Energia, klímaváltozás és az egyházak szerepe

„Energia, klímaváltozás és az egyházak szerepe" - ezzel a címmel tartja 10. nagygyűlését az Európai Keresztény Környezetvédelmi Hálózat (angolul European Christian Environmental Network - ECEN) a teremtés hetében 2014. szeptember 27. és október 1. között Balatonszárszón, az SDG konferenciaközpontban. A konferencián neves külföldi és hazai előadók vesznek részt és vitatják meg az egyházak lokális és globális szerepét a jelenkor kihívásaiban, az ökológiai krízisben.

 

A konferencia résztvevői különböző tematikus munkacsoportokban vesznek részt, amelyek az ökoteológiával, a klímaváltozással, az egyházi környezettudatos oktatással, öko-menedzsmenttel és az életmódváltással foglalkoznak.

Az ECEN Európai Egyházak Konferenciájának célja, hogy a természettel és a környezettel való kapcsolatról beszéljen a keresztény teológia és a keresztény életvitel perspektívájából. Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC, KEK) az európai országok több, mint 120 ortodox, protestáns, anglikán és ókatolikus egyházának, valamint 40 társszervezet szövetsége.

A konferencia ideje alatt, közeli helyszínen került sor a teremtés hete nyitóistentiszteletére is. A teremtés ünnepén már hagyományosnak mondható ökogyülekezeti díjátadóra a teremtés hete nyitó-istentiszteletén kerül sor. Az ökogyülekezeti címet 2014-ben megpályázott és elnyert gyülekezetek szeptember 28-án, vasárnap 10:00-kor, a Balatonboglári Evangélikus Egyházközség templomában vehették át az oklevelet és emlékplakettet.