Re:formálj!

Már lehet regisztrálni az idei Csillagpont református ifjúsági találkozóra, amelynek a mottója a reformációra és a folyamatos megújulásra utaló Re:formálj! Több ezer fiatal, 800 gyülekezet, 600 önkéntes, 180 program: a legnagyobb református ifjúsági rendezvényt idén július 25. és 29. között rendezik meg Debrecenben.

Az alkalmanként több ezer fiatalt vonzó Csillagpont református ifjúsági találkozó többet kínál az egyszerű fesztiváloknál: lelki alkalom is, ahol feltöltekezhetnek a fiatalok. Nemcsak igényes kulturális és szórakozási lehetőség, hanem egyben találkozási pont is, ahol a résztvevők együtt gondolkodhatnak a világról, közös értékeikről és Istenről.

Az idei mottó: Re:formálj!
A Csillagpont tematikus találkozó, a reformáció kezdetének 500., valamint a magyar reformátusság születésének 450. évfordulóján központi gondolata a reformáció lesz.

A reformáció, újraformálódás témaköréhez kapcsolódik többek között az SDG és a REFISZ ifjúsági szervezetek közös standja is. Kukri Márta, a REFISZ önkéntese kérdésünkre elmondta, elsősorban középiskolásoknak szóló programokat terveznek.
„Napközben szemináriumokat tervezünk irodalmi és a keresztyénséget érintő témákban. Az ifiponton arról lesz szó, hogyan működik egy ifjúsági kör és mit tehetünk érte, meghívott előadóink, Zacher Gábor orvos, toxikológus és Orsolics Zénó, szociális szakember, ifjúsági tanácsadó pedig a függőségekről beszélgetnek majd a fiatalokkal. Ezen kívül szabadulósátor, activity, beugró, társasjáték-est és a Csillagpont egész területén és egész ideje alatt zajló csapatos pontgyűjtő játék várja az érdeklődőket.”

Hangulatos helyet álmodtak meg, ahol a résztvevők kipihenhetik az egész napos program fáradalmait, felfrissülhetnek, játszhatnak, beszélgethetnek – tette hozzá Kukri Márta. A közösségépítő csapatjátékok, a reggeli áhítatok, az előadások és a szemináriumok mellett újraalkotó műhelyekbe is bekapcsolódhatnak az érdeklődők. Erről már Katona Viktor, az SDG elnöke mesélt.
„Hívószavunk ugyanaz, mint a Csillagponté: Re:formálódj. Alapigénk a rómaiakhoz írt levél 9. részének 20. verse: Miért formáltál engem ilyenre? A fiatalok egyik alapkérdése ez, ezért szeretnénk együtt gondolkodni arról, mit jelent önmagunkat elfogadni, és mi mindenből áll az a küzdelem, ami az önelfogadást megelőzi. Szeretnénk eljutni arra a felismerésre is közösen, hogy miért és mire formáltattunk, illetve, hogy ez folyamat, amiben benne vagyunk. Ami az ehhez kapcsolódó alkotóműhelyt illeti: kipróbálhatják a fazekasságot és szitanyomással pólót is készíthetnek a vállalkozó kedvűek.”

Arra a kérdésre, hogy a két szervezet ezúttal miért közösen szervez programokat, Katona Viktor azt mondta: „Erős vágy él bennünk aziránt, hogy jobban megismerjük egymást, segítsük egymást, együttműködjünk, hiszen közös a cél. Közös a gyökerünk is, az egyházi keret, amiben működünk, sőt, még a célkorosztály is.”

Nem vagyunk egyedül
„A Csillagpont a közösség élményét adja, azt a felismerést, hogy nem egyedül vagy másod-, harmadmagammal vagyok református fiatal a gyülekezetemben” – fogalmazott Fejér Zoltán. A sárospataki iskolalelkész a református gimnázium diákjait kíséri el a találkozóra, mint mondta, közülük szép számmal vállaltak önkéntes szolgálatot a tábor ideje alatt, a többiekkel pedig sátortáborozni fognak, így alkotva közösséget a közösségben. „Sokszor vannak kételyek fiatalokban a hovatartozásukat illetően, őszintén szólva, fiatal teológusként bennem is voltak. Aztán éppen az első Csillagpontnak volt az a központi kérdése, hogy hol van Jézus – és azt a választ kaptuk, hogy bennünk, az egyházon kívül és az egyházban is. Itt kell szolgálnunk, mert itt hívott el minket az Úr. Ekkor erősödtünk meg néhány lelkésztársammal, és kezdtünk el ifjúsági alkalmakat szervezni. A Csillagpontra is minden alkalommal elmegyünk sátortáborozni a fiatalokkal, és ilyenkor mindig szoktunk magunknak áhítatokat tartani, ezzel erősítve az összetartozásérzést.”
Hogy miért járnak vissza az ifjúsági találkozóra, arról a lelkész azt mondta: „a fiataloknak most is rengeteg kérdése van, és ezekre nem mindig találják meg a válaszokat. Sokszor az egyház is mintha elbeszélne a fejük fölött. A Csillagpont azért jó, mert rájuk és az ő gondjaikra fókuszál, vagyis számukra hasznos dolgokról hallhatnak ott. Valamennyi fiatal, akiket elvittünk az elmúlt években, visszajár a Csillagpontra. Megerősödtek identitásukban keresztyénként és reformátusként is. Mindannyiukból bibliaórás diákjaim lettek, mert a találkozó után sokkal könnyebb őket összefogni – a szolgálatban is” – számolt be Fejér Zoltán.

Kiknek szól?
A Csillagpont református ifjúsági találkozóra egyénileg 18 éven felüliek jelentkezhetnek, de 14 éves kortól azok az ifisek is, akik felnőtt kísérettel érkeznek.
Zsadon Zsuzsa, az idei találkozó koordinátora korábban kérdésünkre azt mondta, azok nélkül a közösségek nélkül, ahonnan az ifjúság érkezik a találkozóra, nincs értelme a Csillagpontnak. „E közösségek képezik valamennyiünk hitéletének alapját, és ezekbe a gyülekezetekbe szeretnénk delegálni azokat a fiatalokat is, akik a találkozó hatására szívesen csatlakoznának református gyülekezethez. Azt is reméljük, hogy aki nálunk önkénteskedik, az ráérezhet az ízére annak, milyen az egyház szolgáló tagjának lenni, és magabiztosabban szervez otthon is programokat, vezet majd ifit vagy házi csoportot.”

Ifis kiscsoportok
A találkozóra együtt érkező ifjúsági csoportoknak idén először lehetőségük lesz arra is, hogy a főelőadás témáját saját közösségükben dolgozzák fel, ha szeretnék. Milyen változást hozott Jézus? Mi változott a reformációval? Mi változhat velünk? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kereshetnek válaszokat a találkozó résztvevői.
Jelentkezés
A Csillagpontot idén a Debreceni Egyetem agrártudományi campusán rendezik. A fiatalok számára tervezett komplexum rendkívül jól felszerelt épületeinek köszönhetően ebben az évben több program kerülhet fedett helyszínre. A programok listája folyamatosan frissül, az már biztos, hogy nagyszínpadi koncertet ad a Margaret Island és a holland Hanne de Vries is.

A Csillagpont online regisztrációs felületén lehet előzetesen jelentkezni, ennek határideje 2017. július 25. Ezt követően csak a helyszínen váltható belépő.
 

Jelentkezési és fizetési határidő

Napi díj

Heti díj
(4 nap)

Étkezés díj
(4 nap)

Heti díj+étkezés
(4 nap)

 
 

2017. 05. 08 – 05. 28. éjfélig

2 900 Ft

7 900 Ft

11 540 Ft

19 440 Ft

 

2017. 05. 29 – 06. 18. éjfélig

3 500 Ft

9 900 Ft

11 540 Ft

21 440 Ft

 

2017. 06. 19 – 07. 25. éjfélig

4 000 Ft

12 900 Ft

Étkezés nem rendelhető.

 

2017. július 26 – 28.

4000 Ft-os napijegy váltható a helyszínen.

 

2017. július 29-én

Ingyenes a részvétel.

 

 

A regisztrációs díj magába foglalja a programokon való részvételt és a sátorhely díját is.

A találkozóra szerte a Kárpát-medencéből várják a fiatalokat. Minden befizetéssel, étkezéssel és szállással kapcsolatos információ megtalálható a Csillagpont oldalán.

Önkéntesség
A Csillagpont különlegessége, hogy – szemben más fesztiválokkal – önkéntes fiatalok szervezik. Ahhoz, hogy létrejöjjön a találkozó, mintegy 600 fiatal közel kétéves munkájára, ötleteire, odafigyelésére és odaszánására van szükség.

Az önkéntes segítők jelentkezése még nem zárult le, aki szeretne bekapcsolódni a találkozó szervezésébe és lebonyolításába, szeretettel várják! Jelentkezni a találkozó honlapján lehet.
Bővebb információ és jelentkezés:
csillag.reformatus.hu
csillagpont@reformatus.hu

Képek:  Jakus Ágnes, Kojsza Péter