Asszonykezek

Törődni, vigasztalni, gondozni, látogatni, meghallgatni – a nőknek mindig jó érzékük volt ahhoz, hogy sajátos lelkülettel forduljanak a körülöttük élőkhöz. A nagydorogi református asszonyok megalapították a helyi nőszövetséget, hogy ezentúl strukturált keretek között, még hatékonyabban végezhessék szolgálatukat.

Hatékonyabb szolgálat
Sok nő jár a gyülekezetünkbe, és szívesen vállalnak különféle szolgálatokat, de jó lenne még tudatosabban tenni a dolgunkat, ezért is alapítottuk meg a szövetséget – mondta Surányi Réti Katalin lelkipásztor a nagydorogi nőszövetség alakuló ülését követően a Parókia portálnak.
„Az asszonyok többsége nagyon aktív, gyakorlatias és örömmel tesz a környezetünkért, testvéreinkért. A nőszövetség jó kereteket ad arra, hogy még hatékonyabb szolgálatot végezzünk, mint eddig. Szeretnénk felélénkíteni a diakóniai munkát, látogatni a betegeket, időseket, kismamákat. Itt, vidéken nem egymástól elidegenedett emberek élnek, mint a nagyvárosokban, hanem tudnak a másikról, a szomszédokról, ezért hamar felderíthetjük, hol van szükség a szolgálatunkra. Isten olyan talentumokat adott a nőknek, amelyeket szeretnénk minél inkább kiaknázni."

 

Jó ötletek, minták
A lelkipásztor elmondta azt is, hogy szeretnének nyitni a világ felé, kapcsolatot tartani az országos nőszövetséggel, eljárni konferenciákra, találkozókra, hogy jó példákat ismerjenek meg, és azokat saját gyülekezetük, településük épülésére használják.
„Tudjuk, hogy van helyi nőszövetség Szekszárdon és Tolnában is, ezeken a településeken részben női lelkipásztorok szolgálnak, szeretnénk tőlük is tanulni, velük együttműködni. Fontos éreznünk, hogy nem egyedül munkálkodunk, hanem egy nagyobb hálóhoz tartozunk. Amikor kilépünk a magunk kis helyi világából, jó ötleteket, mintákat leshetünk el, hogy frissüljön a rendszer. A közelmúltban szervezett a környező gyülekezetek számára női csendes hetet a közeli pálfai gyülekezet, amelyre harmincöt asszony jött el. Szükség van arra is, hogy megbeszélhessük a minket érintő, női témákat."

Spontán és szervezetten
Surányi Réti Katalin elmondta azt is, nyitott szemmel járnak Nagydorogon, a közeljövőben azt tervezik, hogy szépítik környezetüket, beültetik virágokkal a templom környékét.
„A nőszövetség megalakulása azt is jelenti, hogy nem csupán ötletszerűen tesszük a dolgunkat. Természetesen fontos a spontaneitás, de ugyanilyen fontos a szervezettség is."

Generációk
A Nagydorogi Református Nőszövetségnek tizenkét tagja van, és már hárman vállaltak pártoló tagságot is. Pártoló tagok lehetnek férfiak is, illetve olyanok, akik nem konfirmáltak ugyan, de egyetértenek a szövetség céljaival, és szívesen támogatják őket. A nőszövetség elnöke Táibl Aranka, a titkár Böndörné Jaksa Judit, a pénztáros Bartháné Németh Anikó. A küldöttek: Hahn Róbertné és Benkőné Binder Krisztina. A nagydorogi nőszövetség egyik nagy erőssége, hogy több generáció asszonyai, lányai vannak együtt és erősíthetik egymást a különböző élethelyzetekben. 

Fekete Zsuzsa
Fotó: a nagydorogi református gyülekezet Facebook oldala