Útkeresések és életutak

Leginkább függőségeinkről, krízishelyzeteinkről, Isten-keresésünkről és emberi történeteinkről szólnak azok a könyvek, amelyeket olvasóink figyelmébe szeretnénk ajánlani. Mindegyikük bemutatója kapcsán lesz lehetőség a dedikáltatásra és a szerzőkkel vagy szerkesztőkkel való beszélgetésekre a budapesti Ünnepi Könyvhéten.

A könyvek szerelmeseinek igazán nehéz kibírni azt az áprilistól júniusig tartó időszakot, amely a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és az Ünnepi Könyvhét között telik el. A keresztyén olvasók számára azonban megkönnyítette a várakozást a májusi Szent István Könyvhét, ahol nem csak szellemi, de lelki táplálékhoz is juthattak a kínálatból.

2018. június 7-én, csütörtökön azonban végre elkezdődik az öt napon át tartó 89. Ünnepi Könyvhét. Központi helyszínén, a budapesti Vörösmarty téren majdnem 200 kiállító várható, valamint beszélgetésekből, dedikálásokból és zenés előadásokból álló program. Emellett a főváros több pontján, vidéki városokban és a határon túl, Kolozsvárott is várhatóak kapcsolódó helyi rendezvények.

Cikkünkben igyekszünk a Könyvhét protestáns vonatkozású könyvbemutatóira és az ezekhez kapcsolódó programokra felhívni a figyelmet, ebben segítségünkre voltak a kiadók is. A válogatásunk ugyanakkor szubjektív, és a teljesség igénye nélkül készült. Igyekeztünk minél szélesebben meríteni a megjelenésekből, hogy a lehető legszínesebb kínálatot ajánlhassuk.

Orsolics Zénó: Flashback – Visszatértem a függőségből
Orsolics Zoltán Zénó szociális szakember és ifjúsági tanácsadó, elsősorban drogproblémákkal küzdő fiataloknak nyújt támaszt a függőségük elleni küzdelemben. Bár régóta dolgozik ezen a területen, nem mindig volt ellensége a kábítószer: fiatalkorában maga is heroinos volt, 22 évesen egy hosszú távú bentlakásos terápiás kezelés segített rajta. Ez után döntött úgy, hogy másokat is hozzá kell segítenie az újrakezdés esélyéhez, és kitanulta jelenlegi hivatását. Személyes történetét most egy könyvben meséli el, abban a reményben, hogy életútja sokaknak erőt adhat a kiúthoz. A kötet a Harmat Kiadónál jelent meg, Zénó a Könyvhéten az ő standjuknál dedikál június 9-én, szombaton, 15 és 16 óra között.

Cs. Szabó Sándor: Luther I. – Az út
A többek között tudományos-fantasztikus és keresztény ifjúsági írásairól is ismert Cs. Szabó Sándor végzetségét tekintve vallástanár, angolnyelv-tanár és drámapedagógus. Középiskolás kora óta foglalkoztatja az egyháztörténet, azon belül is különösen a reformáció története. Most elindult könyvsorozatával Martin Luther életútját kívánja regénybe foglalni. Az első kötet a leendő reformátor fiatalkori éveire koncentrál, de eljutunk benne egészen 1517. október 31-ig. Amíg a második részre várunk, lehetőségünk van a Harmat Kiadó standjánál dedikáltatni az elsőt, és elbeszélgetni a szerzővel június 9-én, szombaton 17 és 18 óra között.

Révész Szilvia: Keserűből édeset
Révész Szilvia a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa volt tizenhat évig, 2009 óta a Family magazin szerkesztője és állandó szerzője, és másfél évtizede dolgozik Az Igazság szabaddá tesz szolgálat vezetőjeként. Az emberek múltból hozott sebeitől való gyógyulását segíti elő munkásságával és előadásaival. Első könyvében a bibliai Naomi és Ruth példájával mutatja be a krízisek és válsághelyzetek kezelésének a módját. A Könyvhéten a Harmat Kiadó pavilonjánál dedikál június 10-én, vasárnap, 15 és 16 óra között.

Sztehlo-gyerekek voltunk
Sztehlo Gábor evangélikus lelkész volt, aki a vészkorszak idején körülbelül kétezer zsidó származású embert, köztük mintegy ezerhatszáz gyermeket mentett meg, majd gyermekotthonokat tartott fenn a rászoruló gyermekeknek. Az Andrási Andor és Laborczi Dóra szerkesztésében a Luther Kiadónál most megjelent kötet az egykori „Sztehlo-gyerekek” visszaemlékezései alapján próbálja rekonstruálni, milyen volt valójában a gyermekotthoni közösség, és mennyi az igazságtartalma az ezt övező legendáknak.  Június 9-én, szombaton délelőtt 11 órától lesz dedikálás a Luther Kiadó pavilonjánál.

Petrőczi Éva: Évamesék szépiában
Petrőczi Évát talán be sem kell mutatnunk, hiszen irodalmi munkásságába sok helyen belefuthatunk: költő, író, műfordító, irodalomtörténész, publicista és egyetemi oktató is. Legújabb könyvében a szerző által „novellettáknak” becézett, rövid novellák, illetve hosszabb, önvallomásos előadások és kisportrék vannak csokorba fűzve. A kötet a Katica-Könyv-Műhelynél jelent meg, ezért a dedikálás is ennek a kiadónak a pavilonjánál történik. Ettől függetlenül Petrőczi Éva szeretettel vár június 9-én, szombaton 17 órától, és június 10-én, vasárnap 14 órától mindenkit, aki az általa írt könyvek bármelyikével érkezne.

Végezetül szeretnénk egy kis segítséget nyújtani abban is, hol találhatóak a budapesti Vörösmarty téren az egyes protestáns kínálatú kiadók pavilonjai. A Kálvin Kiadó, a Luther Kiadó és a Magyar Bibliatársulat közös standon található, a 89-es számún. A Harmat Kiadóéhoz innen már nem kell messze menni: övék a 90-es, Petrőczi Éva pedig a Katica-Könyv-Műhely 109-es pavilonjánál várja olvasóit.

Természetesen nem kell kizárólag erre a kínálatra szorítkoznunk, hiszen ha már kint vagyunk a Könyvhéten, érdemes végigsétálnunk a standok között! Sosem tudhatjuk előre, milyen útravalóra bukkanhatunk még az olvasnivalók között.

Barna Bálint