REND a lelke…

Száz programpont közül választhatnak, ha ellátogatnak az idei RENDR-re. A dunántúli Református Egyházi Napokat hetedik alkalommal rendezik meg, ezúttal Balatonfüreden. Steinbach József püspök szerint a kikapcsolódás mellett a lelki feltöltődés helye is a találkozó, melynek fő témája idén a reménység.

„Ézsaiás könyvének 35. fejezete alapján választottuk a reménységet az idei találkozó fő üzenetéül, erre épül valamennyi előadás, koncert, pódiumbeszélgetés. A célunk, hogy ne csak a bajokról beszéljünk, hanem örömeinkről és reménységünkről is, hogy megerősödve térjünk vissza mindennapi dolgainkhoz, és ki-ki a maga helyén hirdethesse Jézus Krisztus evangéliumát” – nyilatkozta portálunknak Steinbach József dunántúli püspök. Az idei REND-et a hét második felében, június 24., péntek és 26., vasárnap között tartják Balatonfüreden. A családi kikapcsolódás, a kulturális és lelki feltöltődés mellett az ismeretségek ápolása is célja a találkozónak, melynek száz programpontja közül választhatnak az érdeklődők.
„Eleinte az volt a célunk, hogy a fesztiváljelleggel nyissunk az egyházon kívüli világ felé. Az elmúlt években viszont egyre inkább azt vettük észre, hogy elsősorban saját, református népünket mozgatja meg a találkozó, őket pedig egyre inkább. Ezzel együtt továbbra is szívesen látunk mindenkit programjainkon, melyeket Kárpát-medence-szerte hirdetünk. Meghívtuk a burgenlandi és a szlovéniai reformátusokat, akik egyházkerületünkhöz tartoznak, de megszólítottuk felvidéki és horvátországi testvéreinket is” – számolt be a püspök. Mint mondta, a REND főként a dunántúli reformátusság demonstratív találkozója. Kötetlen lehetőség arra, hogy egymás hite által épüljenek a résztvevők. Idén minden eddiginél több látogatóra számítanak a szervezők, az előzetes regisztrációk alapján a fesztivál szombati napján 25 ezer ember látogat el Balatonfüredre csak a REND miatt. Ez a szám évről évre nő.
„Hatalmas élményt jelent, hogy ennyien együtt lehetünk, és a puszta létünkkel is hirdethetjük Jézus Krisztus ügyét, a ránk bízott örömhírt. Pozitív értelemben vett felfordulást okozunk a városban, amit nem lehet majd nem észrevenni. Helyieket és környékbelieket is várunk, és minden évben meg is fordulnak a programokon az egyházhoz nem vagy csak lazább szállal kötődő érdeklődők is. Akárcsak más felekezetek keresztyénei. Most ismét nyilvánvalóvá válik, hogy vagyunk, keresztyének vagyunk, református keresztyének vagyunk” – fogalmazott Steinbach József.

Majd hozzátette: a szervezők sok fiatalra is számítanak, akiket a találkozón bármi megérinthet – „mi ebben hiszünk” – mondta a püspök. A nyitottság és a misszió mindig is jellemző volt a REND-re, még akkor is, ha nem ez a találkozó fő arculati eleme. A püspök elárulta, kezdettől fogva szerették volna azt a réteget elérni, amelyet jószerével egyik felekezet sem tudott még megszólítani. Mint mondta, egyre kevésbé érzi a reformátusság szórványjellegét a katolikus Dunántúlon, annak a súlyát annál inkább, hogy 4 és fél millió magyar nem vallotta magát semmilyen egyházhoz tartozónak a legutóbbi népszámláláskor. A REND eredetileg az ő elérésükre szerveződött, de ez a kérdés máig megoldatlan.
Steinbach József hangsúlyozta: a spirituális dimenzió mellett az emberi élet egésze értékes, ezt képviseli a REND is. „Isten jelen van az általános kijelentésben, a kultúrában, a tudományban, a művészetekben, a társadalom és az élet egészében. Megkerestük és meghívtuk azokat az írókat, zenészeket, előadóművészeket, akik hitelesen képviselik mindezt a mindennapi életben, és vállalják hitüket a hivatásukban is.”

A dunántúli püspök az idei találkozó kínálatából a nyitó és a záró istentiszteleteket ajánlotta, és kiemelte Orbán Gábor adó- és pénzügyekért felelős államtitkár reménységről szóló főelőadását is, melyre további négy előadás épül. „A lelkész- és presbiteri találkozó mellett egyéb rétegtalálkozókra is sor kerül immár második alkalommal: dunántúli református orvosok, pedagógusok, mérnökök, jogászok és polgármesterek találkozójára, és lesz egy egészen új is. Huszonöt éve rendezték Zánkán a Református Ifjúsági Világtalálkozót, az akkori résztvevőket most ismét összehívtuk a REND-re. Kiemelt program lesz a dunántúli református lelkészek önéletrajzait tartalmazó kortárs kötet bemutatója, és természetesen a zene, a koncertek is, melyek közül megemlítendő a Misztrál és számos kóruskoncert mellett Pálúr János orgonakoncertje. A Hírességek fóruma évről évre szintén tömegeket mozgat meg. Idén Bencze Ilona és Hűvösvölgyi Ildikó színművésznők, Czunyiné Bertalan Judit korábbi köznevelésért felelős államtitkár és Mocsai Lajos, a magyar férfikézilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya vallanak hitükről a szombati istentiszteletet követően.”
Az idei REND részletes programjáról itt tájékozódhat.

Képek: Füle Tamás