Egy zászló többet jelent…

"Segítsétek egymást igaz szívvel, minden erőtökkel, s az Úr veletek lesz ismét, mint hajdani időkben..." 

A rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola március 15-i ünnepén.

 

A március 15-én reggel megfogalmazott kiáltvány tizenkettedik pontja: 
Unió Erdéllyel.
A márciusi ifjak még nem ismerték azt az uniót, amiben mi vagyunk, de 150 év múltán megvalósult, és az Európai Unió tagjaiként sokkal könnyebben utazhattak most ide sepsiszentgyörgyi diákok, és utazhattok ti is Erdélybe a Határtalanul program keretében.
(dr. Németh Géza gondnok)


Mi, budafokiak, itt ma ismét hitet teszünk közös gyökereink mellett.
Ezzel igent mondunk a reményre, a jövőre, a bizalomra. A hazánkat szétszabdalhatták bár, a lelkünket mégsem apríthatták fel. A lelkünk ép és egészséges, így kapcsolatunk a határainkon túl élő testvéreinkkel is ilyen természetes és magától értetődő.
(Doncsev András államtitkár)

Békesség Istentől! Ahhoz, hogy békesség legyen Istentől, szükséges, hogy egymással is békességben éljenek az emberek.

A zászlónak lobognia kell!
(A Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium igazgatója)



Egy évvel ezelőtt Budafok-Tétény Önkormányzata hirdette meg az akciót, hogy a magyarországi önkormányzatok szolidaritásból tűzzék ki a székely zászlót.
(Szabolcs Attila polgármester) 



„Valóban és igazán szeressétek egymást, mint ahogy Isten szeret benneteket! Tartsatok össze mindenben, legyetek egymáshoz jók és hűségesek, jóban és rosszban egyformán. Segítsétek egymást igaz szívvel, minden erőtökkel, s az Úr veletek lesz ismét, mint hajdani időkben, Árpád vezér alatt, s még azelőtt is, sok ezer esztendővel annak előtte, mikor még az Úr választott népe voltatok Úr városában. Legyetek egy szándék, egy közös akarat, egy közös cselekedet, akárcsak a régi időkben. Mert amiképpen ti cselekedtek egymással, azonképpen cselekszik az Úr is tiveletek...!"
(Wass Albert: Kard és kasza)



Elköteleződés és szabadság. Ezért gondoltuk, hogy jó lenne, ha lenne egy iskolánk, hogy ilyen gondolkodásra, erre a szemléletre tanítsuk a gyermekeinket. Semmire nem kényszerítve, mégis erre a szabadságra elkötelezve.
(Nagy Péter lelkipásztor)

Mikor jóra fordította Sion sorsát az ÚR, olyanok voltunk, mint az álmodók. Akkor megtelt a szánk nevetéssel, és örömkiáltás volt nyelvünkön. Ezt mondták akkor a népek: Hatalmas dolgot tett ezekkel az ÚR! (126. zsoltár)



Azt álmodtam, hogy szabad vagyok. Aztán reggel felébredtem. Édesanyán sürgetett: fel kell kelni, meg kell mosakodni, reggelizni, iskolába menni. Azt álmodtam, hogy szabad vagyok, és arra ébredtem, hogy kell. Amikor a magyar szabadságról beszélünk, azt mondják nekünk, hogy az csak álom. Már megint miről álmodoznak a magyarok...


De ez a zsoltár arról beszél, hogy van az életünkben olyan pillanat, amikor a valóság már-már olyan, mintha álmodnánk. Amikor a magyar szabadságharcról beszélünk, akkor a sok kell után arra emlékezünk, hogy az álom megtörtént. Olyanok voltunk, mint az álmodók, de a szabadság valósággá vált.
(Szabó István püspök) 

 

A rózsakerti Demjén István Református Általános Iskoláról:
Az iskola fenntartója 2012. szeptember 1-jétől a Budapest-Budafoki Református 
Egyházközség. A dél-budai régióban és vonzáskörzetében sok ezer református illetve protestáns kötődésű család él, akiknek régi igényük volt egyházi iskola alapításra. A kerületben működő Halacska Református Óvodából kikerülő leendő elsősösök számára is szükséges volt egy keresztyén iskola létrehozása. Az iskola 1-8. évfolyamon két vagy három párhuzamos osztállyal működött és működik. A tárgyi és személyi feltételek adottak. A több mint harminc éves múlttal rendelkező iskola 1989-ben a sajátos tantárgyi rendszerrel rendelkező Értékközvetítő és Képességfejlesztő Pedagógiát választotta, az akkori nevelőtestület egyetértésével. A KÉK tantervet használta (Képességfejlesztő és Értékőrző Tanterv) az idegen nyelv, és a természetismeret kivételével. A KÉK-et és a többi tantervet a fenntartóváltás engedélyezése során református szellemben átdolgozták 2012 szeptemberére. Az örökségül kapott pedagógiát visszük tovább mind a nyolc évfolyamon. A szülői visszajelzések is ebben erősítenek meg bennünket. 
(Az iskola pedagógiai programjából) 

A református iskoláról korábban készült Iskolapélda című írásunkat itt olvashatja.

 Fotó: Füle Tamás