Éjjeli ima

Együtt imádkoznak a református fiatalok a Kárpát-medencei ifjúsági imaéjjelen október 10-én, pénteken. Ez lesz a negyedik alkalom, az első hasonló rendezvényt 2011-ben tartották; akkor tizenhat helyszínen ezer határon túli és anyaországi fiatal imádkozta át az éjszakát, ezzel is kifejezve a református egységet.

Gyakran a közös ima alkalmával fedezik fel a fiatalok, hogy mennyi mindenért lehetnek hálásak, és mi mindent lehet az Isten elé letenni – mondta a kezdeményezésről Fodorné Ablonczy Margit református lelkipásztor. A Dunamelléki Református Egyházkerület ifjúsági referense szerint keveset imádkoznak közösségben a fiatalok, pedig a közös imának óriási ereje van.
– Egyházkerületünk területén hat helyszínen szervezünk programot, Budapesten a Lónyay Utcai Református Gimnáziumban csatlakozhatnak hozzánk. Minden helyszínen szeretetvendégséggel várjuk a fiatalokat. Este kilenc órától több imaformát is gyakorlunk: lesz dicsőítés, hálaadás, könyörgés, bűnvallás és közbenjárás. Sokan nem tudják, hogy imáinkat dalban is kifejezhetjük, a közös éneklésbe néhány helyen zenekarok is bekapcsolódnak.

– A közös imádság erős hátteret jelent. Ha mások is jelen vannak a fohász közben, bátrabbnak, erősebbnek érezhetjük magunkat. Ilyenkor kiléphetünk saját, beszűkült gondolatainkból, és megélhetjük a felszabadulást.
A fiatalok különösen a vizsgaidőszakban gyakran kérik egy-egy közösség imáját, de sokszor kérnek imádságot kórházi kezelések, műtétek előtt is – mondta a lelkipásztor.
– Az a tapasztalatom, hogy a közös imádságban olyan dolgokat is ki tudunk mondani, ami a személyes imában nem biztos, hogy előjön. Az ima sokkal többet jelent annál, minthogy leülök és beszélek.

Fotó: Törökné Sarlós Diána Erzsébet 

A lelkipásztor elárulta azt is, hogy a bűnvallás az egyik legnehezebb és legszemélyesebb része lehet az estének, ezért kis lapokkal segítik majd ebben a fiatalokat. Fodorné Ablonczy Margit elmondta azt is, hogy a nehéz helyzetben lévő kárpátaljai magyar testvérekért külön is imádkoznak majd.

Az imaéjjel szervezői arra bátorítanak mindenkit, hogy baráti közösségben tapasztalják meg az imádság erejét. „Különösen is imára hívunk, hiszen közvetlen környezetünkben és azon túl is háború dúlja fel az emberek életét, szakít szét családokat. Reméljük, ez nem folytatódik így tovább. Hisszük, hogy Isten meghallgat bennünket. Bízunk benne, hogy Ti is részesei lesztek az imádkozók sokaságának." – olvasható a szervezők felhívásában.

Az október 10. péntekre meghirdetett közös imaalkalomhoz a Kárpát-medencei Ifjúsági Egyeztető Fórum készített egy plakátot és egy forgatókönyvet, de utóbbit csupán sorvezetőnek szánják, az ifjúsági közösségek a saját igényeik szerint alakíthatják azt. A programmal kapcsolatban a szervezők csupán azt kérik, saját időzónája szerint éjfélkor minden résztvevő közösség egyszerre vigye Isten elé az kéréseit.
Fontosnak tartják, hogy az együtt imádkozó csapatok tudjanak egymásról, ezért akik bekapcsolódnak az imaéjjelbe, ezen a linken jelezhetik részvételüket. Továbbá várják még imatémákat az ifjusag@refromatus.hu e-amil címre, amiket feltesznek a honlapra is. 

 

Csatolt állományok