Református egység a zene nyelvén

Idén is lesz Református Énekek és Református Zenei Fesztivál. A két egymáshoz szorosan kapcsolódó eseményt már majdnem két évtizede szervezik kerületünkben.

Böszörményi Gergely, az események főszervezője 2000-ben döntötte el, hogy létrehozza a református zenei gyökerű programsorozatot, miután életre szóló élményt adott neki a Magyar Református Világtalálkozó. Lemezkiadóként és -forgalmazóként vett részt az akkori eseményen, és megdöbbent, amikor a református énekeket CD-ken és kazettákon keresők számára nem tudott mivel szolgálni. Ekkor fogalmazódott meg benne először a Református Énekek koncertsorozat gondolata, melynek hangfelvételeiből később CD-ket is készített. 

A Református Énekek 2002 óta évenként, a MÜPA Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében kap helyszínt, ahol a Kárpát-medence különböző szegleteiből érkező magyar református kórusok és az 1800 fős közönség együtt énekelheti énekeskönyvi imádságainkat. Böszörményi Gergely szerint ez az „esemény mára a Kárpát-medence reformátusságának legnagyobb zenei ünnepe”.

Az idei, tizenhetedik koncert július 7-én, szombaton este lesz. Az összesen 350 fős egyesített kórust Arany János, Balogh Lázár, F. Sajó Márta és Nagy-Szabó Kornélia vezetik majd.

A Református Énekekből nőtte ki magát 2004-ben a Református Zenei Fesztivál, amely három napon keresztül szolgál református gyökerű kulturális programokkal. „A fesztiválon mutatjuk be egyházi hagyományainkat, zenei kincseinket, református iskoláinkat, irodalmunkat, nép- és képzőművészetünket, misszióinkat, általában egyházunk felépítését és szolgálatát” – mondja a főszervező.

A fesztiválra idén tizenötödik alkalommal, május 24. és 27. között kerül sor. Különböző budapesti helyszíneken, ám szintén nem csak budapesti lakosok számára – hiszen a fesztivál 2009 óta a református egység ünnepeként is működik.

A budapesti templomokban koncertek és zenés áhítatok, a Bakáts tér – Ráday utca körzetében kézműves vásár és fáklyás fölvonulás, a fesztiválkórus és különböző együttesek fellépései közül válogathatunk majd.

A fesztivál programjairól és a Református Énekek koncertről a www.rzf.reformatus.hu-n lelhető fel bővebb információ.

Zila Teodóra

Fotók: Füle Tamás

Csatolt állományok