Psalterium Hungaricum: jubileumi koncert

Húsz éve is elmúlt annak, hogy a Psalterium Hungaricum megtartotta első önálló koncertjét, de csak most adódik lehetőségünk arra, hogy ezt szélesebb körben is megünnepelhessük. Ezért szeretettel hívunk és várunk minden kedves érdeklődőt április 24-én 17 órára a fasori református templomban (1071 Budapest, Városligeti fasor 5.) tartandó születésnapi koncertünkre.

 

A jubileumi hangverseny műsora három nagyobb részből áll. Az elhangzó darabok megfelelnek a kórus alapításakor megfogalmazott szándéknak: az elmúlt öt évszázad magyar és külhoni zeneszerzőinek - elsősorban protestáns - egyházi zenéjét képviselik.

A program első részét az angol reneszánsz egyik mesterdarabja, Thomas Tallis Jeremiás siralmai című motettája tölti ki.

A középső részben 20. századi magyar szerzők motettáit énekeljük: Bárdos Lajos Popule meus című műve a nagyböjt idejéhez, Deák-Bárdos György Tristis est anima mea és Consummatum est című darabja pedig a nagyhét liturgiájához illeszkedik. A kortárs zenéből Horváth Márton Levente két darabja ad ízelítőt: a férfikarra írt O vos omnes és a vegyeskari Új parancsot adok nektek. Utóbbinak ez lesz az ősbemutatója.

A műsor záró szakaszában bizakodó és örvendező genfi zsoltárok és zsoltárszövegek feldolgozásai hangzanak el.
A négy mű színes áttekintést nyújt: szerepel benne holland reneszánsz kompozíció (Jan Pieterszoon Sweelinck: 96. genfi zsoltár), 21. századi magyar zene (Mike Ádám: 125. genfi zsoltár), magyar zsoltármotetta a 20. századból (Farkas Ferenc: CXXXI. zsoltár). és angol zeneszerző koronázási zsoltárhimnusza (Ralph Vaughan Williams: 100. zsoltár).

Az egyes részek között egy-egy orgonaművet játszik el Ferenczyné Koós Anita, aki a záró műsorszám orgonakíséretét is ellátja. A hangversenyen közreműködik továbbá Kovács Márk trombitán; vezényel Györffy Katalin és Arany János.