Szent művészettel a békéért

A szakrális művészet közös élvezete nemcsak saját lelki békénkhez vihet közelebb minket, hanem az Istennel és embertársainkkal való megbékéléshez is. Dunamelléki református programokat ajánlunk az idei Ars Sacra Fesztivál kínálatából.

„Keresd a békét!” – ez a 34. zsoltárból való idézet lett az idei Ars Sacra Fesztivál mottója. A Magyarországon immáron tizenhetedik alkalommal megrendezett többnapos keresztény összművészeti rendezvénysorozatra 2023. szeptember 16-24. között kerül sor. Ezúttal 11 műfajban 400 ingyenes programmal, a sok egyéb helyszín mellett 140 templomban is várják mindazokat, akik a művészetek nyelvén szeretnék megélni hitüket, vagy csak nyitottak a keresztyén kultúrára.

A fesztivál hivatalos nyitóünnepségének a korábbi évek hagyományának megfelelően a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont szeptember 15-én pénteken 15 órától. Az eseményen köszöntőt mond L. Simon László, a múzeum főigazgatója, a fesztivált Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitja meg, valamint fellép a Barokk Kamarazenekar (Csalog Benedek – barokk fuvola, Hegyi Barnabás – kontratenor, Regős Júlia – viola da gamba, Pétery Dóra – csemballó) és Váncsa Gábor színművész.

Az alábbi összeállításunkban néhány dunamelléki vonatkozású programot ajánlunk az Ars Sacra Fesztiválról a teljesség igénye nélkül – abban a reményben, hogy a szakrális művészet közös élvezete nemcsak saját lelki békénkhez vihet közelebb minket, hanem az Istennel és embertársainkkal való megbékéléshez is.

 

A Korossy Vonósnégyes koncertje a Kálvin téri templomban
A Korossy Vonósnégyes tagjai 2018-ban kezdték meg a közös munkát Kováts Péter mentorálásában, és már fennállásuk következő évében megnyerték a Weiner Leó Országos Kamarazene Versenyt. A kvartett minden tagja egyénileg is számos szakmai elismerést tudhat magáénak. Tagjai: Korossy-Khayll Csongor (hegedű), Osztrosits Éva (hegedű), Kurgyis András (brácsa), Devich Gergely (cselló).

2023.szeptember 23-án a Keresztkoncertek című sorozat harmadik részeként hallgathatjuk meg őket a budapesti Kálvin téri református templomban. Műsoruk: Bartók Béla I. vonósnégyes, op. 7; Beethoven cisz-moll vonósnégyes, op. 131.
Részletek: https://www.facebook.com/events/1005531963901680/

 

Sétáló Ferencváros
Rendhagyó sétára hívja az érdeklődőket a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény és a Ráday Gyűjtemény Bibliamúzeuma, amely során Belső-Ferencváros kiemelt helyszíneit járják velünk végig. Szubjektív vezetésükön szó esik majd fogadóról, kereskedők teréről, kriptáról, zálogházról, gyárakról, református intézményekről, neves írók otthonairól, valamint olyan épületekbe és udvarokra is ellátogathatunk, amelyek az építészet, ipar-, vallás- és kultúrtörténet emlékeit rejtik.

A 2023. szeptember 16-án 10 órától a budapesti Kálvin Kamarakertben induló várossétán való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges a bibliamuzeum@rgy.hu e-mail címen!
Részletek: https://ars-sacra.hu/prg.php?prgid=7065

 

Tóth-Vajna Zsombor angol barokk orgonaestje
A 17. század végén a londoni Westminster Apátság volt az angol egyházzene központja. Henry Purcell és mestere John Blow az Apátság orgonistáiként egészen újfajta zenei nyelvet alkottak meg. Tóth-Vajna Zsombor angol barokk orgonaestjén e két mester ritkán hallható, improvizatív művei szólalnak meg.

A különleges orgonakoncertre 2023. szeptember 22-én kerül sor 18 órától a budapesti Hold utcai református templomban.
Részletek: https://ars-sacra.hu/prg.php?prgid=6982

 

Ars Sacra Fesztivál a Szilágyi Dezső téren
Koncertek, kiállítás, templomséta és filmvetítés is várja az Ars Sacra Fesztivál keretein belül azokat, akik felkeresik a Szilágyi Dezső téri református templomot.
Az idei programkínálatuk:

 

A lélek hangjai
A Nagymarosi református templom ad otthont a Dunakanyar vonósnégyes ünnepi koncertjének. A kvartett művészeti vezetője Berényi Zsuzsa (hegedű). Műsoruk: Mozart d moll vonósnégyes K.421; Schubert Esz dúr vonósnégyes D 87; Saint-Säens Ave Maria.

Koncertjükre 2023. szeptember 16-án 17 órától kerül sor a Nagymarosi református templomban.
Részletek: https://ars-sacra.hu/prg.php?prgid=7035

 

Honn vagysz-e, Ilona?
Az elénekelt történetekben, balladákban gyakran szerepel Ilona. Szép Görög Ilona, Márton Szép Ilona, vagy egyszerűen csak Ilona. Hol szerelmes, hol gyermeket renget, hol útra kel. Ezeket a történeteket hozza magával továbbmesélt formában és sodró moldvai muzsikával együtt Burns Katalin (ének, furulyák) és zenésztársai: Kiss Gergely (koboz, gitár) és Légrádi László (basszus) a Szigetszentmártoni református templom rendezvényén.

Koncertjükre 2023. szeptember 17-én kerül sor a Szigetszentmártoni református templomban.
Részletek: https://www.facebook.com/events/251634020821752/


 

Az Ars Sacra Fesztivál programjairól IDE KATTINTVA olvashatnak részleteket, a kapcsolódó „Nyitott templomok” sorozat kínálatából pedig IDE KATTITVA válogathatnak.