Találkozni, tájékozódni, inspirálódni

E három gondolat köré szervezi a Nagy-Budapesti Missziói Konferenciát április 12-én a Budapesten és az agglomerációban szolgálók számára a Dunamelléki Református Egyházkerület Missziói Támogató Szolgálata.

A főváros és vonzáskörzete gyorsan változó társadalmi-gazdasági helyzete időről időre szükségessé teszi az itt élők megszólításának újragondolását, ezt a célt szolgálja majd a káposztásmegyeri református templomban április 12-ére meghirdetett konferencia is. Lovas András dunamelléki misszió referens elmondta: a találkozás, a tájékozódás és az inspirálódás lesz az esemény fókuszában amellett, hogy a résztvevők gyülekezeti történeteken keresztül kaphatnak útravalót.

„A találkozás lényege, hogy a Budapesten és környékén szolgáló lelkipásztorok a maguk sajátos missziói kérdéseivel lehessenek együtt” – fogalmazott a lelkipásztor, hozzátéve, hogy a két budapesti egyházmegye lelkészi számára is természetes kapcsolódási pont lesz a találkozó. „Meg kell értenünk, hogy milyen folyamatok részesei vagyunk, honnan és hová érkeznek az emberek ebben abban a régióban, amit munkacímként ’Nagy-Budapestnek’ nevezünk. Ezt szolgálja majd Duráczky Bálint szociológus előadása” – tájékoztatott.

Lovas András úgy látja, a Szentlélek gyakran történeteket használ képzeletünk megelevenítésére és megtermékenyítésére – inspirálására –, így azoknak fontos szerepe lesz a konferencián. „Négy panelbeszélgetésben ismerkedhetünk meg olyan történetekkel, ahol Isten munkálkodott, valami történt, de meg fognak jelenni azok a küzdelmek is, melyeket a történet főszereplői átéltek.”

A kerekasztal-beszélgetések során a gyülekezeti megújulásban, a gyülekezetplántálásban, az úttörő plántálásban és a lakótelepi missziókban részt vevők osztják meg tapasztalataikat és gondolataikat. A misszió referens szerint ezek a történetek olyan tereket nyithatnak meg, melyeket érdemes lesz továbbgondolni, és amelyekre építeni lehet a jövőben. „Ennek van most itt a helye, mert missziói stratégia alkotásáról még nem beszélhetünk” – mondta.

A szervezők a lelkipásztorok mellett a misszióért felelős gyülekezeti munkatársaikat – például missziói gondnokaikat, imakörvezetőiket, házicsoport-koordinátoraikat – várják a konferenciára, elsősorban Budapestről és az agglomerációjából, de az alkalom nyitott az egyházkerület más területeiről érkező, érdeklődő lelkipásztorok és szolgálattevők előtt is.

Az esemény regisztrációhoz kötött, mely erre a linkre kattintva tehető meg, április 8. hétfőn 12 óráig.

A konferencia helyszíne: káposztásmegyeri református templom – 1048 Budapest, Bőröndös utca 17.

A konferencia programja:

9:00 – 9:30 Megérkezés
9:30 – 9:50 Áhítat (Balog Zoltán püspök)
9:50 – 10:20 Előadás: „Budapest missziói helyzete – szociológiai alapvetés” – (Duráczky Bálint)
10:20 – 11:10 Kerekasztal 1. – Gyülekezeti megújulás (Hekli Katalin – Rákospalota; Dani Eszter – Solymár; Molnár Sándor – Külső Kelenföld; moderátor: Harmathy András)
11:20 – 12:00 Szünet (közben irányított témafeldolgozás – felelős: Bedekovics Péter)
12:00 – 12:45 Kerekasztal 2. – Gyülekezetplántálás (Esztergály Előd – Csömör; Pogrányi Károly – Diósd; Lénárt Tibor – Monorierdő; Márkus Tamás – Őrmező; moderál: Horváth Dániel)
12:45 – 13:00 Előadás: „Misszió mint megsokszorozódás” – (Lovas András)
13:00 – 14:00 Ebéd
14:00 – 14:40 Kerekasztal 3. – Úttörő plántálás (Lakó István – Te+Én; Vigh Eszter – Bartók-negyed; Szabó István – József Attila lakótelep; moderál: Lovas András)
14:40 – 15:20 Kerekasztal 4. – Panelgyülekezetek (Zámbó András – Káposztásmegyer; Sipos Aba Álmos – Békásmegyer; Fogarasi Gábor – Újpalota; Morva Ákos – Szigetszentmiklós-Újváros, moderál: Sóskuti Zoltán)
15:20 – 15:30 Összefoglalás, zárás, imaközösség (Somogyi Péter lelkészi főjegyző)

Fotó: Füle Tamás