A jövő könyvtára

Több mint harmincezer könyv várja olvasóját a Török Pál református püspökről elnevezett könyvtárban a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán. A biblikum- és kutatásközpontú intézményben nemcsak egyediségre törekszenek, hanem arra is, hogy a jövő könyvtárává váljanak.

Elkészült a Hittudományi Kar kis díszterme, amelyet Tóth Kálmán teológiai professzorról neveztek el, valamint a hetvenes években alapított kari könyvtár új helye, amely Török Pál református püspök nevét viseli. A budapesti teológiának a Károli-egyetem megalakulása óta ez volt az első jelentős fejlesztése – mondta a kar dékánja az ünnepélyes megnyitón május 12-én. A beruházás mintegy 33 millió forintba került, melyből 10 milliót a Dunamelléki Református Egyházkerület, 23 milliót az egyetem biztosított. Zsengellér József dékán az előzményekről szólva elmondta, hogy négy évvel ezelőtt vált tarthatatlanná a kari könyvtár helyzete, ezért terveztek újat helyette. 2012-re elkészültek az új könyvtár tervei, majd megkezdődtek a munkálatok, a kivitelezés pedig a napokban fejeződött be. Az építkezést Varga László, a teológiának otthont adó Ráday utcai székház igazgatója „vezényelte le" egy nyár leforgása alatt. A dékán köszönetet mondott munkájáért Varga László főigazgatónak, valamint Szabó Erika könyvtárvezetőnek, akiről úgy fogalmazott, hogy „az Úristen küldte hozzánk életének ebben a különös időszakában. Szervező és irányító munkája nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy a könyvtár az akkreditációs vizsgálat napjára a könyvekkel otthonosan berendezve várja a bizottságot."

 

Szellemi forrásvidék
Bogárdi Szabó István püspök köszöntő beszédében – a többi közt – arról szólt, hogy a könyvtár létesítése talán az utolsó pillanatban hívja fel az ifjúság figyelmét a könyv fontosságára.
„Tanítóként mondom, más teológiákon is azt tapasztalom, hogy napjainkban okostelefonokkal próbálják helyettesíteni a könyvet, mert néhány gomb megnyomásával könnyen érkezik az információ. Olyan kulturális kondíciók között élünk, amikor az olvasás mint gyönyörűség, mint munka, kezd eltűnni a civilizációnkból."
A professzor azt kérte a leendő lelkipásztoroktól, hogy tisztes munkának a tanulást, a készülést, a könyvek olvasását és az azokról való vitát tekintsék.
„A jó pap holtig tanul. Ha pedig nem tanul, nem végezte el kötelességét, amire Isten elhívta őt. A lelkipásztor szellemi ember, szellemi forrásvidékeken jár, ami a könyvtárban kezdődik" – tette hozzá a püspök.

 

Az információ a lényeg
A könyvtár kialakításában elengedhetetlen szerepük volt a teológusoknak, akik hónapokon át kitartóan pakolták, dobozolták a könyveket, emellett bútort bontottak, takarítottak, szerveztek. Nagy József ötödéves teológushallgató arról beszélt a Parókia portál mikrofonja előtt, hogy valódi közösségé formálódott a csapat, akik részt vettek a nem kevés munkában.
„Az új emberi kapcsolatok kialakulása nagy nyeresége volt ennek a feladatnak. Bár adódtak nehézségek a munkában, mégis nagyon örülünk, hogy létrejött a könyvtár. Éppen szerettem volna magamnak erre a félévre munkát keresni, valami hasznosat akartam tenni" – tette hozzá. Nagy József úgy véli, másodlagos kérdés az, hogy a könyv papír- vagy digitális alapú, a cél az, hogy az információ eljusson az olvasóhoz.

A teológusokkal együtt sikerülhetett
Szabó Erika könyvtárvezető az elmúlt húsz évben a Károli-egyetem valamennyi könyvtárának kialakításában részt vett. Az Hittudományi Kar kérte fel az új Török Pál Könyvtár elkészítésére, amelyet a Ráday utca 28. szám alatt két régi tanterem helyén alakítottak ki. A könyvtár anyagának egy részét a Közép-európai Missziói Tanulmányi Intézet felszámolt könyvtárának könyvei képezik.
Ha nem lettek volna teológusok, nincs könyvtár – kezdte a beszélgetést Szabó Erika, aki hónapokon át közösen dolgozott a hallgatókkal a könyvtár elkészítésén.
"A könyvtár azonban még nincs kész, a valódi szakmai munka most indul. Egy könyvtár a benne lévő könyvek minőségétől és a benne lévő lélektől jó. A működtetőnek fontos kell hogy legyen a szolgáltatás, az, hogy bárki lép be az ajtón, kapjon tájékoztatást, még akkor is, ha nem találta meg a keresett könyvet. Könyvtárunk már a jövő könyvtára lesz, hiszen a könyvek mintegy 30 százaléka elektronikusan feldolgozott. Önálló szervert működtetünk majd csak azért, hogy a lelkésznemzedékek által korábban összegyűjtött anyagok elektronikusan is elérhetők legyenek."
Szabó Erika szerint a 21. században is van létjogosultsága a nyomtatott könyveknek, a szakember feladata pedig az, hogy megtanítsa a diákoknak, mit fogadhatnak el etalonnak.

A Török Pál Könyvtár hétköznaponként este 11 óráig várja az olvasókat.


Fekete Zsuzsa
Fotó: Füle Tamás