Tizennégy zenei csoda

Bachot hallgatni izgalmas, közösségi élmény, amelyben felfedezhetjük Istent, önmagunkat, a körülöttünk lévő világot. A német zeneszerző összes orgonaműve hazánk egyik legegyedibb orgonáján szólal meg nemzetközileg elismert művészek előadásában.

Egyedülálló lehetőség nyílik világszínvonalú zene meghallgatására a budapesti Hold utcában fél éven át. A koncertsorozat alkalmával az egyes zenészek által csak „ötödik evangélistának” nevezett Johann Sebastian Bach összes orgonaművét játsszák nemzetközileg elismert hazai és külföldi orgonaművészek. A nem mindennapi élményt magyarországi, amerikai, német, svájci, francia és szlovén művészek biztosítják július 20. és december 14. között. A Fassang László orgonaművész, a Budapest-Németajkú Református Egyházközség és a Violin Travel Kft. által közösen szervezett koncertsorozat kiemelt célja Bach csodálatos zenéjének megszólaltatása, Budapest kulturális és zenei kínálatának színesítése, valamint a Hold utcai református templomnak mint a főváros új koncerthelyszínének megismertetése.

Azt még tavaly kezdeményezte a gyülekezet kántora, Horváth Zsolt, hogy az orgona lehetőségeit maximálisan kihasználva, Bach összes orgonaműve elhangozzon a templomban. Az ötletet támogatva Fassang László tizennégy részes koncertsorozat szervezésébe kezdett. A kulturális esemény különlegessége, hogy Bach művei Budapest olyan orgonáján szólalnak meg, amely ötvözi a német mester által használt hangszerek hangzását, és külső megjelenésében is megidézi a 18. század orgonáit. A német zeneszerző betűi helyértékének összege tizennégy, a sorozatban ezért valósul meg ennyi koncert Bach többszáz orgonaművét csendítve fel.

Fassang László elmondta: bár nagyon sok helyen orgonált már szerte a világon, azt csak kevés helyen érezte, hogy komoly erőfeszítésébe kerül abbahagyni egy darabot. Ennyire gazdag, professzionális és mély a hangzás, amit a Hold utcai hangszer nyújt – magyarázta. A templom orgonája ugyanis tökéletesen visszaadja azt a zenei világot, amit Bach művei nyújtottak saját korában. Ilyen értelemben időutazást élhetünk át, amikor a hangszer tizenkilenc regiszterét professzionális zenészek szólaltatják meg. Az orgonát egyébként Faragó Attila orgonaépítő és az általa vezetett Aeris Orgona Kft. készítette mintegy harminc eredeti thüringiai barokk orgona alapján. A hangszer mind az 1130 sípját történelmi példák alapján, korabeli technológia alkalmazásával készítették.

Fassang László szerint a német mester műveit hallgatni közösségi élmény, zenéje hozzánk tartozik. Minél beljebb kerülünk az ő zenei világába, annál tágasabbnak érezzük és többet tudunk meg önmagunkról, a világról. Ennek fontos feltétele a megfelelő hangszer, amely ezt az élményt megteremtheti. Magyarország egyik legegyedibb orgonáját Bach-orgonának is nevezik, amely istentiszteleti szerepében az evangélium hirdetője, a Zeneakadémia orgonaszakos hallgatóinak rendszeres gyakorlóhelye, a gyülekezet és a főváros büszkesége.

A koncertek pontos helyszíne: Budapest-Németajkú Református Egyházközség, 1054 Budapest, Hold utca 18–20.

Jegyvásárlás: Violin Travel Ticket Office, 1052 Budapest, Haris köz 1.
www.jegy.hu