„Vannak vidékek legbelül”

Isten gyógyító és életre hívó jelenlétét tapasztalhatják meg a Művészetek Völgye összeművészeti fesztivál forgatagában, akik ellátogatnak a taliándörögdi LéleKzet Református udvarba. Interaktív programokkal, lelki tartalmakkal, koncertekkel és frissítő szódával várják a betérőket.

LéleKzet Református udvar – Beszív. Benntart. Kienged. Mert ugye kell az a kis lélekzetvételnyi? Tudod a nagy pörgésből a hűvös templompadba amikor beülsz. És észreveszed. Hogy itt kicsit nyom valami. Talán egy emlék ülepszik. Vagy hozzád ér egy kopott fal, egy dalszövegsor. Hogy a képek közt sétálós csendben dobog valami. Majd kilépsz a fénybe. Az udvar zsong, lüktet, ringat. És már tudod. Hogy beszív és kienged. Hogy élsz. Hogy van, aki éltet.

Ismét megnyitja kapuit a taliándörögdi LéleKzet Református udvar 2023. július 21–30. között a Művészetek Völgye fesztiválon. A házigazdák délelőtt 10:00 és este 18:30 között várják a töltekezni vágyókat művészeti és lelki programokkal: a templomban a LélekTájak interaktív kiállítással, a kertben pedig az Ablak a tájra irodalmi installációval, a minden korosztályt kreativitásra ösztönző Hagyj nyomot! alkotótérrel és egy frissítő itallal. Délutánonként művészetterápiás és igeolvasó műhelyek, fotóinstalláció, ambient zenetér, bibliodráma és improvizatív táncjáték színesíti a programot a református templomban és udvarán. A fellépők között lesz a Gézamalac gyermekzenekar, a Makám Műhely, a pápai Refis Bábozda, a Zámír Projekt, Szabó Mátyás és a Zsongom Együttes is.

Egy szimbólum – egy üzenet
Szabó György építész, udvargazda elmondta, az udvar gondolatkörét idén egy Kányádi-verssor adja: Vannak vidékek legbelül. „Ahogy a költő versfüzére, úgy mi is újabb és újabb tájait barangoljuk be az emberi lélek mélységeinek. Minden napnak lesz egy központi szimbóluma, egy-egy tájképi elem: hegy-völgy-nap-felhő, melyeket a Biblia nyelve is használ, miközben átvitt értelemben mindegyik egy-egy élethelyzet, életérzés megjelenítője. Rátekintünk, belelépünk, keressük benne az evangéliumot. Az Isten gyógyító, megújító, életre hívó akaratát, jelenlétét” – fogalmazott.

Ébreszteni és emelni a lelket
Az udvarban eltöltött napok lelki vázát a napindító Lélekébresztő és a napzáró Lélekemelő adják, hétvégén pedig a két vasárnapi istentisztelet. Szabóné László Lilla református lelkész, teológiai oktató, a Ráday Felsőoktatási Diákotthon vezetője elmondta: a reggeli lelkialkalom egy hagyományos református „tábori” áhítat, amelyet teológus fiatalok és érett református önkéntesek tartanak. A napzáró Lélekemelő pedig a művészek bevonásával alakított meditatív megálló, amely megkoronázza a napot. „Megszólaltatjuk az aznapi tematikát, kapcsolódunk az adott témát megjelenítő installációhoz, és felidézzük azokat a lelki tartalmakat, amelyek aznap a fesztiválozók bevonásával az udvarunkban születtek. Egy rendhagyó, előkészületet igénylő, mégis a Lélekre hagyatkozó emelkedés ez a Fentről kapott üzenet felé, hogy így adjunk hálát mindazért, amivel Isten minket és a betérőket gazdagított.”

A taliándörögdi református templom istentiszteleteinek zenei szolgálatát az udvarban fellépő művészek végzik. Első vasárnap Hajdú Zoltán Levente, a Református Missziói Szolgálat vezetője, a második hétvégén Szabóné László Lilla hirdet Igét.

LélekTájak a templomban
Vannak vidékek – LélekTájak címmel a fesztivál ideje alatt Egri Erzsébet tájképeit tekinthetik meg az érdeklődők a taliándörögdi református templomban. A közeli Várvölgyön élő és dolgozó idős festőművész meg nem lankadó odaadással örökíti meg újra és újra a körülötte lévő balatonfelvidéki tájat. Ihletettsége azonban nem elsősorban a környezetből, hanem felülről – belülről ered. Tájképei valójában egy belső lelki vidék kivetítései, a belső lelki tartalom magva pedig spirituális természetű, az Isten-kapcsolatból fakad. Így válik az általa festett Balaton-felvidéki táj az evangélium hordozójává, egyfajta szentfölddé.

A tárlatról maga a művész így ír: „Közvetlen, mindennap átélhető vizuális élményem a táj, amelyben élek. Ezt nem lefestem, hanem megfestem. Nem mintha lefesteni könnyű volna, hiszen mindig más és más arcát mutatja. A folyton változó táj szemlélése közben arra gondolok, hogy az evangélium miként vonatkozik rám. Úgy érzem, hogy a folyton változóban (vagy mögötte) ott van a változatlan, az állandó. Az időben az időtlenség. A történetek itt és most is történnek, az ’örök jelenben’. A kinyilatkoztatás itt és most is megnyilvánul.”

Szabó György udvargazda elmondta: „Jómagam lelkes csodálója vagyok Egri Erzsébet művészetének. Mély lelki rokonságot vélek felfedezni azzal, ahogyan Ő látja és láttatja az általam is szeretett Balaton-felvidéki tájat, a jól ismert dombokat, hegyeket és a mögöttük megvillanó víztükröt – a mi Szentföldünk Hórebeit, Sionjait, Golgotáit, és Galileai-tavát.”

Ízelítő a taliándörögdi LéleKzet Református udvar programkínálatából:

július 21., péntek 17:00 LélekTájak koncert és kiállításmegnyitó: Egri Erzsébet festő, Krúlik Zoltán és a Makám Műhely

július 22., szombat 16:00 a Gézamalac zenekar gyermekkoncertje

július 22., szombat 17:00 Krumplitragédia – a pápai Refis Bábozda előadása (játékidő: 50 perc)

július 23., vasárnap 10:00 zenés istentisztelet a Zámír Projekttel a református templomban, igét hirdet: Hajdú Zoltán Levente szóládi lelkipásztor, a Református Missziói Szolgálat vezetője

július 23., vasárnap 16:00 Nátán báránykája – a pápai Refis Bábozda előadása

július 23., vasárnap 17:00 A Zámír Projekt Utazós koncertje – Szabó Andris dalszerző és barátai

július 24., hétfő 16:00 Igeidő interaktív igeolvasó műhely – Jakus Ágnes, a Parókia portál főszerkesztője vezetésével

július 24., hétfő 17:00 Vannak vidékek verskoncert – Szabó Mátyás truebadur előadásában

július 25., kedd 15:00 Lelkünk tájai művészetterápiás műhely – Szabó György és Dorozsmai-Szabó Eszter vezetésével

július 25., kedd 17:00 Majd a kövek… vetített képes fotóinstalláció – Füle Tamás, a Parókia portál szerkesztőségvezetője alkotásaiból

július 26., szerda 16:00 Bibliológ dramatikus igetanulmányozó műhely – Szabóné László Lilla lelkipásztor vezetésével

július 26., szerda 17:00 Zsörk – dunántúli barkács ambient, zenetér, interaktív alkotóműhely – Holb Levente workshopja

július 27., csütörtök 16:00 Bibliodráma – Vadász Márta vezetésével

július 28., péntek 16:30 Lélektánc zenés improvizatív táncjáték – a Pápai Református Gimnázium TÁNCművészeti tagozatának csapata előadásában

július 29., szombat 16:30 Megérkezés – a Zsongom együttes akusztikus koncertje versmegzenésítésekkel és saját dalokkal

július 30., vasárnap 10:00 zenés istentisztelet a református templomban, igét hirdet Szabóné László Lilla lelkipásztor

A teljes programot és a programok részletes leírását ide kattintva olvashatja: MV | LéleKzet Református udvar (muveszetekvolgye.hu)

Az eseményekről szóló friss bejegyzéseket a Református udvar Facebook-oldalán követheti.

A LéleKzet református udvar programjai a Dunamelléki és a Dunántúli Református Egyházkerület, valamint a Református Közéleti és Kulturális Alapítvány támogatásával jöhetnek létre.

Képek: Füle Tamás