Egy pohár Bálnaszörp

Irányzatok, érdekek, kulturális, gazdasági és politikai erők tengere Budapest. A városban hajótöröttként lézengenek az emberségre, kultúrára és közösségre szomjazók. Öt este vajon összehozhatja-e Budapest „Jónásait"? - teszik fel a kérdést a Bálnaszörp elnevezésű programsorozat szervezői, akik remélik, kezdeményezésükből mások is ihletet, bátorságot merítenek újabb kulturális programok szervezéséhez.

– A baráti körünk ötletéből formálódott ez a kezdeményezés – árulta el portálunk érdeklődésére Kiss Hajnalka. A református fiatal a Bálnaszörp elnevezésű rendezvény egyik szervezője.
– A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett művészek és a Vándoriskola volt diákjai alkotják azt a kis kört, akikkel elkezdtünk ötletelni. Néhányan a Bálna Budapest épülete felé sétáltunk és láttuk, hogy képzőművészek állítanak ki az egyik teremben. Innen jött az ötnapos programsorozat ötlete is, amivel azt szeretnénk elérni, hogy hosszabb távon kövessék mások is, amit kitaláltunk, és hasonló közösségi kezdeményezések, civil programok is szerveződjenek ezen a helyen.

A cet gyomrában
Február 14. és 22. között öt estén át szervez kulturális programokat, kiállítást, beszélgetést, koncertet és filmvetítést a Szeg Építészműhely és a Közös Híd Egyesület a Bálna Budapest bevásárló- és szórakoztató-központ épületében. A programsorozat szervezői a bibliai Jónás könyvének fonalán egy pohár szörp mellett kezdeményeznek párbeszédet társadalomról, művészetről, kultúráról. A programsorozat megnyitóján a Duna-partján felépült Bálna egyik termében, sötétben, egy petróleumlámpa fénye mellett olvasott fel részleteket a Bibliából, valamint Babits Mihály Jónás könyve című verséből Szilágyi Szabolcs és Kiss Hajnalka.
– Maga a helyszín adta az ötletet, hogy ha már benne vagyunk a Bálnában, érdemes elgondolkodni azon, hogy mi célból vagyunk itt, ebben a világban, mit szeretnénk elérni. Hogyanokról, miértekről kezdtünk el gondolkodni, és arra szerettük volna ösztönözni a jelenlevőket, hogy ennek a térnek a hatására beleéljék magukat a bibliai Jónás helyzetébe – mondja Kiss Hajnalka.

Meghallani Isten szavát
– Jónást ugye Isten Ninivébe küldte el, hogy hirdesse az Igéjét, de Jónás egyszerűen félt és nem akarta Isten utasítását követni, ezért Tarzuszba ment, ami annak jelképe, hogy Isten rendelésével megpróbált szembe szállni. De Isten nem hagyta annyiban, szerette volna őt rávezetni az Ő akaratára, ami mindig mindenkinek a legjobb, ezért megengedte, hogy egy cethal elnyelje. Akkor Jónásnak volt lehetősége elgondolkodni azon, miért történt ez az eset, és talán jobb volna Isten útmutatását követnie. Csoda, ha valaki a hétköznapi életben képes ilyen isteni dimenzióban lenni és kapcsolatot tartani a Teremtővel. Isten mindenkinek elkészítette azt a lehetőséget, hogy vele kapcsolatban legyen, és folyamatosan készít alkalmakat arra, hogy az emberek ezt felfedezzék. A mi kis akciónkra, az Igéből való felolvasásra is úgy tekintek, mint lehetőségre: Isten keres, és hátha valaki megérzi, hogy érdemes hallgatni az Ő szavára – fogalmaz a szociológus-közgazdász végzettségű fiatal.

Hajótöröttek
A szervezők úgy jellemzik a fővárosban kultúrára és közösségre szomjazókat, mint a hajótörötteket.
– Kicsit erős kifejezésnek tűnik, de valahol ezen a hajótöröttségen azt értettük, hogy néha olyanok vagyunk, mintha egy tengeren hánykolódnánk Isten nélkül. A cél igazából az Istennel való együttlét, hisz biztonságot ad az, hogy van egy olyan felsőbb hatalom, aki gondoskodik rólunk, és jót akar nekünk – mondja Kiss Hajnalka. 

Akinek van megosztanivalója
A Bálnaszörp rendezvénysorozat első napján, pénteken este a Jónás-felolvasás után iparművészek és építészek alkotásaiból álló tárlatot nyitottak meg.
– Megihletett bennünket ez a helyszín, a Bálna. Az, hogy ott, a cet gyomrában otthon tudunk lenni. A baráti körünkben, amely keresztyéneket és nem keresztyéneket egyaránt magába foglal, próbáltunk létrehozni valamit, amiben mindannyiunk személyisége, jelene, múltja, talán jövője is benne van. Azt reméljük, hogy az ötletünket folytatják más civilek is, akiknek van megosztanivalójuk. Ez a tér február 28-ig üresen áll a Bálnában, azután pályázaton kiírják majd a bérlési lehetőséget. Addig viszont még más civil, közösségi, kulturális műsorokkal, rendezvényekkel ki lehet használni ezt a teret. Szeretnénk azért tevékenykedni, hogy a Bálna más legyen, ne csak bevásárlóközpont, hanem adjon helyet olyan közösségi és kulturális programoknak, amelyek életet visznek bele, és amelyek találkozásokra adnak lehetőséget.

Dobó Márta

A Bálnaszörp rendezvénysorozat eseményei este 6 órakor kezdődnek a Bálnában (1093 Budapest, Fővám tér 11-12.). Az esemény programjai:

SK (saját kezűleg) 2014. február 15., 18 óra
Török Ádám, Kováts Ábel és Tiboldi András előadása
Hogyan lesz a gondolatból valóság, a tervből pedig hús-vér ház. www.irbisz.hu
Zenélnek Deák Zsigmond és barátai.

EREDŐ ALKOTÓMŰHELY – 2014. február 16., 18 óra
Zsámbokréty Dóra és Jánosi Dóra
Tárgytervezés hagyományos eljárások, természetes anyagok és újragondolt ősi minták
felhasználásával a mai élethez. http://www.eredomuhely.blogspot.hu/

A NŐ EZER ARCA – 2014. február 21., 18 óra
Válogatás George Gershwin, Eisemann Mihály és Fényes Szabolcs műveiből
Előadók: Cserna Marianna, Drahos Evelyn, Radvan Eszter, Deák Noémi, Mészáros Szilvia – a Győri SZE VTI magánének szakos hallgatói
Vendég közreműködő: Bánki Berta - A Liszt Ferenc Zeneakadémia fuvola szakos hallgatója
Zongorán közreműködik: Gábor József zongoraművész
Felkészítő tanárok: Szabó Magdolna és Szabados Éva

HULLÁMOK – 2014. február 22., 18 óra
Beszélgetés Budai Hollán Istvánnal egy dokumentumfilmje kapcsán.