Találkozzunk a Balaton-NET-en!

Idén tizenkettedik alkalommal rendezik meg a felekezet- és nemzetközi Balaton-NET találkozót. Sokszínű, mindenkihez szóló programok mutatják meg az egyházakhoz nem kötődők számára is, hogy a hit teljesen normális, mindenkit érintő dolog.

A Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) munkacsoportja idén is rendkívül izgalmas programokkal várja augusztus 22. és 26. között Balatonszemesre az arra tévedőket. A Balaton-NET nevű rendezvény ugyanis nem csak a felekezeti közösségeknek szól, szeretettel várnak családokat, barátokat, párokat, magányosan érkezőket, kicsiket és nagyokat, fiatalokat és öregeket egyaránt. Egyik foglalkozás sem kötelező, mindenki szabadon kiválaszthatja a neki tetszőeket a célirányosan felépített alkalmak közül. Eső és jó idő esetén egyaránt sokszínű lesz a kínálat.

„A Balaton-NET könnyűszerkezetes evangéliumi találkozó.
Evangéliumi, mert a rengeteg program között a naponta kétszeri fő igei alkalom van mégiscsak a középpontban. Találkozó, mert egy-egy rendezvényünkre ezren felüli látogató jön el a világ számos országából és számos felekezetéből, valamint változatos korcsoportjából, nullától kilencvenkilenc éves korig. Könnyűszerkezetes, mert nincs belépő, nincsenek kötelező elemek, mindenki azt veszi ki a programkínálatunkból, ami a számára a legépítőbb és legmegfelelőbb” – számolt be portálunknak Biró Zsolt programszervező. Azt azért hozzátette: érdemes a kora reggeli áhítatra rászánni az időt és energiát, mivel ezek nagyon tartalmas, őszinte testvéri alkalmak.

Szállást nem szerveznek, arról mindenkinek magának kell gondoskodnia, de mindez egyúttal lehetővé teszi, hogy még rugalmasabban kezeljük, mire nézünk be, és mire nem. Akár ott, a helyszínen is eldönthetjük, mire vagyunk kíváncsiak. A programkínálat pedig nemcsak sokszínű, de igencsak ígéretes. Az igei alkalmak színvonalasak és gyakorlatiasak: a mindennapi gyülekezeti és hitéletre készítik fel az egyháztagokat, hogy a lelki megújulás mellett praktikus tanácsokkal is ellássák őket.

Az idei főelőadó Avi Snyder, a Zsidók Jézusért (Jews for Jesus) missziós szervezet európai igazgatója; a magyar előadók pedig Harmathy András református lelkész, Győri Péter Benjámin evangélikus lelkész, Steiner József baptista lelkipásztor és Pintér Béla előadóművész lesznek. Az előadásokon túl speciális szemináriumokra, beszélgetésekre, kvízekre, koncertekre, színdarabokra, kiállításokra is sor kerül; emellett lelkigondozásra is nyílik lehetőség. A Misszió Expón a missziós szervezetek mutatkoznak be, a vásárokon pedig keresztyén szellemiségű könyvekhez és tárgyakhoz juthatunk. A rendezvény nemzetközi mivolta miatt tolmácsolással is készülnek a szervezők. A gyermekekre, fiatalokra pedig olyan professzionális szervezetek vigyáznak, mint a Vasárnapi Iskolai Szövetség (VISZ), vagy a Youth for Christ (YFC), így félelem nélkül rájuk bízhatják a látogatók a családtagjaikat. Természetesen lesz lehetőség strandolni, pihenni, kikapcsolódni is, mert ezekre is szükség lehet a testi-lelki-szellemi feltöltődéshez.

A rendezvény egyik fontos jellemzője, hogy minden évben egy-egy tematika köré szerveződik. Ez idén az „Isten ünnepe” címet kapta. “Az idei alkalom egy hosszabb, ötéves, egymásra épülő témasorozat lezárása, ezért is választottuk az ünnep témakört a középpontba. Egy kicsit számot vetünk a mögöttünk lévő feldolgozott témákkal, és megállunk kicsit ünnepelni, mielőtt belekezdünk a következő évekre tervezett sorozatba” – mondta Biró Zsolt. Bár nem minden programban jelenik majd meg egyforma erősséggel ez a tematika, de igyekeznek minél több helyen, minél több korosztálynak eljuttatni az üzenetét. „Horváth István testvérem szavaival élve: az Atya szívébe próbálunk betekinteni ezen a NET-en, hogy Öröme a mi örömünkké váljon. Kicsit szeretnénk tisztázni a dicsőítés fogalmát is, hiszen sokan sokfélét gondolunk erről az egyházban. Itt az ideje megvizsgálni, hogyan és milyen lelkülettel ünnepelt egykoron az Isten népe, és mi módon ragadhatjuk meg az ünneplés lényegét ma mi is Istennek tetszően.”

Bár a munka oroszlánrésze a balatonszemesi baptisták vállán nyugszik, a városvezetés és a helyi szolgáltatók is támogatják a programokat. Így válik mindenkinek közös ügyévé a rendezvény sikere. A szervezők pedig minden évben keresik az új utakat, hogy jobban elérhessék a helyieket és a nyaralókat is. Nem akarják ugyanis eltéveszteni azokat sem, akiknek nincs egyházi kötődésük; és be szeretnék nekik is mutatni, hogy a hit teljesen normális dolog.

„A mai egyház legnagyobb problémája, hogy azt várja, a hívek betérjenek a falak közé és vegyék igénybe ott a szolgáltatásait. A Balaton-NET kicsit más alapokon működik, oda is kilép, ahol az emberek a mindennapi életüket élik” – magyarázza Zsolt, hozzátéve: „minden síkon próbáljuk megmutatni, hogy az egyház nem idegen test a világban, ugyanolyan emberek élnek benne, mint amilyenek ők maguk is.”

Az eddigi tapasztalatok alapján ez nagyon jól működik, és egy-egy NET több évre is elegendő hitélményt, erőt, megújított gondolkodást is adhat útravalóul a látogatóinak. Ha tehát mindez meghozta volna a kedvünket hozzá, itt tudjuk regisztrálni részvételi szándékunkat. Ha pedig még egy kis ízelítőre vágynánk a döntés előtt, böngésszük át az idei programkínálatot is!