Test- és léleknevelés a Baár–Madasban

Sokéves álma vált valóra a Baár–Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium diákjainak és pedagógusainak azzal, hogy felavatták az intézmény új, többfunkciós tornacsarnokát.

Időre és eredetileg tervezett funkciói megtartásával készült el az 1400 m²-es tornacsarnok a Lorántffy Zsuzsanna utcában, melynek alapkőletételére 2022 decemberében került sor. Az épületben szabványosított röplabda, kosárlabda és kézilabda multifunkciós sportpálya mellett 700 fős lelátó, öltözők, vizesblokkok és kiszolgáló helyiségek kaptak helyet. A terem kettéválasztható, így egyszerre két osztály is tarthatja itt óráit. Az iskola nagy ünnepségei, az évnyitók, szalagavatók és évzárók mellett a hitéleti alkalmakat is itt fogják tartani. – Az intézmény diákjai és tanárai helyszűke miatt eddig a pasaréti református temploman gyűltek össze istentiszteleteken.

„Amikor sportot nézünk és egy versenyzőért szorítunk, legalább annyira fontos, hogy teljes erőbedobással küzdjenek, mint hogy végül győznek-e. Pál apostol is arról ír, hogy teljes erőbedobással fussunk a cél felé” – fogalmazott nyitó áhítatának elején Székely Tamás iskolalelkész a Filippiekhez írt levél 3. részének 14. verse alapján. A lelkipásztor hangsúlyozta: erőfeszítésről nemcsak fizikai, de lelki értelemben is lehet beszélni, melyre az új tornacsarnok mostantól szintén lehetőséget kínál majd. „Test- és léleknevelés fog történni a csarnokban, adja Isten, hogy ennek örömét együtt éljük át hétről hétre” – mondta a lelkipásztor.

Az ünnepség résztvevői megtekintették a tornacsarnok építéséről készült kisfilmet, melyben az épület tervezői, Gondos Attila és Gondos Csaba, Balázs Ádám, a generálkivitelezésért felelős Bamax Work Kft. ügyvezetője, Balog Zoltán dunamelléki püspök és zsinati lelkészi elnök, Trippon László, az intézmény gazdasági vezetője, Dobrosi Márta testnevelőtanár, illetve a Baár–Madas jelenlegi és korábbi tanulói – a női kosárválogatott tagja, Varga Alíz és az egykori olimpikon műugró, Fazekas-Gondos Flóra – osztották meg örömüket és jókívánságaikat.

A tornacsarnok építéséről készült videó:


Tombor László, a Baár–Madas igazgatója köszöntőjében felidézte, hogy az elmúlt évek folyamán apróbb lépésekben újították fel a Medgyaszay István által tervezett, szecessziós stílusú intézmény különböző tereit – rekortán sportudvar készült, megújultak az iskola folyosói, díszterme és hátsó terasza is, kicserélték a nyílászárókat –, a tornacsarnok felépítésével pedig régi álmuk vált valóra. „Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők – hála Neki, hogy befejezhettük ezt a munkát” – mondta az intézményvezető, hozzáfűzve, hogy az iskola immár a 21. század diákjai számára is komfortossá vált.

Az ünnepséget zenei betétek is kísérték: az 5.a. osztály négy tanulója az Ibolya című darabot adta elő fuvolán, az iskola kórusa pedig Balázs Árpád: Bodzavirág című kórusművét – a Baár–Madas egykori diákja, Nemes Nagy Ágnes: Tavaszi felhők című versének feldolgozását. A szintén öregdiák Balla Gergely Loránt, a Platon Karataev zenekar énekese formációja legutóbbi albumának címadó dalát – Partért kiáltó – énekelte el. Az M4 sportriportere, Berkesi Judit is korábbi Baár–Madas-osként szólt az ünnepség résztvevőihez, egy részletet felolvasva Németh László: Homályból homályba című művéből.

Balog Zoltán püspök a Baár–Madas hitéleti alkalmait szolgáló új, mobil szószéken lévő szimbólumokra hívta fel a diákok figyelmét. „Egy csillagot láthatunk a kereszt közepén. A csillag feladata, hogy elvezessen minket valahová. A miénk a kereszthez vezet bennünket, ahol találkozhatunk az élet gazdagságával és azzal, hogy az életünk akkor igazán teljes, ha felfelé mutat.”

A püspök kifejtette: a kereszt szárnyai a Krisztusban kiteljesedő életünkre utalnak, melyekbe egyaránt belefér az örömünk és a bánatunk is. A függőleges dimenzió pedig a földben gyökerezik, ahonnan jövünk, és Isten felé mutat, ahonnan az erőt kapjuk az élethez. „Örülök, hogy ez a tornacsarnok egyszerre lesz a test és a lélek otthona, és hogy gyakran látni fogjátok egyházunk szimbólumát, a keresztet a csillagon. Kívánom, hogy ha rátekintetek, mindig az életnek arra a gazdagságára gondoljatok, amely Isten ajándéka!”

Magyarország Kormánya részéről Varga Mihály köszöntette az ünnepségen résztvevőket. A pénzügyminiszter elmondta: a tornacsarnok megépítése 2,8 milliárd forintos állami támogatásból valósult meg. „Nemrég az iskola még egy olyan család volt, amely kinőtte az otthonát, és az ünnepek alkalmával csak a rokonoknál tudott vendégeket fogadni. A mai napon felkerült a pont az i-re, haza lehet költöztetni az ünnepeket, és a hétköznapok is jóval kényelmesebbek lesznek” – mondta. Hozzátette: a Baár–Madas hazánk legjobb református oktatási intézménye – országos összesítésben a 26. a középiskolák között –, ezért ideje volt, hogy az itt folyó magas szintű szellemi tevékenységekhez méltó tornacsarnok álljon a diákok és pedagógusaik rendelkezésére.

Az ünnepség végén Balog Zoltán, Varga Mihály, Tombor László és Őrsi Gergely II. kerületi polgármester a nemzeti színű szalag átvágásával szimbolikusan is felavatta az új tornacsarnokot – az esemény a Szózat közös eléneklésével zárult.

Képek: Füle Tamás, Pénzügyminisztérium

BMRG tornacsarnok átadása