Amikor a lelkész tanul

A gyakorlati munkát, a szolgálatot támogató továbbképzések iránt érdeklődnek leginkább a lelkipásztorok, akik nemcsak az egyházkerületek és egyházmegyék kurzusain, hanem a Gyökössy Intézet akkreditált képzésein és tanulhatnak. A lelkészek szívesen hallanak tabutémákról, de örömmel ismerkednek a médiával is.

Fejlődés, változás
A lelkészek rendszeres továbbképzését egyházi törvény szabályozza. A világi életben is bevett gyakorlat, hogy számos területen, például a pedagógusoknál vagy a szociális szférában a munkavégzés egyik feltétele a rendszeres továbbképzés - mondja Tóth János, a Gyökössy Intézet vezetője.  Az egyházi törvény szerint a szervezett lelkésztovábbképzésben való részvétel a pályaalkalmasság, illetve a szolgálati jogviszonyban való megmaradás feltétele a Magyarországi Református Egyházban. 

„Intézetünkben igyekszünk évről évre olyan képzéseket kínálni, amelyek vonzóak a lelkipásztorok számára. A világ rendkívül gyorsan változik, ezért számos olyan kérdéssel kell szembenéznünk, amelyek még a közelmúltban sem jöttek elő. Ma például az orvostudomány fejlődése miatt olyan egészségügyi beavatkozásokat lehet már elvégezni (pl. sejtbeültetések, lombikbébi), melyek az ember számára komoly etikai kérdéseket vetnek fel. A társadalom változásával pedig korábban távolinak tűnő problémák válnak a jelenben „élessé", mint például a terrorizmus vagy a bevándorlók ügye. Korunk kérdőjeleire,változásaira egyházunknak is reflektálnia kell" - mondja a képzéseket szervező lelkipásztor.

 

 

Hozzátartozik a szakmai igényességhez
A Gyökössy Intézet vezetője szerint a teológián nem lehet minden feladatra felkészíteni a lelkészeket, ezért igyekeznek olyan képzéseket kínálni, amik segítik a hétköznapi gyülekezeti, lelkipásztori munkát. Képzési repertoárjukat folyamatosan frissítik.
„A szakmai igényességhez hozzátartozik, hogy valaki továbbképezze magát. A jól ismert mondás is úgy tartja, hogy „a jó pap holtig tanul". Néha a közhelyekben is nagy igazságok lakoznak. A lelkészeknek is szükségük van arra, hogy el tudjanak mélyülni egy-egy adott témában, ezért általában többnaposak a kurzusaink. A Gyökössy Intézet alapításától kezdve a lelkigondozói területekre koncentrál, a jövőben is ezen a téren szeretnénk képzéseket szervezni. A lelkészeknek minden korosztállyal folyamatosan foglalkozni kell. A gyülekezeti szolgálatban kapcsolatba kerülnek gyerekekkel, fiatalokkal, családokkal,idősekkel, betegekkel, gyászolókkal, ezért is fontos, hogy a lelkigondozói munkájukban megerősítést,szakmai és spirituális támogatást kapjanak. A jövőben, reméljük, több külsős elismert szakembert is meg tudunk majd hívni kurzusok, előadások tartására.
Intézetünk csak a Magyarországi Református Egyház Lelkésztovábbképző Bizottsága által elfogadott, akkreditált képzéseket indít, emellett konferenciákat, szakmai napokat tartunk, szupervíziós lehetőséget ajánlunk, illetve részt veszünk a diakóniában dolgozók kötelező továbbképzésében is" – tette hozzá Tóth János. 


 

Ki miben tudós?
A Dunamelléki Református Egyházkerületben kilenc éve folyik szervezett formában lelkésztovábbképzés. Szabó Gabriella, az egyházkerület tanulmányi titkára is arról számolt be, hogy a lelkészek kifejezetten a gyakorlati munkát, a szolgálatot támogató továbbképzések iránt érdeklődnek.

„2007-ben arra kértük az egyházkerület lelkészeit, írják meg, milyen továbbképzésen vennének részt szívesen. A megkérdezettek 24,5 százaléka válaszolt, amit igen jó aránynak tartok. A válaszadó lelkipásztorok kilencven százaléka úgy nyilatkozott, hogy a gyakorlati teológia tárgyköréhez kötődő területen képezné tovább magát. A továbbképzéseken a lelkészek számos ismeretet szerezhetnek, amelyekről nem tanultak mélyebben a teológián, de hangsúlyozom, hogy az ott tanult alapok nélkülözhetetlenek, elmaradhatatlanok, mert szinte minden egyéb erre épül. Minden tudományágat nagyon fontosnak tartok, mert megalapozza a lelkészi szolgálatot, tehát nincs frekventált vagy kevésbé frekventált terület. Olyan azonban van, hogy egy-egy lelkészkolléga mit kedvel inkább, van, aki kiváló dogmatikus, mások az egyházi zenében mélyednek el, megint mások fantasztikus templomépítők lesznek, bár ezt a teológián nem tanulták, de a tálentumok meghatározzák azt, hogy ki miben lesz tudós.”

A továbbképzéseken a lelkipásztorok által kért témákra helyezik a hangsúlyt – folytatta Szabó Gabriella.
„Nem kell messze mennünk témajavaslatokat keresni, egyszerűen megnéztük, hogy egy olyan gyülekezet, ahol van áramlás, hogyan él, mik foglalkoztatják az embereket, majd összegeztük a tapasztalatokat és továbbképzési kurzusok tárházát találtuk meg. Több évre előre megvannak a terveink a kurzusokat illetően.

 

Miről tanulnak a férfiak és miről a nők?
A Dunamelléki Református Egyházkerület egyik legkedveltebb továbbképzési kurzusa az egyháztörténeti kurzus Kiss László lelkész vezetésével, ahol szinte csak férfiak vesznek részt. Ugyanez jellemző egy-egy dogmatikai vagy építési, pénzügyi témákkal foglalkozó kurzusra is. Az viszont tény, hogy a gyakorlati teológiai témák, mint a katechetika, a lelkigondozás, a gyülekezeti speciális csoportok szervezése: a kismama kör,a bibliaiskola szervezés, a válással foglalkozó továbbképzési témák iránt elsősorban lelkésznők és katechéták érdeklődnek. Tudok kivételeket is mondani: nagy sikerrel indítottuk be tavaly a Tabu témák a gyülekezeti életben című kurzusunkat, amit férfiak és nők egyenlő arányban látogatnak. A másik kivétel az igen nagy népszerűségnek örvendő média-továbbképzési kurzusunk, ahol évről évre ez az arány mérhető. A résztvevőink legnagyobb része a harminc feletti korosztályból kerül ki, ők azok, akik megtapasztalták a gyülekezetben és a saját bőrükön is, hogy Isten sok esetben nem úgy szól, cselekszik vagy irányítja a történéseket, ahogyan azt elvárjuk mi, gyarló emberek, hanem szabad döntése szerint úgy tesz, ahogyan az a legjobb mindenkinek. Ez pedig sokszor fáj, sőt traumát okoz. A lelkésztovábbképző kurzusokon szabadon, őszintén, kegyességi irányzatoktól függetlenül lehet eszmét cserélni, közösen imádkozni, elmélyedni" - tette hozzá Szabó Gabriella.

 

Hit, tudomány
A tanulmányi titkár elmondta azt is, hogy a Dunamelléki Református Egyházkerületben több mint tíz lelkészi kiskörben is szerveznek továbbképzési napokat, ahol az egymáshoz közel élő lelkészek találkoznak rendszeresen, havonta.

„Szintén remek munka folyik az egyházmegyék által megszervezett egyházmegyei tanulmányi napokon, jól felkészült, hitben élő előadók vezetésével. Ezeken a napokon szinte az egész egyházmegye lelkészi gárdája jelen van. Kerületünk is szervez külön továbbképzési kurzusokat, tavasszal és ősszel többnapos elvonulásokat, illetve egész tanévben futó programokat, ahol a csoport témájától függően 20-25 fős lelkészi csapat dolgozik együtt. A Bibliaszövetség is felajánlotta a lelkészkollégáknak azt a lehetőséget, hogy részt vehetünk az általuk szervezett kurzusokon, amelyek szintén tanúbizonyságát adják annak, hogy sem a tudomány hit nélkül, sem pedig a hit tudomány nélkül nem létezhet” – tette hozzá Szabó Gabriella.

Fekete Zsuzsa