Ötödik alkalmára készül a HIT

Az V. Hagyomány, Identitás, Történelem konferenciára 2022. augusztus 31-ig várják az előadók jelentkezését.

Most azért gondoljátok meg, hogy mi történt a múltban mindmáig...
(Haggeus próféta könyve 2. fejezet 15. vers)


Ötödik konferenciájára készül a Károli Gáspár Református Egyetem Hagyomány, Identitás, Történelem (rövidítve: HIT) elnevezésű egyház- és művelődéstörténeti sorozata, az egyetem Hittudományi Kara Egyháztörténeti Kutatóintézetének és az Egyház és Társadalom Kutatóintézet Reformáció Öröksége Műhelyének közös szervezésében. A korábbi alkalmak nagy erénye, hogy egyrészt összegyűjtötték a reformátusság történeti megközelítéseivel foglalkozó különféle tudományágak képviselőit, akik a református múltat többfajta szemüvegen keresztül mutatták be, másrészt fórumot teremtett az anyaországon belüli és kívüli, a különböző református egyháztörténettel foglalkozó szakmai műhelyeknek.

Azzal, hogy sikerült a korábban egymástól elszigetelt kutatásokat közös mederbe terelni, komoly lendületet adott az újabb egyháztörténeti vizsgálatoknak. Ebből fakad a sorozat inspiráló és tanulságos sokszínűsége, és erről tanúskodnak azok a tanulmánykötetek is, amelyek nemcsak nyomtatott formában jelentek meg, de digitális változatuk ingyen letölthető a Reformáció Öröksége Műhely honlapjáról. Tavalyelőtt a világjárványra való tekintettel podcastsorozat is indult HIT Talk néven, amelyben több tudományos műhely is lehetőséget kapott, hogy tágabb diskurzust indítson kutatási témájáról. Az adások szintén elérhetőek a műhely honlapjáról. Idén ősszel pedig ismét a Ráday utca 28.-ba várják az előadókat.

A 2022. november 2-3-án megrendezendő V. Hagyomány, Identitás, Történelem konferencia célja továbbra is az, hogy minél több történeti megközelítésből (egyház-, művelődés-, társadalom-, mentalitás-, kultúrtörténet, néprajz, teológia) vizsgálja a magyar reformátusság közel fél évezredes történetét, lehetőséget adva arra, hogy a különböző tudományágak művelői találkozhassanak, és eredményeikről, nézőpontjaikról, kérdésfeltevéseikről eszmét cserélhessenek. Éppen ezért szeretettel várják ezen területek kutatóinak jelentkezését az előadások megtartására, érkezzenek a Kárpát-medence bármely pontjáról, hogy minél nagyobb merítéssel folytatódhasson a közös munka.

A konferencia időpontja: 2022. november 2-3.
A konferencia helyszíne: a KRE Hittudományi Kar megújult épülete (1092 Budapest, Ráday u. 28.)

A hallgatóság számára a konferencia regisztráció nélkül látogatható.

Aki előadást kíván tartani, 2022. augusztus 31-ig töltse ki az alábbi linken elérhető regisztrációs nyomtatványt (amennyiben a linkre kattintva nem nyílik meg, másolja be a webcímet a böngészőjébe): https://forms.gle/cwynPtWuu6bLruDy9

Az előadás befogadásáról a szervezők 2022. szeptember 15-ig értesítést adnak.

Az előadók számára útiköltség-térítést, illetve szállást biztosítanak, amelynek igénylését szintén a linken elérhető regisztrációs felületen lehet megtenni.
A szervezők emellett szeretnének lehetőséget adni teljes, a konferencia profiljába illeszkedő tematizált szekciók megszervezésére is, amellyel kapcsolatosan a konferencia szervezőit kell felkeresni

A hagyományokhoz híven a szervezők a 2022-es előadásokat tanulmánykötetben is meg szeretnék jelentetni a 2023-as konferenciára.

A konferenciáról bővebb információ kapható az alábbi elérhetőségen:
dr. Lányi Gábor, 30/1832372, lanyi.gabor@kre.hu