Jussatok egyetértésre!

Ünnepi istentisztelettel kezdődött meg az ökumenikus imahét a budapesti Kálvin téri református templomban vasárnap este. A nyolcnapos programsorozat a magyarországi egyházak egyik legnagyobb közös rendezvénye. Az istentiszteleten hálát adtak a közelmúltban megújult Kálvin téri templomért is.

A Szentlélek működik
A nyitó szertartáson elsőként Erdő Péter bíboros mondott szentbeszédet Márk evangéliuma 9. része alapján. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke arról beszélt, hogy Jézus Krisztus ebben a világban élt, de nem az evilági logika szerint. Jézus kijelentette, hogy aki a tanítványok között első akar lenni, az legyen mindenkinek a szolgája. Jézus nem utasította el teljesen, hogy ezen a világon látható, szervezett népet gyűjt egybe, de ez a választott nép nagyon más, mint az evilági országok.
- Ha most szeretnénk a keresztény közösség életét jobbá tenni, nem vehetjük át a világi életből és a politikából látottakat. Tudnunk kell, hogy nem mi hatékonyabb szervezetet építünk, hanem a Szentlélek működik az egyházban, mi pedig csak alázatos eszközei lehetünk.


Keressük a közösséget
Erdő Péter úgy fogalmazott, hogy szent dolog a keresztények egységének építése, és fontos, hogy közösségeinket ne egymással szemben, hanem Krisztus kedvéért erősítsük.
- Nekünk, keresztényeknek el kell mondanunk, hogy Krisztussal tartunk, vele vagyunk közösségben, együttesen teszünk bizonyságot a világban. Nem az emberi szervezés puszta logikája, hanem Krisztus ereje és evangéliuma késztet bennünket arra, hogy keressük a közösséget, és az együttes tanúságtételt. A keresztségben Krisztusba öltöztünk, a kegyelem állapotába kerültünk. Tagjává lettünk Isten megújuló népének - tette hozzá a bíboros.

Jussatok egyetértésre!
Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, a MEÖT alelnöke igehirdetésében hangsúlyozta: Pál apostol nem akarta uniformizálni a már akkori is sokszínű keresztyén közösséget, de azt igen, hogy a Jézus Krisztushoz való feltétlen hűségben és engedelmességben értsenek egyet.
- Úgy tűnik, hogy egy ökumenikus piknikre gyűltünk össze. Ma is sokszínű a keresztyénség, de minden ajándék Jézusra mutat: a csillag, a kereszt, a szent könyvek és az ikonok is - utalt az úrasztalához összegyűjtött ajándékokra.


Felülről szőtt köntös
Az elnök-püspök a kereszténységet - minden szakadása ellenére - Isten által felülről szőtt köntösnek nevezte, amelyet Krisztus teste, az egyház hordoz, és az imádságok, illetve a keresztség összekapcsolják a hívők közösségeit.
- Ha felfedezzük a csodálatos egységet, ami Krisztusban a miénk, akkor a világ is el fogja hinni, hogy Krisztus Isten fia. A keresztyénség nem öncél, hanem azért vagyunk, hogy megmutassuk a világnak, lehet sokféle embernek is együtt lenni, találkozni közös célokban.

Ellenfél, de nem ellenség
Az áprilisi parlamenti választásokra utalva úgy fogalmazott: azt szeretné, ha 25 év szabadság ajándéka után nem szakadna szét az ország, nem indulna romlásnak, hanem megtanulnánk végre, mit jelent, hogy a másik is ember.
- Lehet politikai ellenfél, de nem ellenség, lehet, hogy másként lát gazdasági, politikai kérdéseket, de nem hazaáruló. Lehet vele vitatkozni, de nincs helye a verbális erőszaknak, a mocskolódásnak, a másik sárba tiprásának. Isten csak oda tud áldást küldeni, ahol az atyafiak legalább az alapkérdésekben egyet tudnak érteni. Hiszem, hogy lehet másként, és Isten békessége meg tudja őrizni szívünket és gondolatainkat - zárta beszédét Gáncs Péter.

Nagy áldás
Az ünnepi istentisztelet liturgiai szolgálatban részt vett Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a MEÖT elnöke, aki korábban a Reformátusok Lapjának adott interjúban így fogalmazott az ökumenikus imahéttel összefüggésben. „Meggyőződésem, hogy a manapság „elvárt" és „divatos" ökumenikus kifejezéseken túl nagy áldás a saját keresztyén identitásunk, örökségünk ápolása, ugyanakkor elkerülhetetlen az Ige egyre tisztább, mélyebb, krisztusibb megértése, következőleg egy változó, bizonytalan, felhíguló világban a Krisztus evangéliumának és az abból következő, örökkévaló értékrendszernek közös, szelíd, de határozott képviselete Kanadában, Magyarországon és a világban bárhol. Nem azért, mert bárkire rá akarunk telepedni, hanem mert hisszük, és talán még hihetjük, hogy Jézus Krisztus az út, az igazság és az élet. Ő az üdvösség és a boldog egyéni és közösségi élet forrása!"

Megáldották
Az ünnepi alkalmon hálát adtak a megújult Kálvin téri református templomoért Bogárdi Szabó István református püspök szolgálatával. A dunamelléki püspök köszönetet mondott a felújításhoz nyújtott kormányzati támogatásért, valamint az építők munkájáért.

Az ökumenikus imahét megnyitóján részt vett többek között Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Prőhle Gergely, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára, Szentes Tamás főpolgármester-helyettes és Bácskai János, a IX. kerület polgármestere. 


 

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, Magyarországon húszéves hagyományra tekint vissza. Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért. A Parókia portálon a következő napokban más-más felekezetű keresztyén szerzők írásait olvashatják, akik az imádkozással kapcsolatos személyes tapasztalataikat osztják meg olvasóinkkal.

Fekete Zsuzsa
Erdő Péterről és Gáncs Péterről a templomban Soós Lajos készített fotókat az MTI megbízásából, további képek: Fekete Zsuzsa