Olvass egy élhetőbb életért!

Az alfa-generáció olvasási hajlandóságát támogató projektet indít a MeseCentrum. Harmath Artemisz irodalmárt kérdeztük meg arról, mit is olvassunk tanévkezdéskor.

Vármegye-szerte vándorló szabadpolc – olvasósarok szakértőkkel
Az olvasósarok-szimulátor, amire kíváncsiak voltunk, érkezésünkkor egy kicsi irodában pihent. A kedvünkért „kicsomagolták” valamelyest, hogy elképzelhessük, hogyan fog festeni, amikor ezt a nagyon friss és válogatott könyvekkel teli szabadpolcot vármegye-szerte elérhetővé teszik az olvasni vágyó gyerekek és szüleik, vagy könyvtárosok és pedagógusok számára is.

Az Ifjúsági és Gyerekirodalmi Centrum (IGYIC) 2019-es létrejötte óta folyton változó feltételek közt küzd a gyerekekért. A piaci áramlatokkal és gazdasági érdekekkel szemben számukra az irodalmi és esztétikai minőség a fontos egy-egy gyerekkönyv kapcsán. Az IGYIC és olvasókat támogató oldala a Mese Centrum szellemiségéért a vezető, Harmath Artemisz irodalomtörténész felel, aki a Károli Gáspár Református Egyetem Gyermekirodalmi képzésének óraadó tanára is egyben, gyermekirodalmi szakértő.  

Legfrissebb projektjük az olvasóvá nevelés támogatására jött létre, hogy a lehető legszélesebb körben és a legfiatalabb életkorban találkozzanak a gyerekek minőségi irodalommal. Ezért Topolyától Párizsig bárhová készek indulni, hogy a legfrissebb gyermekkönyveket nemcsak kézbe adhassák, de szakértőként segítsenek megtalálni az érdeklődőknek a korosztályuknak megfelelő és érdeklődési körben passzoló magas minőséget képviselő gyerekkönyveket.

A projekt idén nyáron a Gyerekszigeten mutatkozott be nagyközönség előtt, az ősz folyamán pedig vármegye-szerte elérhető lesz, de kereskedelmi célja nincs. Része a felolvasás, kortárs gyerekirodalmi szövegeket egy-egy színész saját eszköztárát használva elevenít majd meg, miközben életkor és tematika szerint csoportosítva hozzáférhető lesz a legfrissebb gyerekirodalom, a szülők számára pedig elérhető lesz a szakmai segítség Harmath Artemisz, Nyulász Péter és Veress Gyöngyi személyében, ha tanácstalanok, hogy mit is adjanak a gyermekük kezébe.

„A vásárlói kedvet és nyitottságot mindenképp mutatnak a gyerekkönyvpiacra jellemző növekvő eladási adatok: fontos a gyerekirodalom, fontosak a gyerekek. Mi jó válaszokat szeretnénk adni a sokszor nem tudatosodó kérdésekre. Azzal foglalkozunk, hogy mit lenne érdemes vásárolni, vagy eljuttatni az iskolákba, esetleg ajánlott olvasmányként feldolgozni, vagy óvodákban hasznosítani.” – mondja Artemisz.
Közben azon gondolkodom, hogy valóban kevés iskolai ajánlott-olvasmány listát láttam az utóbbi tíz évben, amely tartalmazott kortárs irodalmat. Miközben ezen merengek, egyre inkább megértem az olvasósarok hasznát – hiszen könyvtárba, könyvesboltba bárki elmehet, de hogy a választását megbízható szakértő személyes véleményére építse, az eddig nem volt bárkinek elérhető.
Annál is inkább, mert a Gyermekirodalmi Centrum szerkesztette könyv, amit a kihelyezett olvasósarokban mindig meg lehet majd találni, nem is került kereskedelmi forgalomba, pedig igazi kuriózum.

Istenes versek alsósoknak?
A Felhőpárna a PKÜ kiadásában megjelent versantológia, melyet Ayhan Gökhan költő és az IGYIC válogatott és szerkesztett Harmath Artemisz ötlete alapján – 

nem csak a transzcendens kérdésével foglalkozik, hanem azzal a különlegesen érzékeny helyzettel is, hogy mi történik, ha a gyermek gyászol, hogyan lehet egy kicsi lelket ennek a nehéz érzéscsomagnak a cipelésében támogatni. Arról, hogyan segítenek a gyász hordozásában a versek, Artemisz így vélekedik:„Annak a felismerése, hogy írásban áll: mással is történik ilyesmi az életben, nagyon fontos. Ha egy gyereknek szembe kell néznie közvetlen hozzátartozójának elvesztésével, annak az érzésnek a súlya és a hatása is rendkívüli, a gyerek azt gondolja, hogy ez vele esik meg először a világegyetemben. Ezzel szemben pedig ott van a költemény, amelynek a sorai ismerősek lehetnek, mert gyakran gyerekperspektívából láttatják ezt az élethelyzetet.
A gyerekek természetszerűleg is egyedül maradhatnak sokszor a gyászukkal, mert a szülőnek is nagyon nehéz beszélni erről és talán eltérő szakaszát is élik meg a családtagok a gyásznak – a vers közelítheti egymáshoz a családtagokat.”

A gyász is közelről érinti Artemiszt, aki 2019-ben vesztette el férjét (Térey János, költő idén szeptember 14-én lett volna 53 éves – a szerk.) és kereste a tovább élés kapaszkodóit két kisfiával együtt. Nekik személyesen az esti közös és hosszas meseolvasások segítettek sokat.
„Sokszor a népmesék alapszituációja, hogy az apa vagy az anya meghal, s ezt követően a kibomló történetekben mindig ott van a teljes élet harca, amivel azonosulni lehet: megmérettetés, hosszú várakozás, kilátástalanság és hosszú-hosszú próbatételek után a jó és rossz is elnyeri jutalmát. Ennek a struktúrának az ereje a mai napig ugyanúgy működik.”

Kapcsolódó cikkünk:
Ha egy gyermek közeli hozzátartozója meghal, kamaszként, majd felnőttként is újra felélénkül a gyászfolyamat. A sorstársi közösség az érzelmek felvállalásában segít, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy helyére kerüljön a veszteség.
Az igazat kell hallaniuk 

Ha a gyász kamasz gyereket érint, a szakértő Regős Mátyás Tiki című regényét ajánlja olvasásra. „Pont azért szeretem ezt a regényt, mert keresetlen és nem próbál egy ideális világot felvázolni, hanem megmutat egy olyan diákot, aki éppen bajban van és nem találja a helyét, akiben összeomlott az addigi világa, és nagyon keresi, hogy hogyan tudja az indulatait levezetni. Ezzel szembesültem a saját gyerekeim gyásza kapcsán is, akik az édesapjukat vesztették el. Volt egy időszak, amikor káromkodásért folyamatosan beírásokat kaptam a tanároktól -– teljesen jogosan. Természetesen nem tőlem tanulták a trágárságot, hanem pontosan tudtam, hogy ez a gyász olyan szakaszában történt, amikor keresték a feszültséglevezetés útját. Ilyenkor jó, ha van mellettük értő és támogató felnőtt – aki akár könyvet is ad a kezükbe.”

Egy 2013-ban a Science magazinban publikált tanulmány (Kidd és Castano) alátámasztja, hogy a minőségi irodalom olvasása jelentősen növeli az empátiás készséget – szemben a gyenge minőségű irodalommal , vagy éppen szakszövegekkel. A modern képalkotó eljárásoknak köszönhetően az is kimutatható, hogy a szövegolvasás közben létrejövő agyi tevékenység hasonló, csak jelentősen kisebb intenzitású, mint a valós történés. Tehát a jó szöveg kicsit úgy működik, mint egy védőoltás.

Humorral nézni a tanévre

Támogatás a tanévkezdéshez is jól jön. Szülők, diákok és pedagógusok egyaránt küzdenek az új tanév elején – az utóbbiak talán egy kicsit az eddigieknél is jobban.
Artemisz nagyra értékeli a Református Tananyagtár irodalmi szöveggyűjtemény-sorozatát, amely nem csak pedagógusok, hanem családok számára is hasznos és digitálisan is elérhető. A változások feldolgozásához segítség a kalendárium-szerűen felépülő szöveggyűjtemény a Kerek élet fája, Bajzáth Mária válogatását ünnepekhez kapcsolódóan érdemes forgatni.

Az irodalmár szerint azonban a legfontosabb, amivel a gyermekeket támogathatjuk, a humor. Szerintem az jó kezdés, hogyha a különbségeinkre megpróbálunk humorral felkészülni. Mert lesznek. Lesznek különbségek és lesznek konfliktusok, akár diák-diák, akár diák-tanár között. A szórakoztató gyerekirodalom nálam előnyt élvez bármilyen élethelyzetben a tanító jellegű, didaktikus szövegekkel szemben. Nagyon szeretem például Harcos Bálint könyveinek a humorát, a Boszorkánycica szerintem nyolc éves korig telitalálat -– nagyon kedves verses mese tele bájos humorral, meglepetéssel és remek költői megoldásokkal, szenzációs illusztrációval támogatva.”


A kedves, kicsit tesze-tosza, csetlő-botló figurákkal különösen szeretnek azonosulni a gyerekek. Artemisz szerint ebben a kategóriában klasszikusnak számít Békés Pál Kétbalkezes varázslója, még mindig frissnek pedig a kis Csücsök Keresztesi József verses meseregényében (Csücsök, avagy a nagy pudinghajszaa szerk.), aki szembesülni fog majd a nagy bajokkal, országos és világméretű problémákkal. Rátkai Kornél által illusztrálva friss és igazán a stílushoz passzoló rajzokkal jelentek meg újra Békés Pál meseregényei, nagyon fontos könyv a Félőlény, ha azt keressük, hogyan tud egy gyerek a saját bensőjében lejátszódó félelmekkel szembenézni.

A Disney-figurák uralta vizuális kultúra hatását csak lépésről lépésre lehet megváltoztatni. Artemisz családi példát hoz, ahogyan édesanyja tanítónőként külön foglalkozott egy-egy Lázár Ervin mese kapcsán Réber László illusztrációinak értelmezésével, így adva kulcsot a gyerekek kezébe, hogy egy-egy egyszerű kép milyen gazdag jelentéstartalmat hordoz.

Az iskolakezdés nehézségei közt az alkalmazkodás fontosságát emeli ki Artemisz. Ehhez Simonyi Cecília Noé bárkája című könyvét ajánlja, ami a klasszikus bibliai történetet egy nagyapa unokájának a szemszögéből dolgozza föl. Csodálatos illusztrációval, ami nagyban hozzájárul a történet értelmezéséhez, kibontásához, amelyik követi részben a bibliai gondolatritmus formát. „Ez a csodálatosan illusztrált könyv családi élethelyzetben mutatja be az alkalmazkodás fontosságát – kicsit visszaidézi számomra a Covid -idejét, és támogat gyereket, felnőttet abban, hogyan tudják egymást nem csak elviselni, hanem elfogadni és konstruktívan segíteni.” – mondja a szakértő.

Dr. Harmath Artemisz gyermekirodalmi szakértő ajánlatai a tanévkezdéshez az alsós és nagycsoportos korosztálynak, főként óvoda-iskola közti váltás segítéséhez (6+):

 • Bajzáth Mária:, Kerek élet fája, Lampion, 2023.
 • Barcs Kriszta:, Így működik a lelked, Kulcslyuk, 2023. 7+
 • Békés Pál:, Félőlény, Jelenkor, 2021. 10+
 • Brenifier, Oscar:, A jó és a rossz, az vajon mi?, Móra, 2016.
 • Harcos Bálint: Boszorkánycica, Pagony, 2018.
 • Harcos Bálint: Halandzsarablók, Pagony, 2020. 8+
 • Harcos Bálint: Felhőcukrászda, Pagony, 2022.
 • Kästner, Erich:, A repülő osztály, Móra, 2022.
 • Keresztesi József: Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza, Móra, 2019.
 • Majoros Nóra: Ramszesz 80 gyereke, Csimota, 2022.
 • Simonyi Cecília: , Noé bárkája, Lampion, 2022.
 • Zalka Csenge Virág: Ribizli a világvégén, Móra, 2021.
 • Zalán Tibor: Királylányok nagykönyve, Cerkabella, 2022.
 • Kezd őszülni a nyár…, szerk.: Miklya-Luzsányi Mónika, Miklya Zsolt, Magyar Református Egyház, 2019.
 • Felhőpárna – Versek léten innen és túl gyermekvers- antológia, IGYIC (Ifjúsági és Gyermekirodalmi Centrum), 2021.


Fotó: Füle Tamás, Orosz Anett (Jelenkor Kiadó)

A Bibliás Könyvesbolt visszaköltözik régi helyére: szeptember 28-án nyílik a megújult Ráday-házban, ahol a régi igényességgel várja az olvasókat, Zalán Tibor: Királylányok nagykönyve is szerepel a kínálatban.

Mesecentrum