Zarándokúton

Pontosan egy zarándok sem tudja, hogy mi hívja elő az útra, mi készteti, hogy megtegye az első lépéseket, készüljön, felmérje a terepet, magát, a lehetőségeit és elinduljon. 

Járjátok körül Siont, kerüljétek meg, számláljátok meg tornyait!
Jól nézzétek meg bástyáit, járjátok be palotáit, hogy beszélhessetek róla a jövő nemzedéknek.

Zsolt 48,13-14

Még azt sem mondhatjuk, hogy egyértelműen valami belső késztetés mozog az emberben, ami űzi és hajtja valami magasabb rendű elérésében. Egy zarándokútra sok motiváció késztethet. Vannak klasszikusnak mondhatók, melyek évszázadok óta mozdítják ki a megszokott életritmusukból az útra kelőket, mint például valami régóta látni vágyott szent hely felkeresése, bakancslistás helyre való eljutás vágya, de motiválhat valakit a bűnbánat, a csend megélése, a magány megélése, egy életválság átgondolása, új út, új életcél keresése.

A bibliai zarándokokat a belső kötelesség is hajtotta, amikor egy évben egyszer felkeresték Jeruzsálemet, felmentek a fővárosba családostul, és maga az út élménye, a fokozatos eljutás, a megérkezés, a másokkal való találkozás örömteli ünnepé formálódott, amikor a fővárost körülölelő hegyek tetejéről megpillantották a templomot, és az egész keleti nyüzsgést árasztó, zsúfolt utcákat, piacot, falakat és házakat. Azóta is minden zarándok hasonlót él át, akár egy reformációs utakat bejáró kiránduláson, mint azt sokan átélték az utóbbi hetekben, akár a hegyek és völgyek közt túrázó fiatalok spirituális tartalommal teli vándorlásain, akár valami nagyobb szent hely felkeresésére irányul a mozgásunk. Ahogy egy énekünk meg is fogalmazza, így érdemes elindulni: „Zarándok módon járva, legyen kezünk üres;” (RÉ 455).

A zarándokút minden élménye mellett emlékeztet bennünket arra, hogy a föld életben is zarándokok vagyunk, egyszer beléptünk a létbe, mozgunk, játszunk, tanulunk, buzgólkodunk, dolgozunk, közben sok utat bejárunk, majd egyszer megérkezünk oda, ahol Isten helyet készített nekünk. Ezért minden zarándok kiábrázolja a hit útját az indulástól az úton lételen át a megérkezésig.

A zarándoklatnak egy célja van: találkozni Istennel. Különleges időt, amit ma talán úgy fogalmazunk: minőségi időt tölteni Istennel, olyan helyen, ami nagyon is Rá emlékeztet, ami meghatározó találkozási pont Vele. Hiszen éppen az a lényeg, hogy Ő már az út kezdetétől velünk van, velünk járja végig, amit csak mi élhetünk meg, és fogad bennünket a célban. Ezért van a megérkezésnek egy különös varázsa, hiszen fáradtan, kimerülve, sebzetten, porosan, de megérkezünk és beérkezünk. Isten meghív minket az Ő közösségébe, asztalt terít, vacsorát készít, és közösségébe fogad.

 

Járjátok körül Siont! címmel szentföldi tanulmányi kirándulás, zarándoklat lesz 2017. november 5-11. között az MSE Tours szervezésében, Bölcsföldi András spirituális vezetésével.

Miért is érdemes felkeresni a Szentföldet?

  • Életre szóló élmény. Megmarad minden, amit az ember ott átél.
  • Ha valaki szeretné jobban megismerni a Szentírást, Jézus életének helyszíneit, az első keresztyének életét, és általában a Biblia világát, Izrael mai életét, akkor megéri felkeresni a szent helyeket.
  • Spirituális és lelki élmény mindazoknak, akiknek ez is fontos szempont.

Az út előnyei:

  • Az MSE Tours ismert utazási iroda, teljes mértékben megbízható. A kisebb irodák közé tartozik, de előszeretettel szervez utakat Izraelbe, közel-keleti országokba. Jelentősek a vallási turizmus tárgykörébe eső útjaik is. Az általuk szervezett út biztonságos, a program garanciális. (Vannak olcsóbb, de rosszabb összeállítású szentföldi utak.)
  • Ismert és nagyon jó (a legjobb) idegenvezető Pál Tibor személyében, aki megfelelően ismeri és jól tanítja Izrael történelmét, földrajzát, társadalmi viszonyait, szokásait, mindenben tájékozott (teológiában is), számtalan csoportot vezetett, ezen belül vallásiakat is.
  • Bölcsföldi András református lelkész biztosítja az út lelkiközösségi és spirituális részét, ami nem elhanyagolható egy ilyen kirándulásnál. Többször vezetett már csoportot a Szentföldre is, összesen hétszer járt ott, ismeri a fontosabb és megtekintésre érdemes helyeket.

Az út programja és költségei olvashatók a mellékletben.  Az ország egyébként biztonságos, barátságos és nagyon szép!
Információk, kérdések: bolcsfoldi.andras@gmail.com vagy Facebookon is.

 

Képek: Füle Tamás

 

 

 

 

Csatolt állományok