Az anyák házára gyűjtenek

A tartósan beteg gyermekek szüleinek szeretnének segítséget nyújtani, hogy gyermekük mellett maradhassanak, hiszen az nemcsak a kicsik gyógyulását segíti elő, de enyhíti a család lelki és anyagi terheit is – ezért indított egyszázalékos kampányt a Bethesda Gyermekkórház idén. Az anyák házát a kórház egyik régi épületében alakítanák ki, ahol egyszerre tíz édesanyának nyújtanának szállást.

Több mint egy évtizede a református Bethesda Gyermekkórház végzi a 18 éven aluli, súlyosan megégett gyerekek ellátását hazánkban. Az országos központban évente 300 fekvőbeteg gyermeket kezelnek, közülük hetvenet az intenzív részlegen. Míg a többi osztályon igyekeznek megoldani, hogy a szülők éjjel-nappal gyermekük mellett lehessenek, az égési osztályon a fokozott higiéniai intézkedések miatt nem tartózkodhatnak bent a szülők éjszaka – mondta el kérdésünkre Bencze János lelkész, diakóniai igazgató.



„Az ország területének nyolcvan százalékáról a nálunk működő Égéssérült Gyermekeket Gyógyító Országos Központba kerülnek azok az égési sérült gyerekek, akiknek a teste több mint harminc százaléka megégett. Az ellátásuk sokszor több hetet, hónapot vesz igénybe. A szülők szeretnének mellettük lenni, lefoglalni őket, bátorítani, vigasztalni, csillapítani a fájdalmukat. Ez nekünk is segítség, és a gyerekeknek is. A legféltettebb titkaikat a kisgyerekek a szüleikkel, nagyszüleikkel beszélik meg, a szorongásaikat ők tudják feloldani. A legerősebb az édesanyához való kötődés, hiszen egy anya a gyermeke egy rezdüléséből vagy szempillantásából is tudja, mi zajlik benne, ezért is fontos, hogy a közelében lehessen. A vidékről ide került gyerekek hozzátartozói eddig csak a kórtermekben ülhettek a sérült gyerekek mellett, esténként vagy hazautaztak, akár nagyon messzire is, és megtették újra és újra az utat a kórházig és vissza, vagy budapesti ismerősnél, családtagnál szálltak meg. Erre kínálna megoldást az anyák háza, ahol egyszerre kilenc-tíz édesanyának tudnánk szállást adni."

Az anyák házát a kórház udvarán található, több mint százéves épületben alakítják ki. A kétágyas hálószobák és a fürdőszobák mellett egy nappali tartózkodót is kiépítenének benne. „Előfordulhat, hogy egy-egy édesanya hetekig a gyermeke mellett kell hogy maradjon, de az édesapa, a testvérek és más családtagok is szeretnének eljönni látogatóba, ezért szükség van olyan helyiségre is, ahol beszélgethetnek, kikapcsolódhatnak." Az anyaház használatba vétele jelképes összegbe kerülne a családoknak. „A szülőknek elég teher, ha a gyerekük heteken, hónapokon keresztül kórházi ellátásra szorul, nem szeretnénk, ha a szállásért is jelentős összeget kellene fizetniük" – hangsúlyozta Bencze János.

Az épület, amelyben az édesanyákat elszállásolnák, eredetileg a szegénykórházként működő intézmény diakonisszáinak anyaháza volt. „Az egyik szintet szeretnénk teljes körűen felújítani, ki kell cserélni a csővezetékeket, fel kell újítani az elektromos hálózatot, a fűtés- hűtésrendszert és meg kell oldanunk az épület körül a vízelvezetést is. Már zajlik a falak és a bennük levő régi kábelek bontása, az építkezés előkészítése. Az átalakítás negyvenmillió forintba kerül" – számolt be a diakóniai igazgató.

A költségeket a Bethesda Kórház Alapítvány állja, amely igyekszik kiegészítő forrásokat találni a kórház számára. „Orvosi műszereket vásárolunk, beruházásokat finanszírozunk, nyári táborokat szervezünk az itt kezelt gyerekeknek és próbálunk minden évben egy nagyobb projektet is kivitelezni – idén az anyák házát. Az alapítvány bevétele részben magánszemélyek és cégek adományaiból származik, de majdnem felét az egyszázalékos felajánlások teszik ki."

Befizetett adója kétszer egy százalékáról mindenki szabadon rendelkezhet – egyiket egy vallási közösségnek, másikat egy nonprofit szervezetnek ajánlhatja fel május 20-ig, az adóbevallás leadásának végső határidejéig. Az adózó állampolgárok csaknem fele azonban nem határoz ennek az összegnek a célzott felhasználásáról – hívta fel a figyelmet Bencze János. „Talán sokan úgy vélik, az ő egy százalékuk olyan csekély összeg, hogy az nem jelenthet nagy segítséget, pedig ezekből a kis összegekből adódik össze az a sok, amiből gazdálkodhatunk. A Bethesda Kórház Alapítványt az elmúlt évek tapasztalatai alapján tíz-tizenegyezer ember támogatja adója egy százalékának felajánlásával, ami számunkra évi ötven-hatvanmillió forintos összeget jelent. Vagyis, a többiek kis összegeivel együtt bárkinek a csekély felajánlása is sokat jelent."

„A NAV-tól csak annyi információt kapunk, hányan vannak, akik a részünkre rendelkeznek és ez mekkora összeget jelent, nem tudjuk egyenként megköszönni mindenkinek a felajánlásokat, ezért ezúton is köszönjük azoknak, akik gondolnak ránk" – tette hozzá.

A Bethesda egyszázalékos kampányához csatlakozott Jaksa Petra tűzoltó hadnagy és Kováts Adél színművész is, aki gyermekével korábban sokat járt a kórházba, ezért személyesen is ismeri a családcentrikus gyógyító közösséget. „A tizenkilencedik századtól a diakonisszák jelmondata az volt: Jutalmam, hogy tehetem. Mindazok, akik mellénk álltak az anyák háza ügyéért, úgy érzik, hogy kitüntetés számukra, hogy ezzel ők is szolgálhatják azt a közösséget, ahol a gyermekeik gyógyulnak. Számunkra nagyon fontos szellemi összeköttetés ez azokkal az elődökkel, akik százötven évvel ezelőtt ezt az intézményt létrehozták és itt szolgáltak" – fogalmazott Bencze János.

Az anyák házát június végén már használatra bocsátanák, ekkorra szeretnének elkészülni a szobákkal, a fürdőszobákkal és a nappali tartózkodóval. A külső szigetelés, a hűtő-fűtő rendszerre csatlakozás egy következő beruházás része lesz. A tervek szerint az épületben később két vendégszobát, a munkatársak számára öltözőket és irodahelyiségeket is kialakítanának. „Reméljük, hogy jövőre, amikor a Bethesda Gyermekkórház fennállása százötvenedik évfordulóját ünnepli, kész állapotban tudhatjuk majd az épületet."

Jakus Ágnes

Képek: Füle Tamás

A Bethesda Kórház Alapítvány adószáma: 18042539-1-42.

Ha már rendelkezett adója kétszer egy százalékáról, de szeretne segíteni az anyák háza kialakításában, céladományt is küldhet a Bethesda Kórház Alapítvány számlaszámára: 10300002-20350699-70073285. A közleménybe be kell írni: ANYÁK HÁZA.