Hogyan kerül Kálvin a Székelyföldre?

Többek között a  fenti kérdésre is választ kaptak azok, akik részt vettek július 10-én a 7. Református Világtalálkozón Sepsiszentgyörgyön.  A református egység jegyében meghirdetett eseményen a közös istentisztelet és úrvacsoraosztás mellett a szervezők színes és gazdag programmal várták a világ minden részéről idelátogató reformátusokat. Így vált egy napra a „kálvinista Rómává” Sepsiszentgyörgy.

Kálvin a postán

Már a világtalálkozó hivatalos megnyitója előtti napon megnyílt a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előcsarnokában az a kialítás mely Kálvin életét és munkásságát képeslapokon és postai bélyegeken keresztül mutatta be. Szegedi László, az Erdélyi Református Egyházkerület generális direktora szenvedélyes gyűjtőként sok éves munka nyomán hozta össze a kiállítás anyagát. „Ezáltal szeretnénk tisztelegni Kálvin János személyisége előtt, hogy minél többen megtudják, hogyan élt, mit tett, különösképpen pedig azt, hogy mit tanított" - mondta a generális direktor. A különböző országokban kiadott postai bélyegek, képeslapok, illusztrációk nézegetése révén bárki betekintést nyerhet abba, hogy milyen módszerekkel igyekeztek Kálvin János személyiségét bevinni az európai köztudatba. A kiállítás talán egyik legértékesebb darabja egy olyan kis könyvjelző, amelyet az Olleschau német cigarettagyár valamikor a XX. század elején nyomtatott reklámképpen, rajta egy Kálvin-ábrázolással, a hátoldalán meg a reformátor életrajzi adataival.

Kató Béla püspök megnyitó beszédében elmondta: "Nem csupán Sepsiszentgyörgyön, hanem máshol is szeretnénk bemutatni ezt a gyűjteményt, érdemes lenne olyan helyekre is elvinni, ahol kevesebbet tudnak rólunk, mint itt." Szegedi László ugyanakkor beszámolt a Román Postával kötött megállapodásról, amely szerint a világtalálkozó napján a sepsiszentgyörgyi 1-es számú postahivatalban minden küldeményre rákerül az erre az alkalomra készített Kálvint ábrázoló bélyegző lenyomata.


Kálvin a forgatagban
A 7. Református Világtalálkozó ünnepi megnyitójára a Sepsiszentgyörgy főterén felállított színpadon került sor. A kézműves vásári sátrakkal teletűzdelt téren reggel korán már nagy volt a mozgolódás. A Kárpát-medence minden szegletéből gyülekeztek a reformátusok. A tér alsó sarkán a Soli Deo Gloria sátor Kálvin-információs pontként üzemelt. Itt lehetett kapni olyan levelezőlapot melyre az előző napi kiállításon beharangozott Kálvin-pecsét került. Már-már vásári hívogatóként szólította meg az embereket a sátor előtt Szegedi László: „tessék Kálvinról, nem ám Kleinról, a divattervezőről, hanem Kálvin Jánosról tájékozódni". Az Erzsébet parkban gyerekprogramok, kézműves sátor, ügyességi vetélkedő, társasjáték, árnyjáték, zenesarok, bábjáték várta az érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitón házigazdaként Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke elmondta: „Különös öröm számunkra, hogy ezen a mai napon itt, Sepsiszentgyörgyön találkozhatunk a Kárpát-medence és az egész világ református magyarjaival. A történelem folyamán sok-sok fal épült, még a keresztyén gyülekezetek közösségében is. Amikor ma itt együtt vagyunk, azért adunk hálát Istennek, hogy ez a fal lebomlott. A reformáció adta meg azt a lehetőséget, hogy az egy nyelven beszélők anyanyelvükön hallgatták Isten igéjét, és ez a küzdelem hozta el azt, hogy ma nem vagyunk szétválaszthatók: az anyanyelv és az közös kultúra az, ami bennünket összetart." Ezt követően Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, Bogárdi Szabó István dunamelléki református püspök és Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke köszöntötte az egybegyűlteket.


Kálvin a téren
A köszöntő beszédeket követően a résztvevők átvonultak a Kálvin térre, ahol leleplezték Kálvin János szobrát. Az első erdélyi, egészalakos köztéri Kálvin szobrot Bocskai Vince európai rangú szovátai szobrászművész készítette, akinek köztéri alkotásai Erdély-szerte megtalálhatók. A 240 cm magas bronzból készült alkotását Kató Béla püspök, valamint az ötletgazda, Incze Sándor nyugalmazott esperes, a Székely Mikó Kollégium Alapítvány elnöke, és Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere leplezte le. A szobor leleplezését követően Kató Béla elmondta, a székelység számára mindig is fontos volt a nagy reformátor. „Kálvin tanítása ugyanis immár 450 éve jelen van a nyugati kereszténység székely végváraiban, nemcsak hallgattuk, hanem meg is hallottuk szavát, és megláttuk azt, akire ő mutatott: a megváltó Jézus Krisztust. Ő formált át, Ő tartott meg, és egyedül Ő lehet a reménységünk. Jean Calvint viszont nagyon hamar befogadtuk, Kálvin Jánossá lett, és Kézdiszéken úgy tartják, hogy élete végén Erdélybe érkezett. A hagyománynak semmilyen történelmi alapja nincs, csupán azt jelzi, hogy az üldözött, annyiszor menekülni kényszerült genfi reformátort magyarrá, székellyé fogadtuk, tekintélye nagyobb a magyar reformátorokénál." A püspök méltató beszéde után Gottfried Locher, a Svájci Protestáns Egyházak Szövetsége Tanácsának elnöke, Balog Zoltán miniszter, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke, Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármester és Ince Sándor szólt az egybegyűltekhez. Ezt követően ünnepi istentiszteletre és úrvacsoraosztásra került sor. Isten Igéjét Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinati elnöke hirdette, az úrvacsorai liturgiai szolgálatot pedig Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök végezte. A Kálvin téren megterített asztaloktól több tucat lelkész osztotta az úrvacsora jegyeit az ünneplő gyülekezetnek.


Kálvin az egységben
Az ünnepi istentiszteletet követően a világtalálkozó résztvevői ismét visszatértek Sepsiszentgyörgy főterére, ahol estig tartó kulturális programokkal és koncertekkel tették színesebbé a szervezők az ünnepet. Mindeközben a Székely Mikó Kollégium dísztermében előbb Ueli Locher, a svájci HEKS elnöke, valamint Kató Béla erdélyi és Csűry István királyhágómelléki püspökök hároméves együttműködési szerződés írtak alá, ezt követően pedig elkezdődött a Generális Konvent plenáris ülése. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke házigazdai minőségében köszöntötte az egybegyűlteket. Bevezetőjében felhívta a figyelmet hogy a jövőtervezésbena  gyerekvállalás a kulcskérdés, és ebben a szemléletváltásban az egyházaknak is óriási felelőssége van. Ugyanakkor szólt arról is, hogy az idei ülés helyszíne szimbolikus, hiszen a Székely Mikó Kollégium az egyházi visszaszolgáltatásért folytatott harc, az egyházi értékek vigyázásának szimbólumává vált. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke beszámolt a református egység megvalósulásának néhány konkrét lépéséről. Isten iránti hálával mond köszönetet a egység megvalósulásáért, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a Konvent a továbbiakban is a ennek az egységnek a megtartásán kell munkálkodjon.

A jelentések és beszámolók után Buzogány Dezső Kálvin Institutiójának fordításáról tartott előadást, részletekbe menően beszélt a nyelvezetéről, szerkezetéről, valamint arról is, hogy Kálvinnak milyen hatása volt a lelkésztársadalomra Erdélyben és Magyarországon. Szabó István püspök szintén az Institutióról beszélt, Buzogány Dezső megkeresésére ugyanis ő lektorálta a fordítást. Kálvin műve tulajdonképpen az első biblika-teológai munka, mondta a püspök. Ugyanakkor a fordítás során az is kiderült, hogy Kálvin egyrészt élő ember volt, aki Isten igéjéből egy fantasztikus, örömteli világot tárt föl, másrészt mellette valóban szigorú dogmatikus volt. A Generális Konvent zárónyilatkozata kimondta a református egység, a Székely Mikó Kollégium ügye, a kárpátaljai református testvérek, valamint a Kárpát-medencei egyházi oktatás melletti kiállást. 

A beszámolót Juhász Ábel református lelkipásztor készítette.
Fotó: 
Henning Eszter, Kiss Gábor, Juhász Ábel