Öröm-ünnep

A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson; én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek. János evangéliuma 10,10

Egy gyermek születése mindig hoz örömöt magával. Tavaly karácsonykor a szívem alatt hordtam a kisfiunkat, akkor az advent kapott azelőtt ismeretlen, új jelentést számomra. Türelmetlen várakozás, izgalom, találgatások, az érkező kis élet előre rendezgetése. Akkori örömünkben aggodalom is volt, egy ultrahangvizsgálat ijesztőnek tűnő eredménye felett. A sokadik emlékeztető arról, hogy a kisfiunk élete nem a mi kezünkben van.

Idén éppen ma, december 24-én 8 hónapos Barnabás, akinek tavaly a születését vártuk. Minden hónapban kisebb számvetést tartok arról, mi mindent tanultam általa. Szentestén ez különösen izgalmas. Minden szülő közös tapasztalata Máriával és Józseffel, hogy gyermekeinket ajándékba kapjuk. Amikor ezzel szembesülünk, két út van: a tehetetlenségünk miatti kétségbeesés vagy a bizalom, hogy Isten szívében vannak, tud róluk.

Jézus földre jöttének, bennem megszületésének és követésének magván gondolkozva mindig egy szónál kötök ki: öröm. Kamaszkorom óta hajtottam, kerestem, mi a teljes öröm. Azt gondoltam, sok lelki program, bizonyságtétel, nyüzsgés kell hozzá. Később azt, hogy lassulás, jelenlét és csend. Esetleg szenvedés és próbák, hogy végre meg tudjam élni. A teljességből egy darabka mindig hiányzott. Vártam mindig azt a kirakóst, amivel kész lesz a kép, az életem. Majd ha nagykorú leszek, ha egyetemre megyek, ha megházasodom, ha anya leszek. A sort mindig tudom folytatni, így kiforgatva, mit jelent: adventben élni.

Ahogy minden hónap 24-én értékelem az anyaságom, a kimerültség, a kihívások, a magammal való elégedetlenség alatt mindig az öröm van. Kezdem megérteni, hogy a teljes öröm nem a tökéletes körülményeket és lelkiállapotot jelenti, hanem azt, hogy a szívem minden rendelkezésre álló terét kitölti. Így lesz bennem teljes. Megfér benne a hiány, a betegség, a küzdelmek, az életem repedései, sőt, Jézus ezeket a réseket szeretné megtölteni az Ő örömével. Ennek egyetlen feltétele, hogy Ő adja, Nála van a teljes öröm.

Megismerteted velem az élet útját, teljes öröm van tenálad, örökké tart a gyönyörűség jobbodon. Zsoltárok 16,11

Az első karácsony óta minden advent arra emlékeztet, hogy Jézus öröme nemcsak teljes, de nem is múlik el soha. Az egyetlen kincsem, ami földi életemen túlmutat. Aminek teljessége egyszer repedésmentes lesz, az Ő tökéletes országában.

Rácz Zsuzsanna