Sokszínű Tudomány

Természettudományos napok a Lónyay Gimnáziumban

 

Az évenként megrendezett, és idén a Fenntarhatósági Témahéthez kapcsolódó iskolai rendezvényen a diákok részt vehettek egy 45 perces foglalkozáson, ahol minden osztály találkozhatott az iskolánkba érkezett amerikai minilovakkal, Vertigoval és Vilivel. A gyerekeket ámulatba ejtette, hogy nem nekik kellett kimenni a lovakhoz az udvarra, hanem azok lépkedtek be higgadtan és barátságosan az osztályterembe, kíváncsian fürkészve az őket körülvevő kis diákokat. A minilovak barátságos és nyugodt kisugárzása az egész terem hangulatára hatással volt.
A foglalkozás során megtudhattuk, hogy Vertigot és Vilit egészen kis koruktól kezdve szoktatják az emberek közelségéhez, a liftekhez és az épületekhez, emiatt nem ijednek meg könnyen egy osztályteremben sem. Ismerkedhettek a szabadon idomítás alapjaival, mely bizalomra, szeretetre épülő kapcsolat kialakulását eredményezi lovas és ló között. Megtudhatták hogyan zajlik egy minilovas kórházi beteglátogatás. A foglalkozás után a diákok elhalmozták kérdéseikkel a minilovakkal érkezett szakembereket, Ács Franciska lovasterapueta/tulajdonost és Tóth Franciskát, a Bethesda Gyermekkórház szociális munkását, majd egyesével álltak sorba, hogy egy simogatással, vagy közös szelfi készítésével búcsúzzanak el amerikai vendégeinktől.  

A Sokszínű Tudomány második napján különböző élőlényekkel, állatokkal, növényekkel a teremtett világ élő képviselőivel találkozhattak testközelből a gyerekek.

Láthattak és simogathattak afrikai törpesünöket a Csillagközi Süntanya jóvoltából, valamint különféle galambokat, díszbaromfikat, tyúkokat, kakasokat, nyulakat, valamint fajtacicákat és papagájokat figyelhettek meg egészen közelről a Rákosmenti Kisállattenyésztők Egyesülete segítségével.

A Terra Akva Egyesület óriáskígyót, agámákat, pókokat hozott a bátrabb diákok örömére, akiknek hatalmas élmény volt, hogy megsimogathatták, sőt a nyakukba is vehették a pikkelyes bőrű hüllőket.

A nap során sok információval gyarapodott tanulóink tudása a minket körülvevő élővilágról. Az állatok mellett természetesen a növények is fontos szerepet kaptak: az iskola aulájában hatalmas virágos stand fogadta a belépőket, ahol megismerhették a különböző dísznövények elnevezését, gondozásuk szabályait, fajtajellemzőit, illetve meg is vásárolhatták a számukra legkedvesebb növényt.

A harmadik emeleti, legnagyobb méretű tanteremben Tóth Gábor solymász hasonlította össze a nappali szárnyas ragadozók és a az éjszaka nesztelen vadászai, a baglyok életmódját, szokásait.

Az első emeleten különböző szolgáltatások színesítették az iskola programját. Volt lehetőség meseszép hajfonatokat és csillámtetoválást készíttetni a Zsófi Hajfonat Stúdió munkatársaival.

A tornaterem előtti, szabályos szkanderasztalon tehették próbára erejüket az arra vállalkozók, Simon Dániel parasportoló, válogatott, magyar bajnok tanácsai nyomán.

A haditechnika, a motorsport, és oldtimer járművek is helyet kaptak a programban. A Motor Múzeum lelkes hagyományőrző gyűjtői MZ és Jawa márkájú, szépen megőrzött, restaurált katonai motorokat hoztak el, és adtak róluk részletes felvilágosítást a kérdezőknek.

A MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási Központ Toborzórészlegétől érkezett katonák irányítása mellett lehetőség nyílt arra, hogy különféle hatástalanított fegyverekkel ismerkedhessenek meg a diákok, kézbe fogva közvetlen tapasztalatot is szerezhessenek azok súlyáról, működési elvéről, a biztonságos használat szabályairól. A nagygimnazisták pedig sok kérdést tettek fel a katonai életpálya, hivatás jellemzőiről, már a pályaválasztásra is gondolva.A kémiaelőadóban, két előadás erejéig, Korán Péter tanár úr bűvölte el a kisgimnazistákat, olyan egyszerű, ám rendkívül látványos fizikai kisérletekkel, melyek eszközszükségletét hétköznapi használati eszközeink adták. Majd a végén szárazjéggel és folyékony nitrogénnel bemutatott próbákkal tette fel a koronát az általa megtartott népszerűsítő, ismeretterjesztő foglalkozásra.

Mindent összegezve, a gyermekek nagyon élvezték, hogy egy kis időre a természet beköltözött az iskolába, melyről a nap folyamán igyekeztek minél több információt megtudni. A nap végén pedig leadták a jövő évi rendelésüket, ugyanis a bőséges kínálat ellenére, nagyon hiányolták az eseményről a krokodilt és kurta farkú kismalacot.

Kruppa Terézia, Macsu Bettina
Képek: Mózes Edina

 

Sokszínű Tudomány - Természettudományos napok a Lónyay Gimnáziumban