A pásztorbot és a vessző

Beiktatták tisztségébe Szabó Ferencet, a Dunamelléki Református Egyházkerület legfiatalabb esperesét. A harminchat éves lelkipásztor a leköszönő Agyagási Istvánt váltja a vértesaljai egyházmegye élén. Az elmúlt hétvégén az egyházmegye közgyűlésén tette le esküjét az esperes a többi vezető tisztségviselővel a mányi református templomban.

Amit te odaadsz
Az ünnepi istentiszteleten Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Az egyházvezető igehirdetésében úgy fogalmazott: „ Az esperes az a fiú, akinek öt kenyere és két hala van" - ezzel utalt arra a bibliai történetre, amikor a Jézust körülvevő tömegből egy kisfiú szerény elemózsiáját szaporította meg és osztotta szét az embereknek Jézus. Az egyházvezető azt mondta: „Tegyétek Jézus kezébe, amitek van. Ez ennek a történetnek ez a lényege. (...) Ne aggodalmaskodjatok, mindig jut. Amit te odaadsz igaz, tiszta szívedből, azt Jézus megsokasítja. Jézus azt akarja, hogy add oda az életedet, oszd szét, amit tőle kaptál, higgy Őbenne és üdvözülsz. Nem mi megyünk az üdvösség felé, hanem az üdvösség jön felénk. Isten országa jön."- mondta a püspök.

Karbantartás
„Szabó Ferenc vagyok, Krisztus szolgája. Vértesaljai, bicskei származású, háromgyermekes családapa, férj; mányi lelkész és Isten kegyelméből a Vértesaljai Református Egyházmegye esperese - kezdte esperesi székfoglalóját Szabó Ferenc. A lelkipásztor azt mondta, hogy szolgálatát az Apostolok cselekedetei 20. rész, 28. versében olvasható Ige határozza meg: „Viseljetek gondot tehát magatokra és az egész nyájra, amelynek őrizőivé tett titeket a Szentlélek, hogy legeltessétek az Isten egyházát, amelyet tulajdon vérével szerzett." A lelkipásztorokhoz szólva úgy fogalmazott: „Engedjétek, hogy karban tartson benneteket a legnagyobb lelki szervizes, a mi Urunk Jézus Krisztus. Esperesként szeretném biztosítani az időt és lehetőséget a feltöltődésre, ehhez minden eszközt megadva. Tudjátok, ha egy autóban nem cserélnek olajat, a motorja besül; viselj gondot magadra! Viseljetek gondot magatokra és az egész nyájra.

Pontosság
Szabó Ferenc szólt arról is, hogy szeretné, ha őszinte, egyenes, egyszerű beszéd jellemezné a kommunikációjukat, valamint csapatmunkában keresnék a választ a felvetődött kérdésekre. „Számítok minden lelkész és gyülekezet jobbító szándékú véleményére és tevékeny munkájára. Ahogy elöljáróink jó példával jártak, tervezzük gondnok úrral együtt mi is, hogy végiglátogatjuk az egyházmegye lelkészcsaládjait és gyülekezeteit. Mint az egyházmegye kronométere, várom a pontosságot és a precizitást, jó volt látni már az első héten, ahogy a lelkészek a hittanos adatszolgáltatásban serénykedtek, dolgoztak. Ezt a pontosságot várhatjátok tőlem is"- tette hozzá.

 

Nemzeti értékek
A vértesaljai esperes fontosnak tartja, hogy a 21. században a magyar nemzet részeként szolgálhatnak.
„Isten igéjével összhangban fontosnak tartom, hogy nemzeti értékeinket megtartsuk és ápoljuk. Egyik fóruma ennek a testvér-egyházmegyei kapcsolat, melyet szeretnék megerősíteni. Fontos, hogy megtaláljuk a vidéki posztmodern ember lelkéhez, életéhez az utat. Úgy hirdessük Isten igéjét, hogy az elérjen az emberekhez, ezért képezzük tovább magunkat mi, lelkészek is."

A pásztorbot és a vessző
(...) „Isten szava meghatározza az egymás felé való viszonyulásunkat, ez a szeretet köteléke. Az imént tettünk fogadalmat arra, hogy egyházunk törvényeit megtartom és megtartatom. Azért imádkozom, hogy Isten adjon bölcsességet a szeretet kötelékének erősítésében és a törvények megtartásában, megtartatásában. Kérem Isten bölcsességét, hogy a szeretet által megoldható dolgok és a fegyelem, a törvény alá eső dolgok között mindig meglássam a különbséget. Isten adja, hogy a pásztorbot és a vessző soha ne cserélődjön fel kezemben. Kedves Testvérek! Szolgálatunk lecsupaszított eszenciális valósága, hogy lelkeket mentsünk Krisztusnak az Ő kegyelméből. Minden ezért van: az egyház és az egyházmegye is, hogy ennek a szolgálatnak az előterét és hátterét biztosítsa. (...) Esperesként nem tehetek mást, mint hogy ezt a szolgálatot előmozdítsam, támogassam, segítsem.
Szabó Ferenc vagyok, öt kenyerem és két halam van. Ma mindezt átadom Jézus kezébe. Gyertek velem a csodák útján."

Precizitás, fokozott munkatempó
A Vértesaljai Református Egyházmegye közgyűlésén Mány polgármestere, Szabó Zoltán is köszöntötte az új esperest. A település első embere azt mondta: Szabó Ferenc optimizmusa, derűje sokszor átsegítette a nehézségeken a közös munkában. Az esperest precizitás, fokozott munkatempó, pontos irányok, pontos tervek és célok jellemzik.
"A presbitériumnak - amelynek én is tagja vagyok - időnként össze kell szedni magát, hogy követni tudjuk Ferencet. Ezt az egyházmegye lelkészei és munkatársai is rövidesen megtapasztalhatják. (... ) A mányi gyülekezetben és presbitériumban rám mindig számíthat" - zárta gondolatait a polgármester.

 

A közgyűlésen az esperes mellett fogadalmat tett a többi  tisztségviselő is: az egyházmegye gondnoka és két főjegyzője, majd a lelkipásztorok mondtak rájuk áldást. A leköszönő esperes, Agyagási István Péter első levele 4. rész 11. versével mondott áldást utódjára: „ha valaki prédikál, úgy mondja szavait, mint Isten igéit, ha valaki szolgál, úgy szolgáljon, mint aki azt Istentől kapott erővel végzi, hogy mindenkor Isten dicsőíttessék Jézus Krisztus által, akié a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké. Ámen." 

Az ünnepi közgyűlés szeretetvendégséggel ért véget.

Fekete Zsuzsa
Fotó: Tót Zoltánné Rózsa