosan 2°C alatt, de lehetőleg 1,5 °C alatt maradjon az iparosodás előtti szinthez képest. Ugyanakkor ez is csak önkéntes és nem elégséges kötelezettségeket tartalmaz, sokkal erősebb szakpolitikák kellenek ahhoz, hogy a célok megvalósuljanak. Dubajban kerül sor a 2015 óta eltelt időszak eredményeinek értékelésére, az úgynevezett globális leltár (Global Stocktake) véglegesítésére, de a szakértők nagy változásokat várnak az energiaátállás, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése terén, továbbá az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásának hatékonyabbá tételében. Ellentmondásosnak tűnhet, hogy éppen az olaj egyik fővárosában, Dubajban várunk történelmi jelentőségű megállapodásokat, de kétségkívül szükség van a legmagasabb szintű döntéshozói bölcsességre és együttműködésre, hogy végre valódi előrelépések történjenek. Az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) legutóbbi (hatodik) értékelő jelentése kimutatta, az élhető éghajlat megőrzése érdekében a szén-, olaj- és gázkitermelésnek gyorsan csökkenni kell, és a globális megújuló energiakapacitást 2030-ig meg kell háromszorozni. Ezzel egyidejűleg az alkalmazkodás finanszírozásának és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességbe való beruházásnak is óriási ugrásra van szüksége. A megoldások készen állnak, és gyors beavatkozással továbbra is elérhető egy biztonságos és élhető jövő, ehhez azonban felelős és bátor vezetői döntésekre van most szükség.  

Imával is segíthetjük a döntéshozatali folyamatot, erre bátorítunk mindenkit az elkövetkező két hétben egyénileg, közösségeinkben és a november 30-i imaesten is.

https://bit.ly/COP28-imaora