December elsején kiderül

Október 10-ig van lehetőség beküldeni az egyházmegyei jelölőgyűlések eredményeit a Dunamelléki Református Egyházkerület Választási Bizottságához. A testület október 7-i üléséig a nyolc dunamelléki egyházmegyéből öt küldte be az adatokat - tájékoztatott Pintér Gyula. A bizottság elnöke szerint ismét megmutatkozott, hogy az egyházi választási törvény módosításra szorul.

Lejár a mandátum
Idén lejár a négy magyarországi református egyházkerület, az egyházmegyék, valamint a zsinatot alkotó és annak vezetői tisztségeit betöltő egyházi és világi tisztségviselők mandátuma. Ebben az írásunkban a Dunamelléki Református Egyházkerülettel foglalkozunk. A nyolc dunamelléki egyházmegyében augusztusban kezdődött és szeptember végén zárult a jelöltállítási folyamat. A jelölő közgyűléseken arról döntöttek, hogy kik azok a lelkipásztorok és világi egyháztagok, akikre az egyházkerület, illetve az egyházmegye vezetését bíznák a következő hat évben. Arról is határoztak, hogy kiket delegálnak az egyházmegye képviseletében a zsinati ülésekre.

A Dunamelléki Református Egyházkerület Választási Bizottsága - többek között - az egyházkerületi jelöltek összesítését végezte október 7-i ülésén, azonban az adatok egyelőre hiányosak - tudtuk meg az elnöktől.

 


Már nincs sok idő
Az egyes egyházmegyék illetékeseinek 2014. október 10. napjáig van lehetőségük beküldeni a hivatalos adatokat a bizottságunknak - hívta fel a figyelmet Pintér Gyula. A lelkipásztor hozzátette, hogy az egyház hivatalos honlapján olvasható választási útmutató egyik passzusa szerint október 8-ig kell beérkeznie a jelölőgyűlések adatainak, egy másik helyen ugyanebben a dokumentumban már október 10-e szerepel.
- Ilyen és ehhez hasonló szabályozatlan, vagy nehezen értelmezhető kérdések megvitatásával telt a bizottsági ülésünk nagy része - tette hozzá.

Változtatni kell
Pintér Gyula szerint az egyházi választási törvény több helyen is változtatásra szorul. Példaként említette, hogy a jelenlegi szabályozás szerint lehetőség van arra, hogy valakit „kettős jelöléssel" két különböző szintű tisztségre is megválasszanak, eszerint elképzelhető, hogyha valaki elvállalja a jelölést a püspöki és esperesi tisztre egyaránt, akkor a gyakorlatban önmaga „főnöke" lenne.

Tájékoztatott arról is, hogy október 20. napjáig kiküldik a gyülekezeteknek a választási útmutatót, illetve a szavazólapokat, amelyeken megjelölhetik, hogy kire adják le a voksukat a különböző posztokon a presbitériumok.


A szavazatok beérkezési határideje 2014. november 28-a, déli 12 óra. Nem a postára adás időpontja, hanem a beérkezésé számít - hangsúlyozta Pintér Gyula. A szavazatokat dupla, zárt borítékban kell elküldeni a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöki hivatalába, a választási bizottságnak címezve. Cím: 1092 Budapest Ráday u. 28.

December elsején kiderül
A szavazatokat december elsején számolja meg a héttagú választási bizottság, és az eredményeket már aznap nyilvánosságra hozzák. December elsején tehát tudható lesz, hogy a jelenlegi egyházvezető Szabó István püspök vagy Balla Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora töltheti-e be a püspöki tisztet a következő hat évben. A jelöltlista szerint az egyházkerület lelkészi főjegyzői tisztét Illés Dávid vagy Simonfi Sándor töltheti be. A főgondnoki tisztségre Tőkéczki Lászlót és Kovács Leventét, míg a világi főjegyzői tisztségre Veres Sándort vagy Brandenburg Sándort választhatják a presbitériumok. 

Fekete Zsuzsa
Fotó: Füle Tamás 

A jelöltállításról szóló listákat azok hivatalossá válása után közöljük.