Már kapható a Confessio idei második száma

A társadalmat mozgató és egyensúlyban tartó erők - e sokakat foglalkoztató téma áll folyóiratunk következő számának középpontjában. Tanulmányíróink és a körkérdésre reagálók arra keresik a választ, milyen erők mozgatják a társadalmat, a nyugati társadalmakat, Európát, hazánkat. Lehetséges-e társadalmi egyensúly? Beszélhetünk-e fenntartható fejlődésről? Nevén nevezhetjük-e a társadalomban jelenlévő erőket, mint az irigységet, gyűlöletet, szeretetet? Milyen szemléletváltásra van szükség?

Megemlékezünk a Confessio két egykori szerkesztőbizottsági tagjáról, a johannita írókról, Vajay Szabolcsról és Domahidy Andrásról (Arday Géza írása), valamint François Bovon teológusról (Karasszon István tollából).

Olvasóink szíves figyelmébe ajánljuk Füzesi Magda és Sebestény-Jáger Orsolya gyönyörű költeményeit, Tóth-Máthé Miklós kitűnő elbeszélését, a Biblia Múzeumban megrendezésre került Borsos Miklós kiállításáról szóló képes beszámolót (Békési Sándor elemző írása).

Hányadán állunk a keresztyén filmekkel? Jöhet-e valami jó Amerikából? Várható-e megtérés, vagy legalább megfelelő nézőszám olyan alkotásoktól, amelyek jó üzenetet közvetítenek silány megformáltsággal, vagy olyan látványos szuperprodukcióktól, amelyek ateista szemmel néznek bibliai történetekre?  többek között ezekre a kérdéseket vitatták meg a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének sajtófórumán is, ahol filmes szakembereket faggattak a Noé, az Isten Fia és más keresztyén filmek kapcsán  Bagdán Zsuzsanna elgondolkoztató beszámolója.
Mindhárom tanulmány érdeklődésre tarthat számot: Máté-Tóth András római katolikus teológus, a kortárs vallási és egyházi jelenségek kelet-közép-európai folyamatai iránt érdeklődő valláskutató elsősorban azzal a közeggel kapcsolatban tesz néhány megalapozott állítást, amelyben a protestáns identitás és az értelmiségi mivolt mélyreható kihívásoknak van kitéve. A holokauszt magyarországi áldozatairól az Orosz Károly - Grescho József szerzőpáros tanulmányának közreadásával emlékezünk meg.

Martin Luther King baptista lelkipásztor Van egy álmom c. (F. Nagy Piroska fordításában közreadott), híres beszéde kapcsán Literáty Zoltán King munkásságának kontextusát vizsgálja meg, előbb a feketeteológiát, majd az amerikai polgárjogi harc környezetét, majd retorikai szempontok alapján elemzi a beszédet.

Mint valamennyi Confessio-számot, ezt is könyvszemle zárja, négy figyelemfelkeltő recenzióval. Folyóiratunk e száma már most megrendelhető a Kálvin Kiadónál.

A Confessio Szerkesztősége

Csatolt állományok