Találkozzunk a Skanzenben!

A hivatás lesz az idei Ráday-napok fő témája. Tudományos konferencia, kiállításmegnyitó, ifjúsági találkozó és családi nap is gazdagítja a programsorozatot. A budapesti Ráday Házban és a szentendrei Skanzenben is találkozhatunk szeptember utolsó napjaiban.

Régi vágya teljesült Dunamellék reformátusságának, amikor csaknem egy évvel ezelőtt, a megújult budapesti Ráday Ház átadásakor egyetlen nagy közösségben élhette át az összetartozás örömét, és meríthetett erőt a közös éneklésből, az Igéből, valamint a terített asztal melletti közösségből. Az első Ráday-napokat hagyományteremtő céllal rendezték meg, így idén szeptember utolsó napjaiban ismét találkozhatunk.

Szeptember 28. csütörtök, Ráday Ház, Budapest

Tudományos konferencia lelkészeknek (Díszterem)
A református lelkipásztori hivatás a témája a Ráday-napok csütörtöki tudományos konferenciájának, melyre a Dunamelléken szolgálatot teljesítő lelkipásztorokat várják. A lelkipásztori hivatás évében szó esik majd a lelkipásztor családi kapcsolatairól, a gyülekezeti vezetés és tagság kérdéséről, a lelkiség és a kegyesség témájáról, a lelkipásztor társadalmi szerepéről, a magyar sajátosságról, valamint az evangélista és a misszionárius szerepekről.

A konferencia lelki felvezetéssel, majd két teológiai reflexióval veszi kezdetét. Ezt követik a műhelyvezetők rövid összefoglalói, majd a csoportos munka helyszínéül szolgáló műhelyek. A konferencia kerekasztal-beszélgetéssel ér véget.

A részletes program és a regisztrációs link itt található. Regisztráció határideje: szeptember 25., hétfő éjfél.
Frissítés: minden hely megtelt, a jelentkezés lezárult.

Visky András előadása (Díszterem)
A tudományos nap délutáni programja Visky András író, dramaturg, színházi teoretikus, a Kitelepítés című regény szerzőjének előadásával folytatódik, melynek címe: „A könyvek Könyve”. Erre a valamennyi dunamelléki látogatót szeretettel várnak a házigazdák.

Kiállításmegnyitó a Bibliamúzeumban (Földszint)
Csakúgy, mint az időszaki kiállítóterének tizedik jubileumát ünneplő Bibliamúzeumba is, ahol 20. századi alkotók műveiből nyílik kiállítás. A tárlaton Beck Judit, Detre Szilárd, Somos Miklós, Gyenes Gitta, Marosán Gyula, Scheiber Hugó és Muzslai Kampis Margit műveit tekinthetik meg az érdeklődők. A két világháború közötti időszakot felölelő kiállítást Bagdán Zsuzsanna újságíró nyitja meg. Köszöntőt mond: Balog Zoltán püspök. Közreműködik: ifj. Babindák István klarinétművész.

A részletes program itt található.

Szeptember 29. péntek, Ráday Ház, Budapest

Ifjúsági nap (Díszterem)
A Ráday-napok péntek délelőtt a református középiskolások számára meghirdetett Ifjúsági nappal folytatódik. A hivatásválasztás előtt álló fiatalok megismerkedhetnek a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának közösségeivel, valamint a más fővárosi egyetemeken közösséget szervező egyetemi lelkészekkel és a világi egyetemeken tanuló református egyetemistákkal.

A részletes program és az Ifjúsági nap regisztrácós linkje itt található. Regisztráció határideje: szeptember 25., hétfő éjfél.
Frissítés: minden hely megtelt, a jelentkezés lezárult.

Ifitali (Díszterem)
A budapesti és a fővárosi agglomerációhoz tartozó református gyülekezetek ifjúsági csoportjait várják a péntek délután kezdődő Ifitalira. Igei üzenet, játékos, interaktív előadás, csoportbeszélgetés és közös dicsőítés várja a református ifiseket. Ki vagyok a gyülekezet, az egyházi iskola védő, oltalmazó közegében, és ki vagyok az „Áldás, békesség! buborékon” kívül? Hogyan éljem meg a hitemet nem keresztény közegben? Isten arra hív, hogy a világban legyünk áldássá jelenétünkkel. – Erről gondolkodhatnak együtt a fiatalok.

A részletes program és az Ifitali regisztrációs linkje itt található. (Görgessen lejjebb a megnyitott oldalon!) Regisztráció határideje: szeptember 25., hétfő éjfél.
Frissítés: minden hely megtelt, a jelentkezés lezárult.

Szeptember 30. szombat, Szentendrei Skanzen

Ráday családi nap (Szentendre, Sztaravodai út 75)
Dunamelléki gyülekezeti tagokat várnak a Ráday-napok szombati családi napjára, melynek ugyancsak a hivatás a témája. A Vértesaljai és az Északpesti Református Egyházmegyék szervezésében megvalósuló programoknak ezúttal a Szentendrei Skanzen ad otthont.

Az Uriel dicsőítő zenekar és Balog Zoltán püspök igei szolgálata után közös ebédre, majd pódiumbeszélgetésre kerül sor, ahol a család, a társadalom és a hitélet mint hivatásmeghatározó tényezők kerülnek terítékre. Szó lesz a szülői hivatásról, a munkavállalói és állampolgári felelősségről, a Teremtő Istennel való kapcsolatról és a lelkipásztorok, valamint a hittanoktatók szerepéről. A beszélgetőpartnerek: Fodorné dr. Ablonczy Margit lelkipásztor, családterapeuta; dr. Fürjes Zoltán, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár; valamint dr. Harmathy András lelkipásztor. A beszélgetés moderátora: Volf-Nagy Tünde televíziós műsorvezető.

A családi nap Tímár Sára Junior Prima díjas népdalénekes és együttese zsoltárkoncertjével folytatódik. A záró áhítatot Hajdú Szabolcs Koppány vértesaljai esperes tartja.

A felnőtteknek szóló programokkal párhuzamosan a 14 és 25 év közöttieknek ifjúsági programot szervez a Református Fiatalok Szövetsége, a gyermekeket pedig kézműves foglalkozással várják.

A látogatók egész nap válogathatnak a Kálvin Kiadó könyvkínálatából is.

FONTOS!!!
Kérjük, hogy aki autóval érkezik szombaton, a Skanzen-parkoló sorompójánál kapott parkolójegyet a bejáratnál elhelyezett regisztrációs pultnál érvényesítse!
Mindenki a regisztrációs pultnál kapja meg a belépésre és az étkezésre jogosító karszalagot!
Bejárat: a tolókapunál.
Minden fontosabb helyszínt megtalálnak az alábbi térképen.
 

Részletes program: a csatolt programfüzetben. A regisztrációs link itt található. Regisztráció határideje: szeptember 25., hétfő éjfél.
Frissítés: a jelentkezés lezárult.

A Ráday-napok valamennyi programja, minden helyszínen ingyenesen látogatható.

Tartsanak velünk!

Csatolt állományok