Öregdiákokról öregdiákokkal

A hétvégén a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnáziumában találkoztak az intézmény öregdiákjai, majd másnap a régi református temetőben gondoztak sírokat.

A Szilády Áron Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre gyűlt össze október 8-án, szombaton az egykori alma materben, ahol közgyűlést, tájékoztatót és előadást tartottak. Dr. Bognárné Nagy Éva elnök nyitotta meg az eseményt, és számolt be az egyesület tevékenységéről. Az öregdiákokat verssel, Szász Károly Szép őszi nap... című költeményével köszöntötte az iskola tanulója, Csák Adrienn. A díszteremben tartott eseményen a Szilády Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre Egyesületét Szabó Ferenc igazgató tájékoztatta az intézményben zajló változásokról és fejlesztésekről. 

Ezt követően Végső István történész tartott előadást a 200 éve született Gyárfás István (1822–1883) jogász, történész életéről. A jászkunok históriása élete és tevékenysége a mai napig példa lehet. Elkötelezettsége a tudomány és a kutatás területén még a kortársait is lenyűgözte. A rendezvény főhajtással, koszorúzással zárult az elhunyt diákok és tanárok kopjafájánál.

Önkéntesekkel nagyjaink sírjainál

A Szilády Áron Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre tagjai és önkéntes segítői a 250 éves kiskunhalasi régi református temetőben gondoztak sírokat október 9-én, vasárnap délelőtt. 

A 360 éves alma mater számos jeles tanára, igazgatója, lelkésze, öregdiákja nyugszik a sírkertben. A közeledő halottak napja alkalmából mentek megszépíteni az emlékhelyeket az öregdiákok és önkénteseik. Dr. Bognárné Nagy Éva egyesületi elnök vezetésével jelölték ki azokat a helyeket, ahol aznap sírhelyeket gondoztak. Az elhunytak életéről Végső István egyesületi tag, történész mondott tájékoztatót. 

Az öregdiákok és az önkéntesek rendbe tették Balajthy Dénes tanár, igazgató, Bartek Lajos tanár, Berki Viola festőművész, Sáhó János tanár, Vári Szabó István polgármester, Markovics Mária csipkevarró, Gyárfás István történész valamint Ván Benjámin, Szilády László és Szilády Áron református lelkészek sírjait. 

Mindkét eseményt a Nemzeti Együttműködési Alap támogatta. 

Fotó: Dr. Horváth István, Végső István