Pénteken nyitják meg a reformációi emlékévet

A Művészetek Palotája ad otthont a reformációi emlékév ünnepélyes, állami megnyitójának január 6-án, pénteken délután 5 órától.

Az eseményen ünnepi beszédet mond Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamit felszólal Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, mindkét beszédet élőben közvetíti az M1 csatorna. Az est moderátorai a közmédia ismert műsorvezetői, Gundel Takács Gábor és Bényi Ildikó lesznek. A közmédia természetesen a megnyitón túl a 2017-es Emlékév minden jelentősebb állomásáról beszámol majd.

A 90 percesre tervezett megnyitó ünnepségen az egymást követő műsorszámokban közreműködik többek között a Nemzeti Filharmonikusok Zenekara, a Lutheránia Énekkar, a Budapesti Vonósok, a Baptisták Központi Énekkara, Debreceni Református Kollégiumi Kántus és a Psalterium Hungaricum Kórus.

Georg Friedrich Händel halhatatlan remekművéből, a Messiás című oratóriumból egy modern, magyar nyelvű, látványos előadás kerül színpadra, amelynek bemutatója a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében április 25-én lesz. A Messiás.ma címmel készült átdolgozás elektronikus hangszerekkel kombinált rockoratórium és passió. Ebből is láthatnak majd részleteket a nézők az emlékév ünnepélyes megnyitóján: a Mint tiszta szívű pásztor című duett hangzik el Malek Andrea és Karácsony János előadásában.

 

A vendégeket arra kérik, hogy legkésőbb 16.50-ig foglalják el helyüket a nézőtéren a tv közvetítés miatt.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az eseményre jegyet már sem előzetesen, sem a helyszínen nem tudnak biztosítani.

Az ünnepélyes megnyitót a közmédia Duna World és M5-ös csatornáján, valamint a Bartók rádióban követhetik 17.30-tól.

Bővebb információt a reformacio.ma honlapon, a Magyar Református Egyház jubiliumi oldalán találnak.