Önkénteskedj a Csillagponton!

Mintegy ötezer fiatalt várnak az idei Csillagpontra július végén. A Kárpát-medencei református ifjúsági találkozónak ezúttal Debrecen ad otthont. Az ötnapos találkozót két éve készítik elő önkéntes fiatalok, de még lehet csatlakozni az önkéntesek táborába a fesztivál idején is.

Logisztika, közönségkapcsolatok és programok lebonyolítása – főként ezekre a területekre várják önkéntesek jelentkezését az idei Csillagpontra, amelyet Debrecenben rendeznek július 25. és 29. között. A részfeladatokról a találkozó honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők. A Csillagpont fő célkitűzéseinek egyike, hogy a programsorozatot fiatalok szervezzék fiataloknak, a szervezők ezért is szorgalmazzák, hogy aki csak teheti, vállaljon szolgálatot a találkozó ideje alatt. Ösztönzésképpen a regisztráció díját elengedik, így csak az étkezést kell állniuk az önkénteseknek. 

Testhez álló
Már első Csillagpontján elhatározta: legjobb barátnőjével együtt legközelebb önkéntesként vesznek részt a találkozón.
Vágytak a pezsgésre, igaz, a szolgálat néha kemény munka is – meséli Nagy Anna, aki idén is a Csillagpont-bolt koordinálásáért felel. „Jó érzés része lenni a nagy rendezvénynek egy részfeladat elvégzésével. Szeretem a ruhákat, és tetszik az is, hogy a Csillagpont-relikviákat tartalmazó bolt amolyan önálló sziget a fesztivál forgatagában. Felelősséggel járó megbízatást jelent, hiszen el kell számolni a bevétellel, de ez éppen szakmámba vág, hiszen pénzüggyel is foglalkozom. Szívesen dolgozom csapatban, és örömmel segítek kiválasztani a megfelelő ruhadarabot vagy tárgyat azoknak, akik valamilyen kedves emléket vinnének haza a találkozóról.”

Önkéntesből munkatárs
Anna szerint már csak ezért is megéri önkénteskedni, de még tovább megy ennél, ő ugyanis a Csillagpontnak köszönheti jelenlegi munkahelyét. „Az egyik találkozón ismertem meg a 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű projektet, amelyre szintén jelentkeztem önkéntesnek. Sokakat megismertem a projektmunka közben, így kerültem az azt koordináló Ökumenikus Ifjúsági Alapítványhoz.”

Örömet okoz
Az alapítvány égisze alatt működik a Közös Pont fesztiválmisszió, így a fiatal lány ma már maga is önkéntesek koordinálását is végzi. Azt mondja, önkénteskedni azért is jó, mert hasznos szolgálatot jelent. „Igaz, hogy az örömök mellett áldozatokkal is jár, hiszen plusz időt, pénzt vagy energiát igényel. Mégis megéri, mert látom, hogy értékes dolgot teszek, amely másoknak is örömet okoz.”

 

Rácsodálkoznak
Vagy éppen meglepetést. „A 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes hétvégén előfordult, hogy idősebb emberek rácsodálkoztak, hogy az egyház mit tesz a civilekért, vagy éppen hogy főleg középiskolások szedik a szemetet vagy a cigarettacsikket az utcán. Ez meghökkentette őket, hiszen korábban azt gondolták, a fiatalokat nem érdekli semmi, csak a saját életük.”

Egy csapatban
Hogy kinek való az önkéntesség? Anna szerint bárkinek, aki szívesen tenne másokért, nem fél kilépni a komfortzónájából, és szeretne egy új közösség tagja lenni. A Csillagpont különféle más-más önkénteskedő fiatalok ugyanis szorosan összetartozó csapatot alkotnak majd. „Együtt élik át a nehézségeket, de a lazulást is” – mondja.

Jól indul a nap
A Csillagpont lehetőséget biztosít arra is, hogy olyan szolgálati területeket próbáljanak ki a fiatalok, amelyeket talán még korábban sosem. Erről a reggeli áhítatokért felelős lelkipásztor, Szanyi Ferenc mesélt portálunknak. Mint mondta, a reggeli áhítatok segítenek ráhangolódni a napra, és azért is üde színfoltot jelentenek, mert sok közülük rendhagyó.
„Az áhítatok nem csupán a napi témához, de egy-egy sajátos helyszínhez is kapcsolódnak. Akár tíz-tizenkét áhítattípus közül választhatnak a fiatalok, így valamennyien megtalálhatják a számukra legmegfelelőbbet. Lesz fiúknak és lányoknak szóló, dicsőítő, bandázó, klasszikus, elmélkedő, sportos és egyetemistáknak szóló áhítat is. A sportáhítaton például a sporttal kapcsolatos bibliai igehelyek hangoznak el. De volt, hogy egy igemagyarázatot hallgattak a résztvevők az okos készülékeiken, miközben futottak. Az áhítatot vezető személy általában maga is komolyabban sportol. A bandázós áhítat egy középiskolai közösséget jelent, ahol az egész csoport jelen van, együtt zenélnek, a lelkészük az áhítattartó, és a résztvevők ennek a közösségnek lehetnek a tagjai három reggel. Tartott már ilyet például a kisvárdai közösség Százvai László, majd Bogáti Attila vezetésével, nagy sikerrel.”

Lehetőség a szolgálatra
Az áhítatok egy központi gondolat köré épülnek, ezeket vihetik magukkal a résztvevők, vagyis nem kész válaszokat kapnak – tette hozzá Szanyi Ferenc. A reggeli összejövetelek különlegessége az is, hogy azokat nemcsak lelkipásztorok vezetik, hanem laikus hívők is. „A lelkészre sokszor úgy tekintenek: neki ez a dolga. Ám amikor egy laikus hívő ember szólal meg, és mesél az életéről vagy tesz bizonyságot, annak nagy ereje van ilyen helyzetben. Az pedig külön jó, hogy a szolgálni vágyók lehetőséget kaphatnak a teológiai jellegű szolgálatra.”

Ha szívesen jelentkeznél önkéntesnek a Csillagpontra, itt megteheted.

Fontos, hogy még a regisztráció előtt jelezd a szervezőknek, hogy mely területen szeretnél önkénteskedni. Ezután a szervezők az általad megadott e-mail címedre küldenek egy linket, amellyel regisztrálhatsz. 

A Csillagpontra jelentkezni az online felületen július 25-e, kedd éjfélig lehet.

Kép: tata.hu, ttre.hu, csillag.reformatus.hu