Élményszerű tehetséggondozás

Kutatóközpontokba, múzeumokba és történelmi helyszínekre is ellátogattak a Talentum Szaktárgyi Tehetséggondozó Programban részt vevő diákok nemrégiben. Négy, jelentős szakmai tapasztalattal és kiemelkedő eredménnyel bíró szaktárgyi team látta el a tehetséges fiatalok fejlesztését az idei tanévben is. A biológia és történelem iránt érdeklődő diákokkal és mentoraikkal márciusi rendezvényükön, a budapesti Baár–Madas Református Gimnáziumban találkoztunk.

A tehetséges tanulók szaktárgyi tudásának fejlesztését és szemléletük formálását elősegítő Talentum Szaktárgyi Tehetséggondozó Programban részt vevő diákok hatékony felkészítést kapnak az emelt szintű érettségire és az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyre (OKTV) is.

A tehetségfejlesztő hétvégéken módjukban áll az adott tudományterület új kutatási eredményeinek megismerése, lehetőségük nyílik a gyakorlati tapasztalatszerzésre tudományos műhelyekben, egyetemeken, kutatóintézetekben és múzeumokban. A programban részt vevő szakmai vezetők kiemelt feladatnak tekintik a kutatópálya iránti érdeklődés felkeltését.

A célirányos fejlesztés során fontosnak tartják az azonos érdeklődésű diákok közötti kommunikációt, a református gimnáziumokba járó tehetséges tanulók közötti aktív kapcsolatot is. Lényeges, hogy mindezek szervesen illeszkedjenek a keresztyén értékrendbe, hiszen mára a református tehetségfejlesztés széleskörű és országos szintű. Jelenleg a harminchét református középiskola mintegy feléből, nyolcvanhárom diák vett részt az idei tanévben megrendezett tehetségfejlesztő hétvégéken.

A tanulói motivációs levél, a tanulmányi előmenetel, a kiváló versenyeredmények és az egy-egy tudományterület iránti kimagasló érdeklődés sokat számított az egy-egy tanévre szóló programba való bekerüléshez. A szaktanárok biztatása és ajánlása tette lehetővé, hogy a fiatalok pályázzanak erre a kivételes lehetőségre.

Tombor László, a Talentum Programot gondozó, Református Tehetséggondozó Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: alapítványuk 2021-ben indította el ezt az egyedülálló és tudományosan megalapozott tehetségfejlesztő programot az ígéretes fiatalok számára. A Nemzeti Tehetség Program pályázatát elnyerve több millió forintos eszközfejlesztést valósítottak meg, valamint ebből finanszírozták a diákok számára szervezett rendezvényeket (az előadásokat, az intézményi látogatásokat, az étkezést, a szállást és a program más felmerülő költségeit). Elkészültek első saját kiadványaik is, amelyeket szintén az elnyert pályázati támogatásból finanszíroztak.

A kuratórium elnöke örömmel mutatta a napokban megjelent legújabb biológia- és történelem-feladatgyűjteményeket. Kiemelte, hogy a fiatalok szakmai irányítását végző tanárok a tehetséggondozásban élen járó, országos hírű, tapasztalt és kiváló versenyeredményeket felmutató pedagógusok: Uherkovich Zoltán, Horváth Zsolt, Vetlényi Dávid biológiából; Szabados László, Csobán Pál és Márkus Gábor történelemből; Berecz János, Horváth Norbert és Tófalusi Péter fizikából; Gavlikné Kis Anita, Dóka Erzsébet, Búzásné Nagy Gabriella és Tóth Imre kémiából.

A résztvevő diákok lelkesek, szorgalmasak és elkötelezettek. A szakmai koordinátorok négy tehetségfejlesztő hétvégét töltöttek el velük az idei tanévben, Budapesten, Hódmezővásárhelyen, Miskolcon és Kiskunhalason. A márciusi budapesti találkozón két szakmai napon vettem részt. Pénteken este a Baár–Madas Református Gimnáziumban rendkívül érdekes biológia előadásokat hallhattam, majd másnap a történelemkurzus résztvevőit kísértem el a budapesti Terror Háza Múzeum vezetett kiállítására.

Közben, amikor lehetőségem volt, a diákokkal beszélgettem. „Azért jelentkeztem ide, mert mindig nagyon szerettem a biológiát, ezen a vonalon szeretnék továbbtanulni. Azt már általános iskolában tudtam, hogy biológiával akarok foglalkozni. Most már azt is, hogy fogorvosnak készülök. Itt még több tudást szerezhetek, sokat gyakorolhatok, és megismerhetek másokat, akiket szintén ez a terület érdekel” – kezdte Bori.

„Én azért vagyok itt, mert az akkori végzősöktől már tavaly hallottam erről a programról. Eldöntöttem, hogy én is szeretnék ezen részt venni. Itt fejleszthetem a biológiatudásomat, hiszen orvos szeretnék lenni. Szerintem az itt tanultak sokat tesznek hozzá a tantárgyi ismereteimhez, amit az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen is jól fel tudtam használni” – számolt be egy kisvárdai gimnazista fiú.

„Azért jöttem ide, mert kiskorom óta érdekel a történelem, és eredményes emelt szintű történelmi érettségit szeretnék írni. Nemzetközi tanulmányok szakra készülök” – felelte kérdésemre Balázs Tatáról. Luca jogász szeretne lenni. Laura pedig azt gondolja, hogy a történelemtanulással – különösen a Talentum Program résztvevőjeként – napjaink társadalmi helyzetére és a jelenlegi problémákra is nagyobb rálátást kaphat diákként: „Több nézőpontot megismerhettünk a diákelőadásokon és neves egyetemi előadóktól egyaránt.”

Abban mindnyájan egyetértettek, hogy a programban való részvétel egyben felelősségvállalás is. „Amit elkezdünk, azt végig kell csinálnunk” – mondták. Volt, aki bevallotta, hogy az érettségire való plusz készülés miatt tartott attól, hogy nem lesz elég ideje. Aztán rájött, hogy itt is csak tanul, és most már úgy nyilatkozik, nagyon megérte.

A résztvevők a szóbeli érettségihez is hasznos tanácsokat kaptak, szó volt a tételekről és a vizsga menetéről is. A sok új ismeret és készség elsajátítása hozzátesz a tudásukhoz – vallják.

Úgy éreztem magam közöttük, mintha egy összeszokott, egymást jól ismerő osztályközösségben lennék. Aztán megtudtam, hogy szinte nem is ismerik egymást. A péntek estétől vasárnap délig tartó hétvége feszített tempót diktáló órarend szerint zajlik. Esténként, az étkezési időben és egy-egy közös külső programra utazás alkalmával nyílik lehetőség az ismerkedésre és a beszélgetésre. Láthatóan komolyan veszik a feladatukat, és közben nagyon figyelnek egymásra. Értékesnek tartják a többiek prezentációit.

A fiúkat a közös sportolás, a mozgás igénye gyorsabban összehozza. Esténként lelkesen fociznak vagy kosaraznak.„Itt végre olyan közösségben vagyok, akiket ugyanúgy érdekel a történelem, mint engem, és végre jókat tudok velük beszélgetni” – fogalmazta meg többek érzését Bulcsú Kecskemétről.

A Református Tehetséggondozó Alapítvány rendkívül szerteágazó tudásanyagot kínál a diákoknak a Talentum Programon keresztül. A részt vevő fiataloknak most is lehetősége volt betekintést nyerni néhány tudományág kulisszái mögé, vagy eljutni olyan helyszínekre, intézményekbe, amelyekben laikusok még nem nagyon jártak.

„Amikor nem a tanteremben tanuljuk a történelmet, az sokkal maradandóbb. Több múzeumban jártunk, ma éppen a Terror Házában vagyunk egy vezetett látogatáson. A múltkor az Országházba mentünk. A Rózsadombon ismert történelmi személyiségek házai előtt sétáltunk. Amikor a Kádár-villa előtt azt hallottuk, hogy egy lányt azért zártak börtönbe, mert Kádár háza előtt állt egy autóval, az sokkal közelebbi tapasztalat és jobban meg is érint bennünket, mint a tankönyvi beszámolók” – mesélte egy tatai diáklány.

A professzorok előadásai sokkal mélyebben és részletesebben tárnak fel egy-egy kisebb témát. A gimnáziumban nagyobb általánosságban tanuljuk a történelmet” – vélekedett Luca Nagykőrösről.

„Velem az a vicces sztori történt, hogy elvesztem a Parlamentben, ott ragadtam a könyvtárban, míg a többiek már régen továbbmentek. Ez biztos nem véletlen, mert történelmet és politológiát szeretnék tanulni” – tette hozzá nevetve egy újpesti gimnazista fiú.

Talán a legkülönlegesebb élményben a Gödöllői Református Líceum diákjainak volt részük. Ezt Ági osztotta meg velem: „Az egyik hétvégén ellátogattunk a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetbe, én a neurológia iránt érdeklődöm. A kutatók lehetővé tették, hogy újra visszamehessek és az érdeklődési köröm szerint tanulhassak, ez számomra hatalmas dolog volt. Ezt követően az Amerikai úti Idegsebészeten jártunk. Az igazgató fantasztikus előadást tartott, és még azt is felajánlotta, hogy az új műtők átadása után elmehetünk megnézni a műtéteket. Azóta már láttunk két gerincműtétet és több agyműtétet is. Nekem ez hatalmas élmény volt, mert orvos vagy kutatóorvos szeretnék lenni.”

Amíg ezekkel a fiatalokkal töltöttem az időt, többször feltettem magamnak azt a kérdést: vajon honnan van bennük ennyi tudatosság tizenhét-tizennyolc évesen? Az biztos, hogy nem kevés talentummal rendelkeznek és már többen azt is tudják, hogy mit kezdjenek vele. Egy másik gödöllői diáklány ezt így fogalmazta meg: „Engem az motivál, hogy az embereken segítsek és fontos tagja szeretnék lenni a társadalomnak. Az orvosi hivatást választom, és ezt a szakmát úgy igyekszem megtanulni, hogy közben a hitemet látom benne.”

Badics Katalin
Képek: Benkő Mihály, Uherkovich Zoltán