Útravaló a várakozáshoz

Az Északi-sarktól a hegycsúcsokig, a találkozásoktól a befele figyelésig, az ünnepektől a mindennapokig, Karácsony apótól Jézusig – könyvajánlónk az adventi és karácsonyi időszakra.

A könyv a legpraktikusabb ajándék, akár adni, akár kapni szeretnénk. A karácsonyi vásárok túlkínálatában azonban könnyű besokallni még a könyvektől is. Hogy mégse menjen el a kedvünk tőlük, érdemes olyan olvasnivalót választanunk mind magunk, mind szeretteink számára, amelyeket többször is szívesen leemelünk a polcról, és amelyekben minden újraolvasás során találhatunk valami újat, valami érdekeset. Hogy a választást megkönnyítsük, négy könyvet ajánlunk olvasóink figyelmébe.

J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek  A szerző illusztrációival (Magvető Kiadó)
A hobbit és A Gyűrűk Ura szerzőjének különleges mesemondói, illusztrátori és családapai oldalát ismerhetjük meg a Karácsonyi levelek című műnek köszönhetően. J. R. R. Tolkien 1920 és 1943 között minden karácsonykor levelet írt gyerekeinek Karácsony apó (a Mikulás angolszász megfelelője) nevében. A kézzel írt, gazdagon illusztrált levelek havas borítékokban érkeztek, és vagy a postás hozta őket, vagy a házban akadtak rá a gyerekek, akik sokáig nem is sejtették, hogy valójában apjuknak köszönhetik e különleges küldeményeket. Ezekből a levelekből a szerző halála után állították össze ezt a könyvet, amely Karácsony apó és segítője, Jegesmedve északi-sarki kalandjait ismerteti. A humoros és szórakoztató történeteik mögül azonban itt-ott felsejlenek a Tolkien-család mindennapjai, a húszas és harmincas évek világa, a második világháború fenyegető árnyai, de Tolkien nyelvek és írásrendszerek iránti szeretete is. A végeredmény így nem csupán a gyerekek számára érdekes, de a mesék mögé bepillantó felnőttek számára is izgalmas lehet. A szerző gyönyörű illusztrációi pedig olyan részletgazdagok, hogy a szövegtől függetlenül is megállhatják a helyüket a történetmesélésben.

Agatha Christie: Csillag Betlehem felett (Szent István Társulat)
Karácsonyi témájú versek és novellák a „krimik koronázatlan királynőjétől”? Az ötlet korántsem olyan abszurd, mint amilyennek elsőre tűnhet. Agatha Christie ugyanis sokoldalú szerző volt, és bár leginkább bűnügyi regényeiről ismert, munkássága valójában jóval gazdagabb volt ennél. A Csillag Betlehem felett című könyv ékes bizonyítéka ennek, hiszen a benne található hat novella legalább annyira meglepő és fordulatokkal teli, mint az írónő krimijei. Visszatérő motívum bennük, hogy az Úrral vagy küldötteivel való személyes találkozás hogyan változtatja meg a főszereplők személyiségét. Ez a találkozás néha sematikusabb, néha abszurdabb, de mindkét esetben valós mélységek jellemzik. A kötetben a próza mellett található még öt vers: olykor értelmezhetőek a novellákra adott reflexiókként, de önállóan is megállják helyüket. A könyv egyértelműen a felnőtt olvasóközönségnek íródott, annak ellenére, hogy bizonyos motívumai és megközelítései a gyermekbibliákat idézik. Bár a megtérés és az istenélmény minden korosztályban aktuális téma, ez a könyv elsősorban ugyanazt a közönséget célozza meg, akiknek Agatha Christie krimijei is szólnak – de mindenki más számára is jó szívvel ajánljuk.

Zászkaliczky Pál: A várakozás megszentelése – Napi elmélkedések adventtől vízkeresztig (Luther Kiadó – Harmat Kiadó)
Az adventi időszak egyszerre kezdet és vég. A naptári év a végéhez közelít, de az egyházi ünnepek sora ekkor kezdődik, így ebben a négy hétben kétféle idő találkozik össze, hogy kétféle eljövetel közeledtére emlékeztessen bennünket: Krisztus első és második eljövetelére. Időtlenség az időben, rendhagyóság az állandóságban, egyszeri az ismétlődőben, beteljesületlenség a beteljesültségben. Ezt a várakozást meg kell szentelnünk – ismerte fel ennek lelki igényét Zászkaliczky Pál, aki könyvében közös napi elmélkedésre hív bennünket. Nem kér tőlünk sok időt, csak mindennap néhány percet, amelyben elcsöndesedünk, és hagyjuk, hogy az ünnepvárás Jézus utáni vágyakozásunkká legyen. A kötet advent első vasárnapjától vízkeresztig minden napra kínál legalább egy igeszakaszt, egy ehhez kötődő elmélkedő írást, és egy személyes imádságot. Ezeket olykor versek és gyönyörű fotók is kísérik. „Jézus jön, Jézusunk, aki adventben s az idők végezetéig mindenkor máskor is keresi az övéit. Róla biztosan tudjuk, hogy nemcsak mi vágyakozunk utána, de ő is ugyanígy vágyakozik mindnyájunk után! Ne várjon hiába” – írja előszavában a szerző. Legyen hát ezért ünnep a közös várakozás!

Billy Graham: Szemeimet a hegyekre emelem – Áhítatok az év minden napjára (Harmat Kiadó)
Billy Graham személyét talán senkinek sem kell bemutatni. A világszerte ismert prédikátor és evangélista egyik életrajzírója szerint az elmúlt század egyik legnagyobb hatású igehirdetője lehetett, akinek prédikációin túl könyveiből is milliók erősödhettek meg a hitben. A 99 évesen elhunyt szerző több mint ötvenévnyi igehirdetői tapasztalatának egyik gyümölcse ez a klasszikussá vált könyv, amely 366 rövid áhítattal szeretné a figyelmünket Istenre, a hegyek és völgyek teremtőjére irányítani. Jézus Krisztus maga is számtalanszor vonult vissza dombokra és hegyekre, hogy erőt merítsen, mielőtt visszatérne a mindennapok völgyeibe. „A hegycsúcsokról látjuk meg az irányt, ott kapunk ihletet, de a gyümölcs a völgyekben terem” – írja Billy Graham a kötet előszavában, hozzátéve: mivel az események a völgyekben zajlanak, ott kell szolgálnunk az Urat. Ehhez a szolgálathoz adhatnak erőt azok az áhítatok, amelyek lelki hegycsúcsokként feltöltenek bennünket. A bibliai idézetekből, elmélkedésekből és imákból álló napi útravalók többnyire egyoldalasok, a nyelvezetük érthető, a gondolatiságuk könnyen befogadható. A könyv ennek köszönhetően szeretettel ajánlható bárkinek, aki szeretne mindennap megállni egy kis időre, és körbetekinteni a lelkében, mielőtt elindulna a völgybe vezető útja.