Magvetők

Két földdel teli virágcserép látszólag egyforma, ám amelyik cserépbe magot ültettek, annak egészen más lesz a sorsa, mint amelyikbe nem ültettek semmit - mondta portálunk mikrofonja előtt egy ír fiatalokból álló misszionáriuscsapat vezetője. A tizenévesekből és fiatal felnőttekből álló csoport józsefvárosi gyerekeknek tartott egész hetes bibliai foglalkozássorozatot az egyik leglehangolóbb környék felújított közösségi házában.

„Mindjárt jönnek az angolok is" - kiáltotta egy kislány a Mátyás téri Kesztyűgyár Közösségi Ház udvarán, hogy eligazítást adjon, amikor a táborról érdeklődöm. Még jó, hogy az írek nem hallják - jegyzem meg magamban. A gyerekek izgatottan szemlélnek minden érkezőt, rólam is azt remélik, angolul köszöntöm majd őket. Csalódásuk ellenére legalább elütjük az időt, míg meg nem érkeznek a misszionárius fiatalok. A gyerekek addig is egymás szavába vágva újságolják, hogy előző nap a János-hegyi kilátóhoz kirándultak, mennyire jól érzik magukat, és hogy milyen ügyesen elcsevegnek az ír fiatalokkal, hiszen már ők is jól beszélnek angolul. Józsefvárosi alsós és felsős gyerekek napközis táborában járunk, ahová idén különleges vendégek érkeztek, testet-lelket felüdítő programmal, sok-sok törődéssel és szeretettel. „Csókolom" - köszön el a cserfes kislány és már viharzik is el társaival együtt, hiszen most tényleg ismerőseiket pillantják meg az ajtóban. Csakhamar ölelik, puszilják őket, és szempillantás alatt előkerülnek a foglalkoztató játékok, hangszerek, buborékfújók is.

- Akadnak nyelvi nehézségek, de néhány gyerek igazán jól beszél angolul - nevet Joel Rosporoegh. Az ír önkéntes portálunknak elmondta, azért van itt, mert szeret egyszerűen csak időt tölteni a gyerekekkel, játszani velük.
- Másfél évvel ezelőtt adtam át az életem Jézusnak, ezért szolgálni akarok, valamit adni, de tanulni és növekedni is. Ez a tábor kitűnő lehetőség erre, és azt a bátorítást, amit itt gyűjtöttem, szeretném hazulra is elvinni. Otthon már elkezdtem egy bibliatanulmányozó csoportot kamasz fiúk számára. Szeretem bátorítani, kísérni a testvéreimet a lelki útjukon és megadni nekik azt a támaszt, amire szükségük van.

Az észak-ír Exodus felekezetközi protestáns szervezet önkéntesei két hetet töltenek Magyarországon. Az elmúlt napokban az Együtt egymásért - tarts velünk és hirdesd az Igét projekt során tíz magyar fiatallal együtt hirdették az evangéliumot roma és nem roma gyerekeknek a főváros nyolcadik kerületében. A fennmaradó időben a református Tiszta Forrás Alapítvánnyal osztottak ételt hajléktalanoknak, bizonyságot tettek a Szőlő utcai fiú-javítóintézet tizenkét éves fogvatartottjainak, ellátogattak a ráckeresztúri református drogterápiás intézetbe és egy anyaotthonba is, ahol leányanyákkal és bántalmazott gyermekekkel osztottak meg bibliai történeteket.

Már a korábbi években is jártak ír fiatalok Magyarországon és Erdélyben is, ezúttal csaknem 120 alsó és felső tagozatos gyermeknek hozták el bibliai programjukat a Józsefvárosba. Az evangéliumot az ún. szavak nélküli könyv, vagyis egy színes karkötő segítségével osztották meg a gyerekekkel, kézműves foglalkozásokat tartottak és gitároztak, énekeltek. Az akcióba bekapcsolódó Bethánia CE Szövetség önkéntesei szerint a tábor a kapcsolatépítés miatt is fontos. A közeli Salétrom utcai református gyülekezetnek a kerületben élő cigányság felé végzett szolgálata két éve kezdődött, egy éve pedig a MRE és a HEKS együttműködésének egyik kedvezményezettje. A tábor vezetői a gyülekezet által a cigánymisszió céljaira bérelt helyiséget használták bázisként, és a gyülekezet cigánymissziós munkatársa és más tagja is részt vett a programban. A táborozó gyerekek és szüleik talán szívesen visszatérnének az ismerős közegbe - magyarázta Török Ágnes. A Bethánia önkéntese azt mondta: Istenre bízzák, hogy a gyerekek megértették-e az evangélium üzenetét, ám szerintük jó néhányan komolyan gondolják, hogy Jézus értük is meghalt.

A gyerekekkel a saját szintjükön kell kommunikálni - hangsúlyozta az óvodapedagógus.
- Nem lehet azzal a hozzáállással közelíteni hozzájuk, hogy én vagyok a felnőtt, majd én megmondom a tutit. Csak bekapcsolódhatunk abba a játékba, amivel éppen játszanak, és aközben beszélgethetünk - ebből érzik a gyerekek, hogy igazán érdekelnek minket.

Több hátrányos helyzetű gyermek is volt a táborozók között, Török Ágnes szerint ezekkel a gyerekekkel nagyon türelmesnek kell lenni.
- Néhányan éhezik a szeretetet, szeretnék, ha csak rájuk figyelnénk, csak velük foglalkoznánk. De vannak olyan családok is, amelyek szemmel láthatóan törődnek a gyermekeikkel, és ezek a gyerekek sokkal kiegyensúlyozottabbak, elfoglalják magukat.

Az itteni gyerekek persze semmiben sem különböznek az írországiaktól, éppen ezért könnyen megtalálták velük a közös hangot az északi ország fiataljai.
- Látjuk, hogy sok a szükség Magyarországon, akárcsak a mi hazánkban. Már délelőtt tízkor láttam itt az utcán belőve fiatalokat, ami nagyon szomorú. Az viszont új élmény, hogy nagyvárosi emberek között szolgálhatunk, hiszen mi többnyire vidékiek vagyunk - árulta el Andrew Lamberton. Az ír farmer elmondta, csapatuk sokszínű, hiszen leendő lelkész, kamionsofőr, tanár és művész is van köztük.
- Mindannyian azt vizsgáljuk, hogyan élhetnénk küldetéses életet, vagyis hogyan tudunk Istennek élni, miközben teherautót vagy épp gyülekezetet vezetünk. Ez hozott össze minket, és ez hozott ide is, hogy lássuk, hogyan terjeszkedik Isten királysága Budapestnek ezen a részén.



A gyerekekről szólva Andrew azt mondta:
- Mind rosszcsontok - a gyerekek mindenütt gyerekek, akárhová megy az ember. Minden gyereknek vannak álmai a jövőről, és mindegyiknek meg kellene, hogy legyen a joga ahhoz, hogy lássa felépülni ezeket az álmokat a saját életében. Ahogy ahhoz is, hogy elfogadja Jézust, ha akarja. A legnagyobb imádságunk ezekért a gyerekekért az, hogy megértsék: választhatnak, akarnak-e vagy sem Jézusért élni. Mi nem hozhatjuk meg helyettük ezt a döntést, csak tudatni akarjuk velük, hogy Jézus szereti őket, értük van, és ő írja a világ történetét is, ennek a történetnek pedig ők is részesei lehetnek. Egy olyan mozgalom részesei, amelyet maga Isten szeretete indított el.

Akár megtér egy gyermek, akár nem, a nyári tábor haszna elévülhetetlen - tette hozzá az ír önkéntes.
- Ha veszünk két virágcserepet, amelyek egyformán teli vannak földdel, hiába tűnnek ugyanolyannak, hiszen annak a cserépnek, amelyikbe mag van elültetve, más lesz a jövője, mint annak, amelyikben nincs semmi a föld alatt. Isten mindannyiunknak szabad akaratot adott, így az már ezen a gyerekeken, fiatalokon múlik, hogy adnak-e lehetőséget a magnak növekedni. Az biztos, hogy az a cserép, amelyikben nincs mag, sosem fog növényt hordozni, annak viszont, amelyikben van mag, van erre esélye. Sokat és rendszeresen imádkozunk azért, hogy sok leány és fiú nevezhesse Megváltójának Jézus Krisztust Magyarországon.


Reménykeltő, hogy alighogy Andrew befejezi szavait, a sportpálya szélén árválkodó, bosszankodó kisfiú is bekapcsolódik a játékba. Úgy tűnik, az elvetett magnak néha egy kevés szeretet is elég.

Az Együtt egymásért - Tarts velünk és hirdesd az Igét projektet az Európai Unió Youth in Action (Fiatalok lendületben) programja támogatta.

Jakus Ágnes

Képek: Jakus Ágnes; a projekt Facebook-csoportja