Videokurzus a kereszténységről

Elindultak az első INTRO kurzusok a református gyülekezetekben. A kereszténységet bemutató tematikus videokurzus nem hívő emberekkel ismertetné meg a bibliai narratívát. A szolgálat elindításához szükséges anyagokat Lovas Andrástól lehet igényelni.

„Az INTRO azoknak szól, akik készek elgondolkodni azon, hogyan értelmezhetjük életünket és jelenünket a Biblia fényében” – mondta érdeklődésünkre Lovas András református lelkész, egyházkerületi missziói referens, az INTRO kurzus egyik megálmodója. A sorozat hangvételében és tematikájában egyaránt a direktebb evangélizációs kurzusok – például az Alpha vagy a Keresztkérdések – elé sorolható, célja a nem hívő emberek megszólítása.

Méghozzá egy különleges időszakban. A koronavírus-járvány okozta világméretű megrendülés nemcsak a kultúrát és a gazdaságot, de az emberi élet legszemélyesebb rétegeit is érinti. Ezért kezdték el két másik református lelkésszel, Harmathy Andrással és Püski Dániellel kidolgozni az előadás-sorozatot. „Ez a helyzet az evangélium felé is nyitottságot eredményez. Nem tudjuk, meddig marad velünk ez a nyitottság, de a gyülekezeteinknek meg kell szólítaniuk azokat, akik készek megismerni az evangélium kérdéseinkre és kételyeinkre adott válaszait.”

Szolgálati közlemény: akik cikkünk megjelenése napján vagy másnap küldtek üzenetet az INTRO honlapján keresztül Lovas Andrásnak a videokurzus elindításáról, kérjük, ismételjék meg, mint megtudtuk, szerverhiba miatt az üzenetek elvesztek.

A 25 perces videófelvételeken a lelkészek először a bibliai nagy történetet vázolják fel, majd a korunkat alakító és sok sebből vérző nyugati kapitalizmus történetét. Szó esik arról, mi a szerepe a hitnek és a tudománynak a valóságban a bibliai narratíva szerint, végül pedig arról, hogyan keretezi át a bibliai történet a munka, a társas kapcsolatok és a szenvedés jelentését. A résztvevők a videók megtekintése után a felvetésekről vezetett módon beszélgetnek hétről hétre.

Ha a csoportok személyesen nem találkozhatnak is, az online térben könnyen tarthatják a kapcsolatot. A kurzust különösen olyan gyülekezetek figyelmébe ajánlják, amelyek tagjai már vettek részt „Tanúim lesztek” kurzuson. Noha ez nem feltétele INTRO-kurzusok indításának, a hívő csoportvezetők mégis könnyebben megérthetik az új kurzus gondolatvilágát, ha már ismerik az anyagot, amelyre épül.

A csoportvezetők feladata mederben tartani a beszélgetést, hogy a résztvevők együtt gondolkodhassanak a hallottakról, és annak kapcsán felismeréseik születhessenek. „Az elsődleges cél nem a konfrontáció, azaz nem úthengerként szeretnénk a keresztény tanítással földbe döngölni minden más meggyőződést. De nincs okunk szabadkozni vagy mentegetni a keresztyén hitet. Inkább házigazdákként, akik otthon vannak saját világukban, nyitjuk meg ajtónkat minden érdeklődő előtt, igyekezve őket be is hívni lelki otthonunkba. A csoportvezető mellett jó, ha van legalább még egy hívő tagja a csoportnak, aki imádságban hordozza a beszélgetéseket és a résztvevőket. Az előadásokban az egyik fő eszközünk a kérdésfelvetés. Ez nyit ajtót az érvelés előtt – ami természetszerűleg konfrontatív, és ami végig a repedések mentén halad: sok minden megkérdőjeleződik mostanság, és mi ebben az elbizonytalanodásban kívánjuk bátran felmutatni a keresztény alternatívát. Emellett szeretnénk sóvá is lenni, azaz minden előadást egy jól elhelyezett kihívással megfűszerezni, hogy aki részt vesz, szomjas legyen a párbeszédre, kívánja és keresse a beszélgetőtársak közösségét” –  írják a kurzus kidolgozói.  Bővebb leírást az INTRO kurzusról itt olvashatnak (a fájl a gyülekezetek mélyebb megértését szolgálja, és nem a meghívottak számára készült).

Az induló csoportok tapasztalataira számítva az INTRO kurzust kidolgozó lelkészek később tovább finomítanák a kurzus anyagát. Amennyiben valaki szeretne bővebb információt, mert INTRO-csoport indítását fontolgatja, a honlapon keresztül jelezheti Lovas Andrásnak, aki elküldi a regisztrációs linket és a szükséges jelszavakat.