Kis könyves éj

Kiállítással, társasjátékpartival, könyvajánlókkal, megzenésített és éjszakai versekkel, valamint irodalmi teaházzal várta a könyvek szerelmeseit a Bibliás Könyvesbolt a független könyvesboltok éjszakáján. A Kis könyves éjen budapesti és vidéki könyvesboltok, több kulturális intézet és civil szervezet programjaihoz csatlakozott a könyvkereskedések palettáján egyedi színt képviselő Bibliás Könyvesbolt.

Sokan megfordultak a dunamelléki egyházkerület épületében otthonra lelt, hangulatos könyvesboltban múlt pénteken, amely egészen éjfélig várta a látogatókat az ország- és főváros-szerte meghirdetett Kis könyves éjen. A program mindazoknak szólt, akik szeretik a könyveket, keresik a könyvesboltok különleges hangulatát, és akiket felcsigáz egy könyves séta a tavaszi estében. Idén húsz fővárosi és kilenc vidéki könyvesbolt, összesen harmincegy helyszín kínált vevőköréhez illeszkedő könyves programot. A Kis könyves éjen több kulturális intézet, civil szervezet és sétaszervező társulás is részt vett.

A Bibliás Könyvesbolt előterében rögtönzött irodalmi teaházban pihenhettek meg a betérők, akiknek a pincérek a megrendelt frissítő mellé verset is felszolgáltak. A könyvesboltot és a Biblia Múzeum kiállítótermét elválasztó üvegfal mögött Ország Lili és Bálint Endre képeit tekinthették meg az érdeklődők, ugyanitt kapott helyet a délutáni társasjátékcsata a Parakletos Könyvesház szervezésében. Felnőttek és gyerekek egyaránt kipróbálhatták a bibliai témájú játékokat, és velük játszottak Vajda Melinda és Bódi Kati, a legújabb játékok grafikáinak tervezői is.

Kora estétől kettős könyvbemutató vette kezdetét ugyancsak a Parakletos Könyvesház szervezésében. Miklya Luzsányi Mónika Mindennapi ölelésünket... és Széchey Rita Szeretem őt című új könyveiről Győri Virág, a Family magazin főszerkesztője beszélgetett a szerzőkkel.

A kettős könyvbemutatón szó esett a házassági szerepekről és válságról, a harmadik megjelenéséről a szakmai és emberi kapcsolatok terén változásokat generáló életközepi válságról, valamint az elköteleződés hiányáról, ami megnehezíti a párválasztást is, különösen a nők számára. Pedig mindez az emberek védelmére és nem kínzására szolgál – hangsúlyozta Miklya Luzsányi Mónika.
Az író, aki korábban elnyerte a Családbarát Médiáért-díj közönségdíját a Közös(s)Ég Magazinban megjelent cikkéért, az ószövetségi zsidó családmodellt állította példaként a hallgatóság elé. Eszerint a férfi anyagi, lelki és szellemi vezetője a családnak, ő hordozza a felelősséget Isten előtt is, míg a nő a férfi mellé rendelt segítőtárs. Míg a férfi képes látni a távlati célt, a nő sok mindenre képes egyszerre figyelni. E modell azonban csak ritkán valósul meg ma az író szerint, és ez számos feszültség forrása. Például azért, mert a magyar gazdaság kétkeresős. A férfiak zömét pedig frusztrálja, hogy egyedül nem tudják eltartani a családjukat. Kimutatások szerint gyakran ez áll a szívinfarktusok hátterében is – magyarázta Miklya Luzsányi Mónika.

Széchey Rita a nők szerepvállalásairól beszélt. Mint mondta, életében számos alkalommal elfogta az az érzés, hogy talán lemarad valamiről, hiszen hol anyai, hol szakmai teendőire koncentrált.
Rájött azonban, hogy félelme alaptalan. Az életben időszakok vannak, amelyek olyanok, mint egy-egy igazgyöngy – fejtegette. Ezeket fűzi egybe az idő, így az egymást követi periódusok valóságos gyöngysorként húzódnak végig a nő életén. A szemész-gyermekorvos beszélt arról is, hogy éjszakára vagy hétvégére eső műtéteket sokáig nem vállalt, ezzel mások nemtetszését is learatva. Ő mégsem bánta meg, hogy így döntött, nem akarta, hogy a munka elvonja a családjától – árulta el. A hazánkban igen magas számban végzett művi abortuszokkal kapcsolatban elmondta: arra biztatja a fiatalokat, jelöljék ki azt a határt jó előre, amit nem lépnének át soha – akkor sem, ha rákényszerülnének a jövőjük átértékelésére.

Voltak, akik csak spontán hallgattak bele a beszélgetésbe. Így volt ezzel Spiegl Anna is. Mint mondta, szívesen hallgatja mások véleményét olyan komoly kérdésekről, mint a házasság vagy az abortusz.
„Én nem feltétlen vagyok ilyen állásponton, mint amit itt hallottam, de nagyon örülök mindig, amikor más nézőpontból hallhatok ezekről a dolgokról. Vallásos meggyőződéstől függetlenül mindenkinek hasznos lenne, ha eljönne egy-egy ilyen rendezvényre, hogy az emberek megismerjék egymás álláspontját. Talán ezzel lehetne közelíteni egymás felé" – fogalmazott.

A szavakból csakhamar dalok lettek, Szabó Mátyás és Tóth Orsolya ismert és kevésbé ismert szerzők verseinek megzenésített feldolgozását hozták el a Bibliás Könyvesbolt közönségének.„Így talán közelebb kerülnek valamennyiünkhöz a versek. Érthetőbb, akár másképpen érthető dalokként szólalnak meg, megmozgathatva a lelkünkben olyan dolgokat is, amelyeket talán még a többszöri olvasás sem" – mondta érdeklődésünkre Szabó Mátyás. A kulcsszó szerinte az atmoszféra, amelyet a könyvesboltok éjszakája nem nélkülöz. „A művészeti értékkel rendelkező bármilyen irodalmi műfaj befogadásához szükséges a ráhangolódás. Akár a bibliaolvasásra vagy az imára, amelyekhez szintén meg kell teremtenünk a megfelelő légkört, hogy megérinthessék a lelkünket. Ennek a titka a csönd. Ahogy zajban sem nagyon lehet imádkozni, úgy könyvet olvasni sem lehet, ha nincs csend."

Atmoszférateremtő volt az irodalmi teaház is, ahogy a kiállítóterem sötétjében fel-fellobbanó éjszakai versek is, amelyek a nap végig lekötötték a hallgatóságot.

„Rengeteg könyv jelenik meg keresztyén kiadóknál, ezért a könyves szakmának része kell hogy legyen a keresztyén könyves szakma is. Fontos, hogy utóbbi ne legyen belterjes, hadd ismerjék meg mások is. A Kis könyves éjen olyan emberek is betévednek ide, akik amúgy nem, hiszen nincs szándékukban keresztyén könyvet megvenni, mégis, a rendezvény kapcsán kíváncsiságból bejönnek, és talán igényük támad arra is, hogy később visszalátogassanak" – véli Miklóssy Hajnalka.
A boltvezető hozzátette, a kis könyvesboltok palettáján nagy igény van a Bibliás Könyvesbolt kínálatára. „Sokan és sokféle keresztyén irodalmat keresnek. A kis könyvesboltok lényege, hogy speciális igényeket elégítsenek ki. Méreténél és kínálatánál fogva sem akar ez a bolt nagyáruház lenni, hanem sajátos igényt próbál kielégíteni, viszont azt mélységében."

Aki véletlenül bukkan a könyvesboltra, gyakran rácsodálkozik belső elrendezése szépségére. Ha igényli, segítséget is kaphat a megfelelő könyv kiválasztásához, hiszen ez is hozzátartozik a kis könyvesboltok hangulatához.

Egy olyan éjszaka, ami az olvasókkal, vásárlókkal való kapcsolattartásra is alkalmat ad, megmutatja, hogy nemcsak a forgalmazás a célja a kis könyvesboltoknak, hanem valami több – mondta Miklóssy Hajnalka. „Mindegyik kis könyvesboltnak van valamilyen légköre. Az ott dolgozók személyiségétől és szándékától függően ez persze más és más, mégis egyéni, emberi arculata van valamennyi boltnak, akár a könyvválasztást jellemző ízlésben, akár berendezésében. A Kis könyves éj nagyon jó alkalom arra, hogy bemutatkozzunk, és lássák az emberek, hogy nemcsak nagy önkiszolgáló áruházak léteznek, hanem ezeken a helyeken még mindig megtalálható a személyes kapcsolat, akár a könyvajánlás is. Sokan úgy jönnek hozzám, hogy csak nagyjából tudják, mit szeretnének és várják a javaslatot, a véleményt. Ha kérik, szívesen segítek a vásárlóknak alkalomhoz illő ajándékkönyvet találni. Az emberi kapcsolatok is hozzátartoznak a kis könyvesboltok életéhez."

Jakus Ágnes

Képek: Füle Tamás