Szeretetbe kapaszkodva

A házasság a hétköznapokban dől el, jó példával pedig nemcsak közismert párok szolgálhatnak. A házasság hete mozgalom szervezői így idén is buzdítják a kisközösségeket, hogy történeteiket osszák meg egymással.

A házasság hete a keresztyén egyházak és civil szervezetek összefogásával megvalósuló programsorozat, amely a társas kapcsolatok jobbítására szolgáló módszereket és példákat kíván bemutatni, ezzel felhívva a figyelmet a házasságok tudatos gondozására és az egymás iránti hűség megtartó erejére. A négy földrészre és huszonegy országra kiterjedő, Nagy-Britanniából indult mozgalom középpontjában a házasság és a család értékeinek felmutatása, valamint a házasságra készülőknek és a párkapcsolati problémákkal küzdőknek nyújtott segítség áll.

Megszokhattuk, hogy a házasság hetének hazánkban mindig vannak nagykövetei, egy közismert házaspár személyében. A mozgalom elterjedését mutatja, hogy már a házasság hete tavalyi, 15. jubileumi évében országszerte sokkal inkább középpontba kerültek azok a helyi szervezésű alkalmakon szereplő párok, akik élete, története az adott közösségekben, gyülekezetekben, a különböző médiafelületeken keresztül példa, inspiráció, segítség vagy biztatás lehetett mások számára. „A házasság a hétköznapokban dől el.” Ezért az elmúlt 15 év közismert házaspárjaival – a házasság hete arcaival – elindított egyfajta jó gyakorlatot a környezetünkben, a hétköznapokban élő párok bevonásával viszik tovább – tudtuk meg a házasság hete mozgalom alapítóitól. Az adott évi mottóra építve így számtalan elismert és példamutató párt, történetet ismerhetnek meg az érdeklődők a helyi előadások, beszélgetések, interjúk alkalmával szerte az országban és a hazai médiumokban is.

Az idei házasság hete témája, hogy hogyan lehetünk egymás számára a nehézségekben is a szeretetből, összetartozásból, az egymás iránti bizalomból táplálkozó erőforrássá. Hogyan működjünk együtt, hogyan fejezzük ki, hogy hálásak vagyunk egymásért, és hogy miként tudunk a nehézségek idején is a szeretetbe kapaszkodva közösen fejlődni, közösen erőt meríteni a hétköznapok kihívásaihoz. Ezért lett az idei mottó: Szeretetbe kapaszkodva.

A programok résztvevői számára a Harmat Kiadó a Family Magazin párkapcsolati fókuszú lapszámával készül, és idén egy pároknak szóló különleges Beszélgetésindító kártyát is kiadnak Gary Chapmantől és Ramon Presson házassági szakértőtől, ami nagyon jó lehetőséget kínál akár a páros alkalmakon is egymás jobb megismerésére.

A rendezvénysorozatot minden évben Bálint-nap környékén tartják, a házasság hete idén február 12. és 19. közé esik. A központi programok fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István.

Szeretetbe kapaszkodva! – A házasság hete 2023 központilag szervezett programjai

Február 12., vasárnap 10 óra: Nyitó istentisztelet a miskolci Deszkatemplomban (Tetemvári Református Gyülekezet). Igét hirdet Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke. Az istentisztelet élőben is követhető lesz a gyülekezet Facebook-oldalán.

Február 13., hétfő 18 óra: Szeretetbe kapaszkodva. Előadó: Tapolyai Emőke pszichológus, a Kandela Központ alapítója és szakmai vezetője. Online előadás a Házasság hete Facebook-oldalán.

Február 14., kedd 18 óra: Áldással egybekötött zenés istentisztelet a Zelzah Ifjúsági Együttes közreműködésével. Igét hirdet: Kondor Péter evangélikus püspök. (Deák téri evangélikus templom, 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.)

Február 15., szerda 18 óra: Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
Résztvevők: Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója és felesége, Máthé Zsuzsa, a Szent István Intézet igazgatója; Hűvösvölgyi Ildikó színművész és férje, Kisfaludy András filmrendező, producer; Tolnay Lajos szülész-nőgyógyász főorvos és felesége, Tolnayné Csattos Márta gyógypedagógusModerátor: Mohay Bence sportriporter.
(Ráday Ház, Díszterem, 1092 Budapest, Ráday u. 28., 2. em.)
A beszélgetés élőben is követhető lesz a Házasság hete Facebook-oldalán.

Február 16., csütörtök 10 óra: Család és hivatás konferencia a házasság hetén a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésébenA program regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a www.haromkiralyfi.hu oldalon lehet.
(Magyar Tudományos Akadémia, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Február 17., péntek 18 óraA kiemelkedően eredményes házasságok 7 szokása. Hogyan alakítsunk ki időtálló házasságot időtálló alapelvekkel? Előadó: Dr. Gerberné Farkas Zsuzsanna mentálhigiénés tréner, párkapcsolati coach. Online előadás a Házasság hete Facebook-oldalán.

Február 18., szombat 14 óra: Védelmező kapcsolat. Előadók: Gödör István és Gödörné Csontos Zita, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat munkatársai.
Pasaréti református templom (1026 Budapest, Torockó tér 1.)
Az alkalom online is elérhető lesz a pasaréti református gyülekezet YouTube-csatornáján.

Február 19., vasárnap, 18 óra: Záró szentmise a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban. A szentmisét bemutatja és homíliát mond Marton Zsolt váci megyéspüspök (V. ker., Március 15. tér 2.)
A szentmisét az EWTN Magyarország Katolikus Televízió és a Mária Rádió élőben közvetíti.

A központi programok szervezői kérik, aki szívesen szervezne a közösségében, településén a házaspárok vagy a jegyesek épülésére szolgáló alkalmat, a programfelületre töltse fel azt akár a rendezvény plakátjával együtt.

Addig is ajánljuk Olvasóink figyelmébe a korábbi években a házasság hetén portálunkon megjelent interjúinkat:

Megpróbált szerelem
Kilencvenkilenc vaspapucsot is elszaggattak, mire kiállták az eddigi próbatételeket, de kitartásuknak megvan a jutalma: a szeretet kiapadhatatlan forrásából meríthetnek. Kő Boldizsár és Gulyás Anna már ezüstlakodalmukat is megtartották. A művész házaspár otthonában mesélt a közösen megtett útról.

Az életünk ajándék
Istennel kötött fogadást élete szerelmére, és mindhárman nyertek vele. Magyar László szőlősgazda és Magyarné Balogh Erzsébet református lelkipásztor éppen negyven éve fogadtak életre szóló hűséget egymásnak. Ma is vallják: életük akkor terem gyümölcsöt, ha Krisztusban marad – akár a szőlővessző a tőkén.

Veled kiteljesedve
Romantikusan indult, de sok próbatételen túl is töretlen Madarász Isti filmrendező és Kerekes Monika tizenöt éve tartó házassága. Hogyan lehet hűségesnek maradni színésznőkkel és modellekkel körülvéve? Miért nem ment rá a kapcsolatuk arra, hogy második gyermekük betegen született? Mi van akkor, ha a nőnek van munkája, a férfinak nincs? 

Lehetséges lehetetlen?
Három nap együttjárás után mondtak igent egymásra, és harminchét éve boldog házasságban élnek. Hegedűs Endre és felesége, Hegedűs Katica zongoraművészek azt mondják, ma is szenvedélyesen szeretik egymást. Úgy vélik, hogy a házasság szenvedély és döntés, de mint ahogyan nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma házasság sem. És ne felejtsük: a házasság lehetetlen küldetés.

Szerelem mindörökké?
Szinte felfoghatatlan, hogyan tud két vadidegen ember olyan közel kerülni egymáshoz, hogy aztán testestől-lelkestől összekapcsolódik az életük - fejtegeti a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője. Keresztes Ilona és férje, Mohay Tamás néprajzkutató az idei Házasság hete „arcai" nemcsak a házasság szépségeiről, hanem a kísértésekről, a gondokról és veszekedésekről is kendőzetlen őszinteséggel beszélnek.