Adj egy évet!

Európa-szerte várják a magyar fiatalokat önkéntes diakóniai szolgálat végzésére keresztyén gyülekezetek, intézmények és szervezetek. Hajléktalanok, idősek, fogyatékosok, gyerekek és menekültek között is végezhetnek tíz hónapos vagy egyéves önkéntes szolgálatot a 18-30 év közötti magyarok. Az érdeklődők január 31-ig adhatják le jelentkezésüket a református Önkéntes Diakóniai Év (ÖDÉ) Programirodánál.

„Adj egy évet az életedből Krisztusnak!" - ezzel a jelmondattal buzdította önkéntes szolgálatra a fiatalokat a második világháború után egy német evangélikus püspök. Felhívásával jótékony lavinát indított el, hiszen az ötvenes évektől egyre több önkéntest kezdtek foglalkoztatni a nem egyházi civil szervezetek is. Az önkéntesség az Európai Unióban máig nagy népszerűségnek örvend, különösen tőlünk nyugatabbra, ám ma már hazánkban is számos lehetőség nyílik az önkéntes segítségnyújtásra. A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány Önkéntes Diakóniai Év (ÖDÉ) Programirodája 18 és 30 év közötti fiataloknak ad eligazítást, hogy megtalálják a segítségnyújtás számukra legmegfelelőbb formáját. Az önkénteskedni vágyók Európa számos országa közül választhatnak - mondta el érdeklődésünkre Závodi Emese lelkipásztor. Az ÖDÉ programvezetője lelki utazásként írta le a tíz hónapos, illetve egyéves önkéntes utakat.

„Nemcsak fizikai utazásról van szó, hanem intenzív tapasztalatszerzésről is.
Elsősorban saját magukat ismerik meg jobban az önkéntesek: hol vannak a határaim, mire vagyok képes, mire nem, ki vagyok én egyáltalán. De megismernek egy másik kultúrát is, amire turistaként nem lenne mód ugyanabba az országba, sokkal kevesebb időre elutazva. Személyes, baráti kapcsolatok kialakítására is lehetőségük nyílik, és vannak, akiknek a jövőjükre nézve is gyümölcsöző ez a néhány hónap. Mivel különféle felekezetekhez tartozó partnerintézményekhez és -szervezetekhez kerülnek, Istennel is találkoznak."

Nagy-Britanniába, Olaszországba, Németországba, Ausztriába, Franciaországba, Belgiumba, Hollandiába, Dániába, Csehországba, Lengyelországba, Szlovákiába és Erdélybe is jelentkezhetnek az érdeklődők - ismertette a programvezető. A fiataloknak diakóniai szolgálatokra nyílik lehetősége ezekben az országokban többek között idősek otthonában, iskolában és fogyatékosotthonban.
„Angol nyelvterületen gyülekezeti munkában is részt vehetnek az angolul jól beszélők anglikán, metodista vagy más protestáns közösségekben. A dél-olaszországi valdens gyülekezetek komoly diakóniai és menekültügyi missziót folytatnak, ebbe is be lehet kapcsolódni."


Önkéntes a Kolozsvár környéki Mérán

Szakismeretre és magas szintű nyelvtudásra nincs szükség a külföldi önkéntességhez, csupán elkötelezettségre - mondja Závodi Emese.
„Az alkalmas bármely feladatra, aki eldönti, hogy ezt szeretné csinálni. Indulás előtt azért érdemes ellátogatni egy idősotthonba, ha valaki például idősek között szeretne szolgálni. Minden önkéntes kap majd mentort is, aki az önkéntes diakóniai év kezdetétől a végéig kíséri, betanítja, segít problémás kérdésekben."

Az ÖDÉ segítségével évente 70-80 fiatal vállal önkéntes szolgálatot Európa országaiban. A legtöbben az érettségi utáni helykeresésben vállalkoznak a hosszabb, külföldi szolgálatra. Bár az önzetlenség hozzátartozik az önkéntességhez, sokaknak visszatartó erő lehet mégis, hogy tanulmányaikból vagy munkával töltött éveikből egy kiesik. Számukra kárpótlás lehet, hogy az önkéntes diakóniai év végén az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) által támogatott projektekben részt vevők ún. youthpass igazolványt kapnak, amely az Európai Unió területén tanúsítja, milyen kompetenciákat sajátított el a résztvevő a szolgálati ideje alatt.


Német önkéntes Budapesten

Az idei önkéntes programok augusztus végén, szeptember elején kezdődnek. Az ezekben részt venni kívánó fiatalok január 31., szombatig jelentkezhetnek elektronikus úton az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda honlapján. A jelentkezők bejelölhetik, mely országokba utaznának el legszívesebben, és az általuk szívesen végzett szolgálatok sorrendjét is felállíthatják.

A február végi-március eleji felvételi beszélgetésre a partnerszervezetek képviselői is eljönnek, akik felvázolják a jelentkezőknek, milyen szolgálati lehetőségek közül dönthetnek. A felvételi beszélgetés költségeit a jelentkezők állják, ahogy a kiutazást is, azonban az önkéntes diakóniai év közben a szállást és az étkezést a fogadó szervezet biztosítja. Az önkéntesek biztosítására is gondoskodnak, de a tanulói jogviszonnyal nem rendelkező jelentkezők társadalombiztosítását itthon távollétükben is fizetni kell.

További részletek az ÖDÉ Programiroda honlapján találhatók.

Jakus Ágnes 

Képek: Füle Tamás; ÖDÉ Programiroda