Találkozások

A reformáció ötszázadik évfordulóján néhány korábban készült interjúnkat ajánljuk a Kedves Olvasó figyelmébe visszatekintő sorozatunk utolsó részében. Izgalmas találkozások várják a gályarabok egyik utódjával Réthy Ágnessel, a gályarabokat megmentő admirális leszármazottjával, Frits de Ruyter de Wildt-tel,  valamint Visky Andrással, és a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársaival.

A találkozás

A reformáció ötszázadik évfordulóján érdemes visszatekinteni egy megható találkozásra, melynek gyökerei több mint 300 évre nyúlnak vissza.1674-ben, az ellenreformáció idején hétszáz magyar protestáns hitvallót idéztek egy pozsonyi különbíróság elé. Vallásuk miatt hazaárulással, felségsértéssel, a katolikus egyház elleni lázadással vádolták őket, és követelték, hogy térjenek át a katolikus hitre. Akik nem voltak hajlandók megtagadni hitüket, azokat várbörtönökbe zárták, kegyetlen kínzásokra számíthattak. Negyvenkét magyar protestáns prédikátort gályarabságra hurcoltak, közülük többen meghaltak a megpróbáltatásokban. Haláluk nagy visszhangot keltett Európa protestáns országaiban. Ebben az időszakban a holland református Michiel de Ruyter admirális a spanyolok szövetségeseként éppen hadba vonult Nápolynál, és 1676. február 11-én kiszabadította az itt raboskodó lelkészeket. A prédikátorok egy angol hajóval Velencébe utazhattak, onnan pedig legtöbbjük Svájcba, majd a hazájába folytatta útját. 340 évvel később megható találkozás tanúi lehettünk: a hős admirális egyik egyenes ági leszármazottja Frits de Ruyter de Wildt, valamint az egyik magyar gályarab utódja, Réthy Ágnes találkozott Budapesten a Michiel de Ruyter című film hazai bemutatóján.

A találkozás

 

Nevelés vagy életforma?

„A keresztyén hit nem nevelés, hanem életforma kérdése. Hogy hatással tudunk-e lenni a másik hitére, az nem szavakon múlik, hanem elsősorban mintákon. A szavak értelme – ez tragédia, de mi magunk vagyunk" – mondta Visky András író, dramaturg a Protestáns Tavasz keresztyén nevelésről szóló beszélgetésén. Míg ő elsősorban a családban, felesége, Visky Sarolta, a Montessori-pedagógiára épülő, kolozsvári református általános iskola ügyvezető igazgatója az iskolai nevelésben megjelenő keresztyén értékközvetítés mikéntjéről beszélt.

Nevelés vagy életforma?

 

Elindulni könnyű, kitartani nehéz

Levéltár-pedagógiai programot indított a Magyar Nemzeti Levéltár csatlakozva a Reformáció 500 emlékévhez. Az utazás Wittenbergbe című programban általános és középiskolás gyerekek vehetnek részt. A program célja, hogy a diákok megismerkedhessenek a levéltári kutatás módszertanával, illetve többet megtudjanak a magyarországi reformáció kialakulásáról. A foglalkozásokra a Magyar Nemzeti Levéltár munkatársainál regisztrálhatnak az érdeklődő osztályok, szakkörök, fakultációk és hittanos csoportok.

Elindulni könnyű, kitartani nehéz

Szerkesztette: Fekete Zsuzsa
Az interjúkat készítette: Jakus Ágnes, Fekete Zsuzsa